Fotboll på College

Division 1, Division 2, Division 3 och NAIA, vad är skillnaden på de olika divisionerna? Hur vinner man sin serie? Här nedan ska vi försöka bena ut hur just fotbollen på college fungerar!

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ DIVISIONERNA?

Fotboll på college i USA skiljer sig väsentligt från resterande av världen, i Sverige så avancerar du mellan divisioner efter prestationer, och således är serierna alltid så jämna som möjligt! Inom collegeidrotten så avancerar man dock inte mellan divisionerna. Det är för att antalet stipendium som skolan är villiga att dela ut som är det som bestämmer vilken division man tillhör. I exemplet nedan kommer vi gå igenom damfotbollen.

Om du är nyfiken på att se hur stipendiumen skiljer sig idrotterna emellan, eller hur ett stipendium faktiskt fungerar, så in och läs på denna sida om stipendium på college.

Hur många lag finns det i de olika divisionerna?

Lägger man då ihop alla dessa lag så inser man att det totalt finns över 1200 damlag i dessa divisioner!

HUR ÄR SERIEUPPLÄGGET?

Amerikanare älskar slutspel! Det gör att man har skapat ett serieupplägg som slutar med ett nationellt slutspel för att sedermera kröna ”National Champion” i NCAA D1, NCAA D2, NAIA och NCAA D3. Det är oerhört ärofyllt att vara del av ett lag som tar hem ”National Championship”, och något som väldigt få får vara del av. Här nedan ska vi gå igenom hur en vanlig säsong är uppbyggd i NCAA D1, vilka lag möter man? Man kan ju inte möta alla 333? Eller!?

Nej, såklart inte! Inom NCAA D1 så finns det 32 stycken ”conferences”, vilket är olika ligor inom NCAA D1. De 32 stycken ”conferences” innehåller allt ifrån 8 stycken lag till 14 stycken lag som mest.

EXEMPEL – GEORGIA SOUTHERN UNIVERSITY

För att göra saken enkelt för er att följa med, så låtsas vi att vi tillhör damlaget på Georgia Southern University. Georgia Southern tillhör konferensen Sun Belt Conference som har 11 lag i sin liga. Det betyder att varje år, så möter man de 10 stycken motståndarna i den divisionen en gång per år. Då alla lag har spelat mot varandra en gång vardera, så summeras det i en ligatabell. De 8 främsta lagen utav de 11, kvalificerar sig för ”Conference Championship”, vilket är slutspelet för just den ligan. Det laget som slutade 1:a, möter de som slutade 8:a och så vidare! Det börjar med kvartsfinal, och sedan semifinal och för att sedan summera allt med en final. Vinnaren i den finalen blir krönt till ”Conference Champions” och får därmed en biljett till det nationella slutspelet! Det finns 64 platser i det Nationella Slutspelet, där 32 utav platserna direkt går till de lagen som är mästare i sin liga.

Men vänta, möter man alltid samma lag varje år? De andra 32 platserna i nationella slutspelet då? Vi förstår, det är många parametrar att hänga med på! Vi börjar med en fråga i taget. Du kommer varje år alltid att möta samma lag i din liga, vilket blir 10-15 matcher per år. Du kommer även varje år spela cirka 6-8 matcher som är utanför din liga, de kallas ”non-conference” games. Dessa lag är oftast olika från år till år! Det är coacherna sinsemellan som bokar matcherna och du kommer därför få chansen att möta många olika lag under dina år i USA. Men varför spelar man matcher utanför sin konferens? Är det som träningsmatcher? Nej, det är där de andra 32 platserna i nationella slutspelet kommer in. När alla mästare i varje liga är krönta, så är som sagt 32 platser fyllda, men fortfarande 32 platser kvar att fylla. Vad som då händer är att en kommitté kollar på de resterande 300 lag som missade chansen att vinna, och ger ett ”at-large bid” till 32 stycken skolor som man anser förtjänar en andra chans, lite som Melodifestivalen! Har man gjort en säsong, med mycket vinster och fina prestationer, men har oturen att inte ta hem sin egen liga, så kan man alltså ändå kvalificera sig till nationella slutspelet.

Det nationella slutspelet är sedan uppbyggt på följande sätt:

In och kika på höjdpunkterna från finalen i de nationella mästerskapen.

Fotboll på College

HUR SER KALENDERÅRET UT?

Här nedan presenterar vi hur ett kalenderår inom fotbollen ser ut:

Juli – Försäsongen börjar. 
Augusti
– Försäsongen fortsätter, ordinarie säsong börjar i slutet av månaden.
September – Ordinarie säsong fortsätter.
Oktober – Ordinarie säsong igång, mot slutet av månaden påbörjar Conference Championships.
November – Conference Championships fortsätter, även National Championships påbörjas.
December – National Championship avslutas.
Januari – Försäsongen påbörjas.
Februari – Försäsongen fortsätter.
Mars – Försäsong och träningsmatcher.
April – Försäsong och träningsmatcher.
Maj – Vårterminen tar slut 1-2 veckor in i maj.
Juni – Fri från skola och fotboll

För att se hur ditt akademiska kalenderår ser ut så kan du gå in och läsa vår artikel om skolsystemet i USA.

Ta första steget

Anmäl intresse så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Anmäl intresse