Fotboll på College

Division 1, Division 2, Division 3 och NAIA, vad är skillnaden på de olika divisionerna? Hur vinner man sin serie? Här nedan ska vi försöka bena ut hur just fotbollen på college fungerar!

För dig som är extra intresserad så har vi en 19 minuter lång podcast där vi går in i än mer detalj! 

FOTBOLL PÅ COLLEGE – VAD ÄR SKILLNADEN PÅ DIVISIONERNA?

Fotboll på college i USA skiljer sig väsentligt från resterande av världen, i Sverige så avancerar du mellan divisioner efter prestationer, serierna är därför alltid så jämna som möjligt! Inom collegeidrotten så avancerar man inte mellan divisionerna. Anledningen är att antalet stipendium som skolan är villiga att dela ut, är det som bestämmer vilken division man tillhör. Det innebär att ekonomin styr vilken division din skola tillhör, men det innebär inte att de rikaste lagen är bäst. I exemplet nedan kommer vi gå igenom dam- och herrfotbollen.

Om du är nyfiken på att se hur stipendium skiljer sig idrotterna emellan, eller hur ett stipendium faktiskt fungerar, så in och läs på denna sida om stipendium på college.

Hur du ska göra för att få högsta möjliga fotbollsstipendium? In och läs Patrycja’s tips: ”Hur får man ett fotbollsstipendium på college i USA?”

Hur många lag finns det i de olika divisionerna för tjejer?

För att summera, det finns totalt över 1200 damlag att spela fotboll på college för!

Hur många lag finns det i de olika divisionerna för killar?

För att summera, det finns totalt över 1000 herrlag att spela fotboll på college för!

Vad är det för fotbollsnivå på varje serie? In och läs vårt blogginlägg här som går in i mer detalj kring det: ”Fotbollsnivån på College”

HUR ÄR SERIEN?

Amerikanare älskar slutspel! Därför har man skapat en serie som slutar med ett nationellt slutspel för att sedermera kröna ”National Champion” i NCAA D1, NCAA D2, NAIA och NCAA D3. Det är oerhört ärofyllt att vara del av ett lag som tar hem ”National Championship”, och något som väldigt några får vara del utav. Slutspelet är något av charmen med att spela fotboll på college Här nedan ska vi gå igenom hur en vanlig säsong är uppbyggd i NCAA D1, vilka lag möter man? Man kan ju inte möta alla 333? Eller!?

Nej, såklart inte! Inom NCAA D1 för tjejer så finns det 32 stycken ”conferences”, vilket är olika ligor inom NCAA D1. De 32 stycken ”conferences” innehåller allt ifrån 8 stycken lag till 14 stycken lag som mest.

ATT SPELA FOTBOLL FÖR GEORGIA SOUTHERN UNIVERSITY

I detta stycke, ska vi ta fram ett exempel för att förtydliga seriesystemet, exemplet är damlaget på Georgia Southern University. Georgia Southern som först och främst spelar fotboll i konferensen Sun Belt Conference som i sin tur har 11 college lag i sin liga. Det betyder att varje år, möter man de 10 stycken lagen i den divisionen en gång per år. Då alla lag har spelat mot varandra en gång vardera, summeras det i en ligatabell. Det som händer då är att de 8 främsta lagen utav de 11, kvalificerar sig för ”Conference Championship”, vilket är slutspelet. Det laget som slutade 1:a, möter de som slutade 8:a och så vidare.

Slutspelet börjar med kvartsfinal, sedan semifinal och summerar allt med en final. Vinnaren i den finalen blir krönt till ”Conference Champions” och får därmed en biljett till det nationella slutspelet! Det finns 64 platser i det Nationella Slutspelet, vilket betyder att 32 utav platserna direkt går till de lagen som är mästare i sin liga.

NON-CONFERENCE GAMES

Men vänta, möter man alltid samma lag varje år? De andra 32 platserna i nationella slutspelet då? Vi förstår, det är många parametrar att hänga med på! Vi börjar med en fråga i taget. Du kommer varje år alltid att möta samma lag i din liga, vilket blir 10-15 matcher per år. Du kommer i tillägg även varje år spela cirka 6-8 matcher som är utanför din liga, de kallas ”non-conference” games. Dessa lag är oftast olika från år till år! Det är coacherna sinsemellan som bokar matcherna och du kommer därför få chansen att möta många olika lag under dina år i USA.

Varför spelar man matcher utanför sin konferens? Är det som träningsmatcher? Nej, det är där de andra 32 platserna i nationella slutspelet kommer in. När alla mästare i varje liga är krönta, är som sagt 32 platser fyllda, men fortfarande 32 platser kvar att fylla. Vad som då händer är att en kommitté kollar på de resterande 300 lag som missade chansen att vinna, och ger ett ”at-large bid” till skolor som man anser förtjänar en andra chans, exempelvis som Melodifestivalen! Har man gjort en säsong, med mycket vinster och fina prestationer, men har oturen att inte ta hem sin egen liga, så kan man ändå kvalificera sig till nationella slutspelet. Anledningen till detta är att man vill ha ett så rättvist system som möjligt, de 32 resterande lagen som röstas in anses därför vara de 32 bästa utöver de kvalificerade.

Det nationella slutspelet är uppbyggt på följande sätt:

Att spela fotboll på college är magiskt, gå in och kika på höjdpunkterna från finalen i de nationella mästerskapen.

Fotboll på College

HUR SER KALENDERÅRET UT?

Att spela fotboll på college, är annorlunda än att spela fotboll i Sverige. Här nedan presenterar vi hur ett kalenderår inom fotbollen ser ut:

Juli – Start av försäsongen. 
Augusti
– Fortsättning av försäsongen tills mitten på månaden, efter det börjar ordinarie säsong.
September – Fortsättning av ordinarie säsong.
Oktober – Ordinarie säsong igång, vid eventuell kvalificering börjar även Conference Championships i slutet av månaden.
November – Conference Championships fortsätter, vid eventuell vinst leder det dessutom till National Championships i slutet av månaden.
December – Avslutning av National Championship.
Januari – Start av försäsongen. Här är ett blogginlägg om hur ett träningsschema på försäsongen kan se ut. 
Februari – Försäsongen fortsätter.
Mars – Försäsong och träningsmatcher.
April – Försäsong och träningsmatcher.
Maj – Vårterminen tar slut 1-2 veckor in i maj.
Juni – Fri från skola och fotboll

Som du märker är det en hel del fotboll på college, för att se hur ditt akademiska kalenderår ser ut så kan du gå in och läsa vår artikel om skolsystemet i USA. Du kan även läsa vår blogginlägg där vi detaljerat har förklarat hur en vardag ser ut: ”En vanlig vecka för en fotbollsspelare på college i USA (season and off season)”

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Anmäl intresse så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Gratis intresseanmälan!