Fotboll på College

Division 1, Division 2, Division 3 och NAIA, vad är skillnaden på de olika divisionerna? Hur vinner man sin serie? Här nedan ska vi försöka bena ut hur just fotbollen på college fungerar!

För dig som är extra intresserad så har vi en 19 minuter lång podcast där vi går in i än mer detalj! 

FOTBOLL PÅ COLLEGE – VAD ÄR SKILLNADEN PÅ DIVISIONERNA?

Fotboll på college i USA skiljer sig väsentligt från resterande av världen. I Sverige så avancerar du mellan divisioner efter prestationer, vilket innebär att serierna därför alltid blir så jämna som möjligt! Inom collegeidrotten så avancerar man inte mellan divisionerna utan divisionerna är låsta. Anledningen är att antalet stipendium som skolan är villiga att dela ut, är det som bestämmer vilken division man tillhör. Det innebär att ekonomin styr vilken division din skola tillhör, men det innebär inte att de rikaste lagen är bäst. I exemplet nedan kommer vi gå igenom dam- och herrfotbollen.

Det finns över 1 200 damlag och över 1 000 herrlag runtom i USA i de olika divisionerna. Alltså finns det en drös skolor att välja på och få intressen ifrån! Vad är det för fotbollsnivå på varje serie? In och läs vårt blogginlägg här som går in i mer detalj kring det: ”Fotbollsnivån på College”

Hur du ska göra för att få högsta möjliga fotbollsstipendium? In och läs våra tips här: ”Hur får man ett fotbollsstipendium på college i USA?”

HUR ÄR SERIEN?

Amerikaner älskar slutspel! Därför har man skapat en serie som slutar med ett nationellt slutspel för att sedermera kröna en ”National Champion” i NCAA D1, NCAA D2, NAIA och NCAA D3. Det är oerhört ärofyllt att vara del av ett lag som tar hem ”National Championship”, och något som väldigt några får vara del utav. Slutspelet är något av charmen med att spela fotboll på college. Här nedan ska vi gå igenom hur en vanlig säsong är uppbyggd i NCAA D1. Vilka lag möter man? Man kan ju inte möta alla 333? Eller!?

Nej, såklart inte! Inom NCAA D1 för tjejer så finns det 31 stycken ”conferences”, vilket är olika ligor inom NCAA D1. De 31 stycken ”conferences” innehåller allt ifrån 8 stycken lag till 14 stycken lag som mest.

Vill du lära dig mer? Läs vårt blogginlägg som går in i detalj om fotbollssäsongen på college. 

Fotboll på College

HUR SER KALENDERÅRET UT?

Att spela fotboll på college, är annorlunda än att spela fotboll i Sverige. Här nedan presenterar vi hur ett kalenderår inom fotbollen ser ut:

Juli – Start av försäsongen. 
Augusti
– Fortsättning av försäsongen tills mitten på månaden. Efter det börjar ordinarie säsong.
September – Fortsättning av ordinarie säsong.
Oktober – Ordinarie säsong igång. Vid eventuell kvalificering börjar även Conference Championships i slutet av månaden.
November – Conference Championships fortsätter. Vid eventuell vinst leder det dessutom till National Championships i slutet av månaden.
December – Avslutning av National Championship.
Januari – Start av försäsongen. Här är ett blogginlägg om hur ett träningsschema på försäsongen kan se ut. 
Februari – Försäsongen fortsätter.
Mars – Försäsong och träningsmatcher.
April – Försäsong och träningsmatcher.
Maj – Vårterminen tar slut 1-2 veckor in i maj.
Juni – Fri från skola och fotboll.

Som du märker är det en hel del fotboll på college! För att se hur ditt akademiska kalenderår ser ut så kan du gå in och läsa våra artiklar om Skolsystemet i USA och Ett akademiskt läsår på college. Du kan även läsa vårt blogginlägg där vi detaljerat har förklarat hur en vardag ser ut: ”En vanlig vecka för en fotbollsspelare på college i USA (season and off season)”

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte