Friidrott på College

Hur tävlar man inom friidrotten? Vilken nivå bör jag ligga på?

För dig som är extra intresserad så har vi en 13 minuter lång podcast där vi går in i än mer detalj! 

Många utav världens absolut största friidrottare har utövat friidrott på college! College är en plattform som är super för dig som vill satsa på friidrotten fullt ut. Friidrotten är väldigt annorlunda från många andra sporter då du inte behöver mycket video eller annat marknadsföringsmaterial. Friidrott är en av få sporter där siffror visar vilken nivå du är på. Det gör att det är ganska enkelt för dig som friidrottare att undersöka vilken nivå du behöver ligga på.

HUR MYCKET STIPENDIUM FINNS? OCH HUR MÅNGA SKOLOR ERBJUDER FRIIDROTT?

Det är olika regler angående stipendium beroende på vilken nivå just din skola tävlar på. Vi ska förklara allt nedan:

För att summera, det finns totalt cirka 1000 lag att tävla inom friidrott på college för! Det är därför det finns en nivå för alla.

Om du är nyfiken på att se hur stipendium skiljer sig idrotterna emellan, eller hur ett stipendium faktiskt fungerar, in och läs på denna sida om stipendium på college.

FRIIDROTT PÅ COLLEGE – HUR TÄVLAR MAN?

På college så tävlar man i olika så kallade ”meets” vilket är ett samlingsnamn för tävlingar. Dessa tävlingar är t.ex en tävling där två till fyra skolor samlas för att tävla gentemot varandra. Det kan också vara ”conference championships” vilket är den tävlingen som är viktigast under året. Under alla dessa tävlingar tävlar skolorna mot varandra, du får poäng inom varje gren beroende på hur idrottaren presterar under dagen. Man lägger sedan in resultatet från alla grenar man tävlar i, och utser därefter en vinnare, vilket alltid är en skola. Beroende på vad det är för typ av tävling, så väger poängen man samlat ihop olika tungt.

Det ultimata målet är att bli nationell mästare, och vägen dit är lång! Man blir en del utav de nationella mästerskapen genom att individuellt prestera på de nivåerna som krävs för att nå de nationella mästerskapen i din gren, eller genom att ditt lag har presterat så höga poäng så att de får en plats som lag till det nationella mästerskapet. Det betyder också att man utser individuella nationella mästare inom varje gren, samt även en skola som tar hem National Championship genom att ta hem mest totalpoäng under mästerskapen!

In och kika på höjdpunkterna från årets nationella turnering inom friidrott på college här!

Friidrott på college

VILKEN NIVÅ SKA JAG LIGGA PÅ FÖR ATT FÅ HÖGT STIPENDIUM?

Det är olika från skola till skola vad man har för plan och strategi i hur man rekryterar. Ifall du är en friidrottare som är bekväm inom flera idrotter, och på så sätt kan samla poäng i fler grenar genom att komma i toppen i flera grenar, då kan vi lova att du kommer att vara populär på college! Är du specialiserad inom en gren, så är det viktigt att du är den absolut bästa inom den grenen på din skola, och förslagsvis även inom din ”conference”.

Här är ett blogginlägg som listar de absolut bästa skolorna på friidrott på damsidan. 

NÄR UNDER ÅRET TÄVLAR MAN INOM FRIIDROTT PÅ COLLEGE?

Säsongen inom friidrott är uppdelad i en inomhus- och en utomhussäsong:

Det blir mycket friidrott på college, för att se hur du får ihop det med ditt akademiska kalenderår, besök vår artikel om skolsystemet i USA.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Anmäl intresse så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Gratis intresseanmälan!