Friidrott på College

Hur tävlar man inom friidrotten? Vilken nivå bör jag ligga på?

För dig som är extra intresserad så har vi en 13 minuter lång podcast där vi går in i än mer detalj! 

Många utav världens absolut största friidrottare har utövat friidrott på college! College är en plattform som är super för dig som vill satsa på friidrotten fullt ut. Friidrotten är väldigt annorlunda från många andra sporter då du inte behöver mycket video eller annat marknadsföringsmaterial. Friidrott är en av få sporter där siffror visar vilken nivå du är på. Det gör att det är ganska enkelt för dig som friidrottare att undersöka vilken nivå du behöver ligga på.

HUR MYCKET STIPENDIUM FINNS? OCH HUR MÅNGA SKOLOR ERBJUDER FRIIDROTT?

Det är olika regler angående stipendium beroende på vilken nivå just din skola tävlar på. Vi ska förklara allt nedan:

Det finns totalt över 1 000 lag/skolor att tävla inom friidrott på college för! Det är därför det finns en nivå för alla.

Det är vanligt att en skola har cirka 30-40 stycken friidrottare i vardera kön, det vill säga en trupp på cirka 60-80 stycken friidrottare på en hel skola. Låt säga att du är en duktig kvinnlig friidrottare – då ska du sno åt dig ett helt friidrottsstipendium utav endast 18 stycken tillgängliga, och det är cirka 40 stycken andra i laget som vill åt samma typ av stipendium.

Om du är nyfiken på att se hur stipendium skiljer sig idrotterna emellan, eller hur ett stipendium faktiskt fungerar, in och läs på denna sida om stipendium på college.

HUR MAN TÄVLAR I FRIIDROTT PÅ COLLEGE

Friidrott är som alla är medvetna om en individuell idrott, men på college i USA så tävlar man väldigt ofta som lag. Vilket gör att skolorna från år till år ofta har väldigt specifika önskemål om vad för typ av friidrottare man vill få in. Det finns ingen anledning för en skola att ha de 10 bästa sprintarna, utan alla skolor strävar efter att ha topplaceringar inom olika grenar för att få maximalt antal poäng och därmed vinna sina lagtävlingar.

Säsongen fungerar så att man har egentligen 4 olika faser och de är:

 1. Grundsäsongen – Här tävlar man mot olika skolor i så kallade ”meets”. Ett vanligt meet har cirka 5 skolor medverkande som tävlar mot varandra i en lagtävling. Dessa tävlingar är man med i för att:
  1. Slipa formen inför Conference Championship som är den huvudsakliga lagtävlingen på året.
  2. Slipa formen individuellt för att nå de resultaten som krävs för att kvalificera sig för Regionals.
 2. Conference Championship – Din skola kommer alltid att tillhöra en conference. I NCAA D1 så finns det 32 stycken olika conferences inom friidrotten. I en conference så brukar det vanligtvis vara allt från 6-12 lag som tävlar. Varje år så kröner man en så kallad Conference Champion, för att därmed kröna den bästa skolan lagmässigt i varje Conference. Att vinna Conference är stort i alla idrotter!
 3. Regionals – Detta är målet för dig som individuell idrottare. Du har alltså två mål för säsongen, att vinna Conference med skolan och kvalificera dig för Regionals individuellt. Till Regionals så kvalificerar sig de 48 bästa i varje event på Östra Sidan och de 48 bästa i varje event på den Västra Sidan. Här går man alltså på resultaten från Grundsäsongen & Conference Championships.
 4. Nationals – På Regionals så kvalificerar sig de 12 främsta i de båda Regionerna, och skapar därmed ett Nationellt Mästerskap med de 24 bästa i varje event. I varje event så kröner man en individuell nationell mästare, men man tilldelar även ut National Championship Titeln till den skolan som lyckas samla mest poäng bland de atleterna som kvalificerat sig.

In och kika på höjdpunkterna från årets nationella turnering inom friidrott på college här!

Friidrott på college

VILKEN NIVÅ SKA JAG LIGGA PÅ FÖR ATT FÅ HÖGT STIPENDIUM?

Genom att förstå hur man tävlar inom friidrotten så är det lite lättare att greppa hur en coach tänker när den rekryterar. En skola vill rekrytera en friidrottare som antingen är:

 1. #1 på skolan, och topp #3 i sin conference i ett event, för att på så sätt vara säkra på att få en hög poäng av dig.
 2. #2 på skolan, och topp #8 i sin conference i två/tre stycken events, för att på så sätt säkra flera lägre poäng av dig som bidrar till laget.

Genom att vara en av de två ovanstående så har du möjligheten att få ett stort friidrottsstipendium. Alla skolor drömmer om en friidrottare som är så pass duktig individuellt inom en gren så att den kan representera skolan i Regionals/Nationals, men de är svåra att hitta! Skolornas prioriteringslista är som följer:

 1. Bygga en trupp som vinner Conference Championship.
 2. Ha friidrottare i truppen som kvalificerar sig för Regionals.
 3. Ha friidrottare i truppen som kvalificerar sig för Nationals.

För mer information kan du läsa blogginlägget som listar de absolut bästa skolorna på friidrott på damsidan & när vi går in på djupet i hur du får ett friidrottsstipendium.

NÄR UNDER ÅRET TÄVLAR MAN INOM FRIIDROTT PÅ COLLEGE?

Säsongen inom friidrott är uppdelad i en inomhus- och en utomhussäsong:

Det blir alltså mycket friidrott på college! För att se hur du får ihop det med ditt akademiska kalenderår  kan du besöka vår artikel om skolsystemet i USA.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte