Friidrott på College

Hur tävlar man inom friidrotten? Vilken nivå bör jag ligga på?

Många utav världens absolut största friidrottare har utövat friidrott på college! College är en plattform som är super för dig som vill satsa på friidrotten fullt ut. Friidrotten är väldigt annorlunda från många andra sporter då det inte behövs mycket video eller annat marknadsföringsmaterial. Friidrott är en av få sporter där siffror visar vilken nivå du är på. Det gör att det är ganska enkelt för dig som friidrottare att undersöka vilken nivå du behöver ligga på.

HUR MYCKET STIPENDIUM FINNS? OCH HUR MÅNGA SKOLOR ERBJUDER FRIIDROTT?

Det är olika regler angående stipendium beroende på vilken nivå just din skola tävlar på. Vi ska förklara allt nedan:

Om du är nyfiken på att se hur stipendiumen skiljer sig idrotterna emellan, eller hur ett stipendium faktiskt fungerar, så in och läs på denna sida om stipendium på college.

HUR TÄVLAR MAN PÅ COLLEGE?

På college så tävlar man i olika så kallade ”meets” vilket är ett samlingsnamn för tävlingar. Dessa tävlingar är t.ex en tävling där två till fyra skolor samlas för att tävla gentemot varandra. Det kan också vara ”conference championships” vilket är den tävlingen som är viktigast under året. Under alla dessa tävlingar tävlar skolorna mot varandra, inom varje gren tilldelas man poäng beroende på hur ens friidrottare presterar under dagen. Man lägger sedan in resultatet från alla grenar man tävlar i, och utser därefter en vinnare, vilket alltid är en skola. Beroende på vad det är för typ av tävling, så väger poängen man samlat ihop olika tungt.

Det ultimata målet är att bli nationell mästare, och vägen dit är lång! Man blir en del utav de nationella mästerskapen genom att individuellt prestera på de nivåerna som krävs för att nå de nationella mästerskapen i din gren, eller genom att ditt lag har presterat så höga poäng så att de bjuds in som lag till det nationella mästerskapet. Det betyder också att man utser individuella nationella mästare inom varje gren, samt även en skola som tar hem national championships genom att ta hem mest totalpoäng under mästerskapen!

In och kika på höjdpunkterna från förra årets nationella turnering här.

Friidrott på College

VILKEN NIVÅ SKA JAG LIGGA PÅ FÖR ATT FÅ HÖGT STIPENDIUM?

Det är olika från skola till skola vad man har för plan och strategi i sin rekrytering. Ifall du är en friidrottare som är bekväm inom flera idrotter, och på så sätt kan samla poäng i fler grenar genom att komma i toppen i flera grenar, då kan vi lova att du kommer att vara populär! Är du specialiserad inom en gren, så är det viktigt att du är den absolut bästa inom den grenen på din skola, och förslagsvis även inom din ”conference”.

NÄR UNDER ÅRET ÄR SÄSONGEN?

Säsongen inom friidrott är uppdelad i en inomhus- och en utomhussäsongen, och de börjar:

För att se hur ditt akademiska kalenderår ser ut så kan du gå in och läsa vår artikel om skolsystemet i USA.

Ta första steget

Anmäl intresse så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Anmäl intresse