Tennis på College

Tennisen är den idrotten på college som skiljer sig utifrån de generella reglerna, vi kommer här nedan bena ut det du behöver veta om att just spela tennis på college!

För dig som är extra intresserad så har vi en 13 minuter lång podcast där vi går in i än mer detalj! 

TENNIS PÅ COLLEGE

Det häftiga med att spela tennis på college i USA, är att nästintill alla som vill, har en chans att spela tennis! Det finns ett oerhört brett spektra av skolor som erbjuder tennis, på alla dess nivåer!

HUR MYCKET STIPENDIUM FINNS? OCH HUR MÅNGA SKOLOR ERBJUDER TENNIS?

Det är olika regler angående stipendium beroende på vilken nivå just din skola tävlar på. Vi ska förklara allt nedan:

Det finns totalt cirka 900 skolor att tävla inom tennis på college för! Det är därför det finns en nivå för alla.

Om du är nyfiken på att se vilken UTR-ranking de olika tennisspelarna har i de olika divisionerna – så kan du kika in vår blogg som heter: ”vilken UTR-ranking ska jag ha för college?”

HUR SKILJER SIG TENNISEN FRÅN DE ANDRA IDROTTERNA PÅ COLLEGE?

Den generella regeln på college är att man kan ta ett sabbatsår innan man påbörjar sitt collegeäventyr. Detta stämmer in på alla idrotter förutom tennisen! Ska du tävla inom NCAA D2, NCAA D3 eller NAIA, så är det fortsatt okej att ta ett helt sabbatsår. Men vill du vara en del utav NCAA D1, så får du maximalt ta 6 månader ledigt från skolan. Det betyder att du måste som senast påbörja ditt collegeäventyr i januari efter din student. Detta är något att tänka på när du planerar ditt collegeäventyr då det är väldigt annorlunda från andra idrotter.

Inom tennis, är det väldigt vanligt att man får prispengar. Som ni alla troligtvis redan vet nu är att college är en amatöridrott där man inte är tillåten att få betalt mer än man behöver för att täcka sina utgifter. Inom tennisen så är det väldigt svårt att specificera vad det är atleten behöver och inte behöver. Man har därför satt ett prisbelopp som man inte får ha tjänat ihop över. Du som tennisspelare får inte ha tjänat in mer än $10 000 årligen om du vill vara tillåten att spela collegetennis.

tennis på college

TENNIS PÅ COLLEGE – HUR TÄVLAR MAN?

Tennisens säsong är väldigt likt de lagidrotterna som finns på college. Det vill säga att man möter andra skolor 1-mot-1 i en ordinarie säsong och därefter skapar sig ett ”record”. Vi ska förklara nedan här med ett skolexempel!

Florida International University tillhör serien NCAA D1 med 314 skolor i.  Man tillhör sedan i sin tur konferensen Conference USA som har 14 lag i sin liga. Det betyder att varje år, så möter man de 13 stycken motståndarna i den divisionen en gång per år. När alla lag har spelat mot varandra en gång vardera, så summeras det i en ligatabell.

De 8 främsta lagen utav de 14, kvalificerar sig för ”Conference Championship” vilket är slutspelet för just den ligan. Det laget som slutade 1:a, möter de som slutade 8:a, 2:an möter 7:an osv.Det börjar med kvartsfinal, och sedan semifinal och för att sedan summera allt med en final. Vinnaren i den finalen blir krönt till ”Conference Champions” och får därmed en biljett till det nationella slutspelet! Det finns 64 platser i det Nationella Slutspelet, där 32 utav platserna direkt går till de lagen som är mästare i sin liga.

NON-CONFERENCE GAMES

Men vänta, möter man alltid samma lag varje år? De andra 32 platserna i nationella slutspelet då? Vi förstår, det är många parametrar att hänga med på! Vi börjar med en fråga i taget. Du kommer varje år alltid att möta samma lag i din liga, vilket blir 10-15 matcher per år.

Du kommer dock varje år spela cirka 6-8 matcher som är utanför din liga. De kallas ”non-conference” games. Dessa lag är oftast olika från år till år! Det är coacherna sinsemellan som bokar matcherna och du kommer därför få chansen att möta många olika lag under dina år i USA.

Varför spelar man matcher utanför sin konferens? Är det som träningsmatcher? Nej, det är där de andra 32 platserna i nationella slutspelet kommer in. När alla mästare i varje liga är krönta, så är som sagt 32 platser fyllda, men fortfarande 32 platser kvar att fylla. Då kollar en kommitté på de resterande 300 lag som missade chansen att vinna, och ger ett ”at-large bid” till 32 stycken skolor som man anser förtjänar en andra chans. Lite som Melodifestivalen för att slänga in en svensk referens! Har man gjort en säsong, med mycket vinster och fina prestationer, men har oturen att inte ta hem sin egen liga, så kan man alltså ändå kvalificera sig till nationella slutspelet.

Det nationella slutspelet är sedan uppbyggt på följande sätt:

In och kika på videos ifrån den nationella turneringen här, för att få en bättre känsla kring att spela tennis på college..

HUR ÄR MATCHFORMATET?

Alla divisioner tävlar på olika sätt så istället för att bli för långrandiga så bryter vi ner hur man tävlar i divisionen NCAA D1.

I varje match man spelar så tar man ut 6 stycken tennisspelare som ska representera skolan i 9 olika matcher. Skolorna möter varandra i 3 stycken dubbelmatcher och i 6 stycken singelmatcher. Varje spelare spelar således en dubbel och en singelmatch var under en tävling!

Dubbelmatcherna spelas i 1 set och ingen ”ad-scoring”, vilket innebär att det är först till fyra poäng. Man spelar alltså inte med advantage efter deuce.

Singelmatcherna spelas i bäst av 3 set, men även där utan ”ad-scoring”.

Den skola som tar hem två av tre möjliga dubbelmatcher tilldelas 1 poäng. Sedan tilldelas man 1 poäng per vunnen singelmatch. För den som är skicklig på matte, så kan man alltså räkna ut att den maximala poängen en skola kan ta är 7 poäng.

NÄR ÄR SÄSONGEN?

Den officiella NCAA-säsongen sätter igång i januari och de nationella slutspelen sätts igång i maj.

För att se hur ditt akademiska kalenderår ser ut så kan du gå in och läsa vår artikel om skolsystemet i USA.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte