Krav för att kunna åka till College

Vad krävs av dig som student för att kunna få idrottsttipendium i USA? Kan du någonsin bli för gammal? Vilka betyg behöver du? Vi förklarar!

VAD ÄR DET FÖR KRAV FÖR ATT KUNNA ÅKA TILL COLLEGE?

Detta är en oerhört bred fråga, och en fråga som går att vända och vrida på åt alla håll. Ska man förklara generellt vilka krav för att kunna åka till college som finns så är det följande:

Detta är den generella ”sanningen” gällande kring vad du behöver för att du ska kunna åka. Viktigt att veta är att du behöver ha genomfört alla dessa saker innan du åker iväg, inte innan du kommer igång med Athleticademix. Stegen ovan är steg som du tar tillsammans med Athleticademix med vår guidning och hjälp.

Är du fotbollsspelare och vill ha tips på hur gör din video? In och läs det här inlägget: ”Så gör du den bästa highlightsvideon som fotbollsspelare”

VARFÖR KAN JAG INTE ÅKA TILL COLLEGE FÖRRÄN EFTER STUDENTEN?

College är inte ett utbytesår på High School. Det är två helt skilda saker. Vill du testa på USA under din tid i gymnasiet så är det ett år på High School som är aktuellt. College är dock universitetsstudier och du behöver därför ha tagit studenten för att kunna påbörja din nästa nivå av utbildning.

NÄR BORDE JAG SÄTTA IGÅNG?

Det finns inget riktigt bra svar på när man bör sätta igång sin jakt på college. Det viktiga är att du har bestämt dig för att satsa på college fullt ut innan du börjar leta. Om du har bestämt dig för det tidigt, så skapar du dig själv bästa möjliga förutsättningar.

Många coacher rekryterar 1-2 år innan säsongsstart. Desto tidigare du är ute, desto större chans är det att alla trupper fortfarande är öppna och du kan således få fler intressen kontra om du kommer igång sent med din process.

Den vanligaste tidsplanen för en svensk är att man kommer igång i andra terminen på årskurs 2 eller i början av årskurs 3.

Här är ett blogginlägg skrivet av Robin om hur du ska tänka: ”Maximera dina stipendiechanser – Optimala tidslinjen!”

KRAV FÖR ATT KUNNA ÅKA TILL COLLEGE – DUOLINGO OCH VARFÖR BEHÖVS DET?

Duolingo är ett test alla internationella studenter måste ta för att bli antagen på college. Det är ett test där man i fyra olika delar testar sin engelska. Testet är uppbyggt på delarna Literacy, Comprehension, Conversation och Production. Kortfattat testar det dina egenskaper inom läsa, skriva och prata.

Alla skolor har olika krav på vad du ska få för resultat på provet för att bli antagen på just deras skola. Det finns alltså ingen generell gräns på Duolingo du bör klara då det skiljer sig från skola till skola.

Skolorna använder testet på så sätt att man sätter en gräns för vilken nivå man tycker att de internationella studenterna på sin skola bör ha på sin engelska för att klara av skolgången hos dem.

Duolingo har ett poängsystem mellan 0-160. Istället för att se det som ett prov så anser vi att man ska se det som en mätning av sin engelska. När man sedan får resultatet på provet så vet vi sedan vilka skolor som är aktuella för just dig.

Du kan ta Duolingo max två gånger varje månad. Det är alltså ingen katastrof om man får ett sämre resultat än förväntat. Man får ta om testet hur många gånger man vill.

KRAV FÖR ATT KUNNA ÅKA TILL COLLEGE – SAT OCH VARFÖR BEHÖVS DET?

SAT är det amerikanska högskoleprovet. Det är ett prov som är uppdelat i två delar – en engelskadel och en mattedel.

Du behöver SAT av två olika anledningar. Den första är exakt samma anledning som för Duolingo. Skolorna kräver oftast ett visst SAT-resultat för att du ska kunna bli antagen på just den skolan.

Anledning nummer två är att du inte får tävla i NCAA D1, NCAA D2 eller NAIA om du inte uppnår deras krav på testresultat. Vid misslyckade resultat så kommer du alltså endast ha möjlighet att tävla i NCAA D3 eller NJCAA.

SAT har ett poängsystem mellan 400-1600 där de två olika sektionerna betygsätts från 200-800.

Du kan ta SAT endast ett fåtal gånger per år och man bör därför boka in dessa datum så fort man bara kan då testerna ofta blir fullbokad p.g.a det finns så få tillfällen. Testet skrivs i Malmö, Göteborg eller Stockholm.

Vid misslyckat resultat har du möjlighet att göra om det, och då kombinera det med ditt tidigare resultat.

Exempel
Första gången får du 300 poäng för din engelska och 500 för din matte, alltså en totalpoäng på 800.

Andra gången får du omvänt resultat, 500 för din engelska och 300 för din matte, din totalpoäng är fortsatt 800.

Du tar då dina två bästa resultat från varje sektion, vilket i detta fall är 500 på engelska och 500 på matte och plötsligt har du ett totalresultat på 1 000.

Athleticademix

KRAV FÖR COLLEGE – IDROTTSSTIPENDIUM

Det finns två olika idrottsorganisationer, NCAA & NAIA. De har båda sina olika regler för vad kraven är för att få tävla i deras divisioner.

NCAA D1 använder något som man kallar ”sliding scale” vilket betyder att ju högre betygssnitt du har, desto lägre resultat på SAT är okej. För att ge er skalan så gäller följande:

NCAA D2 använder även de ”sliding scale” men de tillåter ett litet lägre betygssnitt och ett lägre resultat. För att ge er skalan så gäller följande:

Du kan hitta de exakta siffrorna här –  NCAA – Sliding Scale.

Inom NAIA så jämkar man inte betygen utan där krävs det antingen ett betygssnitt(GPA) på 2.0 eller ett resultat på 970 på SAT för att vara kvalificerad.

Läs mer i vår artikel om hur det fungerar med stipendium på college.

KAN JAG BLI FÖR GAMMAL FÖR COLLEGE?

Nej, du kan åka till college oavsett ålder. Du kan dock bli för gammal för att få idrottsstipendium. Åldersregeln är väldigt komplex och vi ska inte gå in i den i detalj. För att generalisera regeln så är den enligt följande – efter att du har studenten så har du tre tillfällen på dig att påbörja dina studier på college.

Exempel
Du tar studenten juni 2023. Du kan då åka till college på följande tillfällen:

Om du istället för att påbörja college i USA väljer att börja plugga i Sverige inom tidsramen som vi presenterade ovan så kan du göra en så kallad ”transfer” vilket betyder att du byter universitet från det svenska till det amerikanska. Den generella regeln är alltså att du måste bli heltidsstudent inom cirka 1 år efter din student. Annars har du förbrukat din möjlighet till idrottsstipendium.

VAD GÖR JAG OM JAG FÖRBRUKAT MIN MÖJLIGHET TILL IDROTTSSTIPENDIUM?

Då har du möjlighet att tävla i NCAA D3 vilket är en division som inte har någon åldersgräns eller akademiska krav förutom skolans specifika krav. I NCAA D3 så kommer du att bli tilldelad stipendium för dina betyg och även din nationalitet. Du kommer fortsatt kunna täcka din kostnad med CSN.

Mer om hur CSN fungerar i detalj kan du läsa här – Finansiering av college

krav för college

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte