Nyhetsbloggen

Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

I en collegerekrytering, så är det många saker som spelar roll. Hur duktig du är i skolan, hur du kommunicerar med coacherna och även hur pass duktig du är inom din idrott.

En utav de absolut största nycklarna för att få maximalt antal möjligheter och maximalt antal stipendier är att din video är så bra som den bara går. I dagens inlägg har jag tänkt att lista lite saker som gör det enklare för dig när du sitter och ska klippa ihop din video.

Det finns vissa saker som du ska tänka på mer än andra. Häng med oss i inlägget så kommer du förhoppningsvis känna dig lite klokare när du läst klart. 🙂

Längd på din video

Vi på Athleticademix tycker att den absolut bästa längden på en highlight-video är på cirka 5 minuter. Vi tycker inte den ska vara längre, och heller inte kortare. 5 minuter är den magiska siffran!

Anledningen till det är att väldigt få tränare kommer att ge dig ett erbjudande på endast en highlight-video. De kommer att vilja se en eller flera hela matcher utav dig innan de ger dig ett erbjudande.

Om du då har en video på 5 minuter, så har du tillräckligt med klipp för att visa vem du är. Du har också inte för många ”halvdana” klipp, som det lätt blir ifall du ska klippa ihop en video på 10 minuter.

Har du svårt att få ned videon till 5 minuter? Lyxproblem! Sätt dig ned och ta bort de som du tycker är sämst, det betyder att du har en grym video på gång.

Tänk på att själva klippen du använder, inte får vara för korta men heller inte för långa. Gör du ett mål? Då vill vi se passningen innan och hur du tog dig till möjligheten. Men vi behöver inte se de 7-8 passningarna som ledde fram till det!

Försök att avgöra vad som är viktigt kontra inte viktigt att se. Ett för långt klipp, drar ner tempot på videon.

Filip Rauhala - Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

Prioritera rätt klipp

Alla har vi olika mycket klipp att utgå ifrån. Det förstår vi! Man får göra det bästa av situationen. Om du sitter med ett gäng klipp, och behöver prioritera vilka klipp du ska ha med kontra inte ha med. Så finns det några saker att tänka på:

Vilken omgivning spelas matchen i? 

I början av ett klipp, så vill man gärna ha klipp på en ”arena” eller plan som upplevs som professionell. Det vill säga att det ser bättre ut med ett klipp med läktare än klipp där det kanske inte är lika fin omgivning.

De första klippen ger ett första intryck, och kan du ge ett intryck av att du spelar ofta på ”fina” ställen. Så kan det upplevas som att du kommer från hög nivå.

Vilka motståndare spelar jag emot? 

Har du ett klipp där du dribblar av fyra personer och smäller upp den i krysset? Härligt! Men mot vilket motstånd var det? Första reaktionen från en coach på ett sånt klipp kommer vara ”WOW!”. Andra reaktionen kommer vara att spola tillbaka och titta på dina motståndare.

Är det ett uppenbart fel av dina motståndare eller en uppenbart lägre nivå än vad du spelar på. Så kommer det här klippet att skapa mer frågetecken från coachen än det skapar utropstecken. Så försök att ha med dina bästa klipp mot dina bästa motstånd.

Börja alltid med dina bästa klipp! 

En collegecoach får hundratals videos skickade till sig varje dag. När du jobbar med oss, så är det större chans att coachen tittar på videon då coachen vet att vi har ”granskat” dig först och vet att coachen kommer tycka att du är på en bra nivå.

Med det sagt, om du har några klipp i början som inte sticker ut. Så kommer inte coachen kolla klart på videon för att vara snäll! Många gånger kan en coach sluta kolla på din video efter mindre än en minut om dina första klipp varit intetsägande. Börja därför alltid med dina bästa klipp.

Kvalité på videoinspelningen.

Har du ett klipp som är grynigt och i dålig kvalité? Hoppa över det och försök använda de klippen med skarpast bild. Ett klipp med dålig upplösning, kan lätt uppfattas som lite ”B” och man vill skapa så lite frågetecken som möjligt i en video.

Rebecka Hemlin - Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

Så vad letar en coach efter?

Du ska såklart visa upp den spelaren som du tycker att du är. Ifall du är en slitvarg på innermittfältet, så ska inte dina första klipp vara när du dribblar och klackar. Det ska vara när du får en motståndare att tugga gräs! 😉

Egenskaper som en collegecoach uppskattar är:

Fysik & snabbhet. 

Collegefotbollen går snabbt! Har du klipp där du ser snabb eller stark ut? Ha alltid med såna klipp. Att visa att du har en fysik eller snabbhet som är bra, ger alltid en edge!

Vilja att vinna.

Har du klipp där du slänger dig för att täcka ett skott? Eller där du gör något utöver det vanliga för laget? Visa det! Det ÄLSKAR amerikanarna. De letar alltid efter vinnare.

Slutprodukt.

Coacherna vill se att du gör skillnad. Är du en defensiv spelare, så vill coachen se hur du gör skillnad defensivt. Är du en offensiv spelare, så vill coachen se dig göra poäng. De vill se dig göra skillnad!

Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

Vilka typer av klipp kan jag hoppa över?

Det finns egentligen inga klipp som är onödiga. Men det finns klipp som du ska ha mer av, kontra mindre utav. Har du ett klipp där du slår en pass i sidled och sedan händer inte så mycket mer? Hoppa över det! Hitta klipp där du gör skillnad i matchen.

Här är det lättast att specificera upp för varje position vad du ska fokusera kontra inte fokusera på att ha med.

Målvakt

Ha framförallt klipp när du räddar bollen. Det vill säga när du göra aktioner som en målvakt främst är gjord för att göra.

Undvik att ha för många klipp när du visar upp ditt passningsspel. Något/några klipp är absolut bra att ha med, men stora majoriteten av dina klipp ska vara på räddningar/målvaktsaktioner med händerna.

Tänk på! Som målvakt vill vi gärna att du spelar in en 15-20 minuter lång oklippt målvaktsträning. Där du får visa upp din målvaktsteknik.

Ytterback

Ha framförallt klipp där du visar upp att du är en bra försvarsspelare. Är du en offensiv ytterback, ha med klipp som visar när du gör skillnad offensivt.

Undvik att ha för många klipp när ni spelar i backlinjen. Vill du visa upp ditt passningsspel, så ska det vara klipp där ditt passningsspel gör skillnad.

Mittback

Först och främst. Klipp när du försvarar! Visa att du är en mittback som fredar ditt egna mål.

Undvik att ha för många klipp när ni spelar i backlinjen. Vill du visa upp ditt passningsspel, så ska det vara klipp där ditt passningsspel gör skillnad.

Yttermittfältare

Ha med klipp där du gör skillnad offensivt. Vad är din styrka? Visa upp den! Är du en atletisk yttermittfältare, se till att ha med klipp som visar det.

Undvik att ha klipp där du vänder tillbaka till en innermittfältare eller försvarslinje. Som yttermittfältare vill de se dig göra skillnad offensivt.

Innermittfältare

Beroende om du är en 6:a, 8:a eller 10:a så har du här lite olika uppgifter. Försök att identifiera vad din styrka är som innermittfältare och försök att lyfta fram den. Ta fram klipp där du med din starka egenskap gör skillnad. 

Undvik att ha för mycket passningar i sidled. Det är en vanlig fälla innermittfältare går i. Vill du visa upp ditt passningsspel? Ta med de passningar där du bryter linjer.

Forwards

Förutom det uppenbara att du ska visa din målfarlighet. Så ska du ha med klipp där du skapar offensiva lägen för dina lagkamrater. Är du en forward som är bra i länkspelet? Ha med det! Är du istället en djupledsgående forward? Ha med det!

Undvik att ha klipp där det inte skapas en offensiv farlighet. Klippen du ska ha med, ska leda till något offensivt. Helt okej att ha med något eller några klipp om du är vass i presspelet försvarsmässigt. Amerikanare älskar lagspelare!

Linnea Svenzén - Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

Undvik faktarutor

I din video, så behöver du inte göra några slides där du berättar mer om dig själv. Det är därför du har oss! När vi marknadsför dig så kommer coachen redan ha läst om dig, och vara medveten om dina meriter.

Det är onödigt att coachen behöver läsa faktan två gånger. En för ”fet” faktaruta, kan också ge en bild av att man skryter. Låt oss skryta för dig! Så visar du upp din video.

Vi skapar ett omslag på din video, så att den ser så bra ut som möjligt. Det är lika viktigt för oss att den ser så bra ut som möjligt, så att vi båda kan se grymma ut för coacherna. 🙂

Ha ett högt tempo i videon

Om du har en video där man tydligt ser ditt tröjnummer, så tycker vi att det är bättre att du lägger in en liten text medan klippet rullar. Att du i det fallet till exempel skriver: ”Forward – Yellow Team – #18”, och sedan låter coachen identifiera dig.

Vill du använda dig av en pil eller cirkel för att visa vem du är, försök att lägga till det medan klippet rullar. Man vill ha ett bra ”flow” i videon, och ofta så stannas tempos upp när man fryser bilden och markerar ut sig själv.

Gör en snabb markering medan klippet rullar så hinner coachen förstå vem som är du.

Oscar Olingdal - Så gör du den bästa highlights-videon som fotbollsspelare

En video kan alltid uppdateras

Under en collegeprocess, så är det viktigaste att du gör en video så snart du kan. Utan en video, kan vi inte göra någonting! Många väntar tills man har fått en video som känns PERFEKT!

Ingenting blir någonsin perfekt, och det viktiga är att vi vill att coacherna ska veta att du finns där ute tillgängligt. Om du väntar tills video känns perfekt, så kan coacherna redan ha fyllt sina platser.

Det bästa är därför alltid att göra en video på det du har idag. När du sedan har lyckats filma 3-4 matcher till, så tar du bort och lägger till klipp och skickar oss en uppdaterad video. Sedan håller vi på så tills du har nått hela vägen fram till en commitment!

För att summera, du är grym, för att du är du. Så se till att visa DIG på videon, visa den spelare du är och äg det. Vi ska hitta en tränare som gillar dig för din spelstil, så våga visa vem du är!

För inspiration! Så kan du alltid besöka vår Youtube-kanal där vi laddar upp allas highlight-video.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte