Sporter på College

Hur bra är collegeidrotten? Tror du att collegeidrotten inte är bra nog, eller tror du att collegeidrotten är för svår för dig? I artikeln nedan så förklarar vi varför college är för alla samt när sporterna på college spelas.

SPORTER PÅ COLLEGE – VARFÖR SKA JAG ÅKA?

Anledningarna är många! Och alla har sin egen anledning till att varför just man själv ska åka. I dessa två blogginlägg nedan så hittar du argument skrivna av oss:

ÄR SPORTER PÅ COLLEGE EN VÄG TILL ELITEN?

Inom alla sporter på college så får du alla förutsättningar du behöver för att lyckas. Du har en ledarstab och medicinsk stab utav högsta klass runtomkring dig. Deras största intresse ligger i din utveckling och man ger framförallt sina idrottare de förutsättningarna de behöver för att ta steget till nästa nivå.

Därför är college det naturliga steget innan man kliver in i eliten. Oavsett sport på college du utövar så är det på just collegenivån man kollar för att hitta nästa talang till proffslivet. I tidigare artiklar har vi förklarat hur pass mycket publicitet och uppmärksamhet collegeidrotten faktiskt får, och all denna uppmärksamhet gör att du har alla möjligheter att synas ifall du faktiskt är duktig nog.

Den officiella organisationen NCAA gör varje år en breakdown om antalet idrottare som blir professionella efter att ha varit verksamma på college.

Läs gärna blogginlägget vår grundare Robin skrev om vägen till proffslivet: ””Kan jag fortfarande bli proffs om jag börjar på college?”

KAN JAG BLI DRAFTAD?

Ja, du kan som svensk bli draftad, precis som vilken amerikan som helst. För att bli draftad behöver man ha presterat utöver det vanliga då det endast är ett tiotal som blir draftade varje år.

Draften utgår därmed från collegeidrotten, så college är definitivt vägen att gå för att nå proffslivet i USA.

FINNS DET EN NIVÅ FÖR ALLA?

Det finns definitivt en nivå för alla, oavsett vilken nivå du idrottar på idag så finns det en nivå som kommer att passa för dig. Baserat på hur duktig man är i sin idrott så är stipendium såklart olika, dock så finns det en nivå för alla på college!

Är du nyfiken på vad just du kan landa i på ett ungefär i stipendium och division? Fyll då i vår ”Gratis Utvärdering” här –  Utvärdering av dina chanser till stipendium

HUR OFTA TRÄNAR MAN I SINA SPORTER PÅ COLLEGE?

På college, oavsett nivå, så tränar du varenda vardag under säsong. Alltså oavsett nivå du kommer att tävla på så kommer du få bästa möjliga förutsättningar för att bli så duktig som bara du kan bli på din idrott.

HUR ÄR COLLEGEIDROTT JÄMFÖRT MED DEN SVENSKA IDROTTEN?

Detta är självklart olika från sport till sport, men den absoluta toppen utav alla idrotter på college håller väldigt hög nivå och likställt med högsta möjliga nivå i Sverige och oftast högre. Det finns många exempel inom idrotten att ta upp där många utav världens mest kända atleter genom tiderna har varit en del utav collegeidrotten.

För att läsa om just din idrott så kan du besöka våra djupdykningar om fotbollfriidrottsimninggolf och tennis på college!

Sporter på college

SPORTER PÅ COLLEGE – AVANCERAR MAN MELLAN DIVISIONER?

Nej, man avancerar inte mellan divisioner på college utan dessa är låsta. Divisionerna i college är mer kategoriseringar där skolan ”väljer” vilken division man tillhör.

I divisionen som kallas D1 så får man ge ut maximalt möjliga stipendium medan man i divisionerna under får dela ut mindre. Det är alltså skolan själv som bestämmer vilken division man spelar i genom att avgöra hur mycket pengar man vill spendera på stipendium.

Vinner man sin division i USA så är man ”National Champion” i sin division. Man går alltså inte upp en division eller åt andra hållet – man åker inte ut en division om laget har gjort en svag säsong. Detta gör att det finns bra lag i alla divisioner! Alltså betyder det att ett lag i NCAA D2 inte är sämre än ett lag i NCAA D1 utan det betyder bara att det laget får ge ut mindre antal stipendium, men de kan fortfarande vara mycket bättre än laget i divisionen över.

Sammanfattningsvis är det därför viktigt att när du letar skola i USA, inte låser ditt tankesätt vid att laget i divisionen över är bättre än laget i divisionen under. Det är viktigt att kolla på varje lag var för sig för att hitta bästa möjliga fit för just dig.

I idrottsorganisationen NCAA så har man divisionerna: NCAA D1, NCAA D2, NCAA D3 & NJCAA, alltså 4 olika divisioner.

Det finns även en idrottsorganisation vid namn NAIA. NAIA har kort sagt en enda stor division med samma regler för stipendium över hela divisionen.

NÄR SPELAS MIN SPORT PÅ COLLEGE?

Alla skolor väljer själva vilka sporter de erbjuder på just sin skola. Vi kommer här lista alla sporter på college som finns och när de spelas.

HÖST – Augusti till December

VINTER – September till Mars

VÅR – Januari till Maj

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte