Nyhetsbloggen

Varför ska man åka på college?

En del av vårt dagliga jobb på Athleticademix, är att ha informationsmöten med idrottare som är intresserade utav college och vill höra mer! Fokuset på det samtalet är att delge information och svara på frågor kring college, men också lyssna på idrottarna vad den har för motivationsfaktorer för att åka till college och ifall college skulle möta deras krav. För saken är den, du kan åka till college av många anledningar, och vi hjälper alla! Du kan åka till college för att du vill:

  1. Satsa helhjärtat på din idrott.
  2. Åka dit med anledning av att du inte är redo att ge upp din idrott men vill börja plugga.
  3. Åka dit för att få ett äventyr och se världen.
  4. Eller alla anledningar tillsammans!

För saken är den, att college är för många väldigt olika saker, men sanningen är att det finns ett college och en utmaning för precis alla!

Varför college?

Varför ska man då åka på college?

IDROTTSLIGA FÖRDELAR

Det kan inte understrykas nog, hur bra collegeidrotten är! För att ta ett exempel, igår så vann Armand Duplantis stavhoppet i herrarnas Diamond League, vart de tävlade? På Stanford University, ett välkänt college i USA. Vare sig du spelar fotboll, tennis, golf, friidrott, you name it! Så kommer du att ha heltidsanställda coacher, sjukgymnaster, fystränare och dietister runt om dig. Skolan lägger undan otroliga resurser för att se till att just du har de möjligheten som krävs för att ta nästa steg i din idrottsliga satsning.

Det fantastiska med amerikansk collegeidrott, är jämlikheten. Det är lagstadgat att man måste fördela resurserna lika oavsett vilket lag på skolan det är som drar in intäkterna. Det betyder att oavsett idrott du idrottar, så kommer du att få lika mycket resurser som alla andra lag i skolan, något som ger grymma förutsättningar. I USA, så är college det naturliga steget man tar innan man blir professionell, många verkar tro att det är en alternativ väg till professionell idrott, men där har ni fel! College är den naturliga vägen att gå innan man blir professionell, det finns tusentals exempel på det! För att visa hur pass bra man har det, kolla på bilderna nedan för att se förutsättningarna som finns för idrottarna.

AKADEMISKA FÖRDELAR

Vill du satsa på din idrott hemma i Sverige? Men fortsatt vidareutbilda dig på universitetet? Kör hårt! Men du kommer verkligen få kämpa, och anledningen är enkel, i Sverige är det två olika instanser. Skolan tar inte hänsyn till din idrott, och idrotten struntar i om du har tenta en torsdag. Du måste fixa och trixa själv för att få ihop det! I USA så samarbetar dessa, har du en bortamatch som gör att du är borta i två dagar från skolan? Gör inget! Då får du hemuppgifter och ta tentan hemma istället. Att få vara en av eleverna som får privilegiet att representera skolan i någon utav idrotterna är väldigt ärofyllt och skolan är oftast väldigt stolta över sina idrottslag. Det gör att man anpassar skolan så att idrottaren kan prestera max på planen och utanför planen.

Ta mig, Robin, som exempel! Jag var skoltrött, och ville åka till USA för anledning ett och tre, det vill säga resa och uppleva USA och satsa på min fotboll. I och med att de två var mina motivationsfaktorer, så fick jag acceptera att skolan var ett krav. Fotbollen blev alltså min morot för att studera, och 3,5 år senare stod jag där med en examen inom Ekonomi genomförd helt på engelska, och det egentligen bara för att jag ville spela fotboll! Gissa om mitt vuxna jag idag är nöjd med det valet!

DU BINDER INTE UPP DIG PÅ FYRA ÅR!

Viktigt att veta är att du behöver inte vara borta i 4 år, bara för att du tar denna chansen. Du binder inte upp dig till något! Du får vara borta 1 termin, 2 terminer, 3 terminer osv, det bestämmer du helt själv! Det är även något som du inte behöver veta i förväg, du tar dagen som den kommer. Låt säga att du åker hem efter 2 år, då använder du de högskolepoängen du läst i USA för att fortsätta studera hemma ifall du vill det, så du slösar ingen tid! För att se hur en ”vanlig” dag på college ser ut för en idrottare, kika videon här nedan:

PERSONLIG UTVECKLING

Det här är kanske den punkten som jag brinner mest för, livet är till för att utmana sig själv! Vill man utvecklas, och ta nästa steg i sitt liv, så måste man våga ta sig utanför sin ”comfort zone” och kasta sig ut i det fria! Att åka till ett främmande land, med nytt språk och nytt kultur, är såklart läskigt. Men det är otroligt givande, och jag kan nästintill lova att det inte är någon som åkt till college och ångrat att man gjort det!

Du kommer att utveckla din engelska något enormt, och är det något jag ofta får höra så är det: ”Min engelska är på tok för dålig!”. Man kan inte ha mer fel! Oavsett din kunskap av engelska, så finns det skolor för dig! Och jag kan lova dig att du inte kommer att vara sämst på engelska på din skola. Dessutom, tar det bara någon vecka innan din engelska utvecklas något enormt och du kommer snabbt vara bekväm med språket. Se denna video nedan för att höra en elevs perspektiv på hennes 4-åriga resa:

GEMENSKAPEN

Sist men inte minst, gemenskapen! Att du kommer skaffa vänner, tror jag alla är rätt övertygade om då vänskapen från college blir väldigt stark. Man bor i korridorer, äter tillsammans, tränar tillsammans och pluggar tillsammans, man kan inte annat än att få vänner! Mina vänskapsband med mina collegevänner är än idag 5 år senare, några av mina absolut bästa vänner. Det som dock är svårt att få fram, svårt att förmedla, är kanske det som jag tycker är absolut häftigast med college. Det är den otroliga supporten och gemenskapen som man har med hela skolan!

Idrotten är en sådan central del utav skolan och eleverna som är ”vanliga” studenter vill inget annat än att vara bäst inom alla idrotter. Det gör att det finns ett helt otroligt stöd för idrottslagen på skolan, och man stöttar sina lag i vått och torrt. Supporten man får från skolan, och de stora publikskarorna är något av det roligaste som finns med college, och man känner sig otroligt speciell och uppskattad. Det är inte alls ovanligt med tiotusentals på läktaren, och de största publiksporterna är amerikansk fotboll och basket! Men även fotbollen är stor, och det är oftast tusentals på läktaren och man får ett helt otroligt stöd och adrenalinkick! Här nedan följer en lite längre video, som jag tycker summerar allt som jag försöker att säga, här går man igenom förutsättningarna, skolandan och gemenskapen som finns! Hur kan man inte älska college? 😀

GÄSTBLOGGAR

Som ni säkerligen redan vet, så har vi en annan blogportal där våra nuvarande atleter får skriva om sina äventyr. Här är några artiklar där de själva motiverar kring varför college var ett bra val för just de!

Ebba Costow – University of Kansas

Ida Forsberg – Middle Tennessee State University

Elin Berggren – UT Martin

William Sandkvist – North Park University

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte