Stipendium på College

En utav de stora frågorna när du funderar ifall du ska åka till college är; hur mycket kommer jag få i stipendium? I den här artikeln så ska vi förklara hur det funkar med stipendium på college i USA, och ge dig en bättre uppfattning kring vilka förutsättningar som finns.

STIPENDIUM PÅ COLLEGE – VILKA OLIKA TYPER FINNS DET?

Man pratar ofta om atletiska stipendium på college, men det många glömmer bort är att det finns flera olika typer av stipendium. De stipendium som finns är:

FÖRKLARING AV STIPENDIUM

Vad är ett athletic scholarship? Det är ett stipendium som coachen styr över och som han belönar dig med efter din idrottsliga förmåga. Därmed är det ett stipendium som alltid är förhandlingsbart. Det är även möjligt att coachen ökar ditt stipendium ifall du presterar över förväntan.

Du kan utforska mer om kvalitén på sporter på college och vilken nivå du bör ligga på om du håller på med idrotterna fotbollfriidrottsimninggolf och tennis!

Vad är ett academic scholarship? Det är ett stipendium som du får när skolan gör en utvärdering utav dina slutbetyg och testresultat på SAT. Detta är ett stipendium som nästan aldrig är förhandlingsbart utan det är ganska svart på vitt vad ett visst snitt/score genererar. De flesta utav skolorna har en satt matrix, som ofta är offentlig, där man får en viss summa beroende på hur man ligger till med betygssnitt och testresultat. Viktigt att veta är att detta stipendium är konstant under alla dina år på college. Detta stipendium kan inte ökas om du till exempel skulle få högre betyg efter ett års studier.

Du kan gå in och läsa om skolsystemet i USA för att få reda på hur du översätter dina svenska betyg till det amerikanska betygssnittet.

Vad är ett international scholarship? Det är ett stipendium som är baserat på din nationalitet, det vill säga svensk i vårt fall. Detta stipendium sker per automatik när du ansöker till skolan.

Viktigt att veta är att skolornas stipendium varierar väldigt mycket. De är alltid anpassade för just den skolan och alla skolor har således olika strukturer bakom detta. Alla skolor har akademiska stipendium, men alla har inte idrottsliga stipendium eller internationella stipendium.

Nyfiken på att få veta hur du via dina sociala medier faktiskt kan öka dina chanser till stipendium? Läs blogginlägget: ”Råd kring sociala medier i en collegeprocess”

KOMBINERAR MAN STIPENDIUM PÅ COLLEGE ELLER FÅR MAN ENDAST ETT?

Dina stipendium på college läggs ihop för att skapa högsta möjliga totalsumma. Det är därför det är viktigt att ta hand om sina betyg för att man på så sätt får ”gratis” stipendium utöver sin idrottsliga förmåga. Så man skapar de bästa förutsättningarna för sig själv! Längre ner ska vi läsa hur reglerna fungerar kring de idrottsliga stipendium som är begränsade, men de akademiska och internationella stipendium är inte begränsade och tilldelas alltid ifall man når upp till skolans kriterier för just dem.

KAN MITT STIPENDIUM SÄNKAS?

Rent teoretiskt så har coachen möjlighet att sänka ditt stipendium efter prestation, detta är dock väldigt ovanligt och oetiskt att man gör. I regel så hedrar coachen ditt stipendium även fast du inte presterar i den utsträckning som ditt stipendium.

Det är väldigt vanligt att coacher belönar sina idrottare genom att höja det atletiska stipendium efter att man presterat bra under säsongen. Detta innebär att i regel blir ditt första år i college alltid det dyraste, då det nästan bara kan bli bättre.

Stipendium på college

FINNS DET LIKA MYCKET STIPENDIUM I ALLA DIVISIONER OCH IDROTTER?

Inom varje division, så finns det regler för hur många idrottsliga stipendium en sport får dela ut. För att ta ett exempel, alla damfotbollslag i NCAA D1 får maximalt ge ut 14 hela idrottsliga stipendium, medan lagen i NCAA D2 endast får ge ut 9.9 idrottsliga stipendium.

Coachen i NCAA D1 får dela upp dessa 14 hela stipendium precis hur han vill, om du lyckas bli tilldelad ett 50 % akademiskt stipendium tack vare dina betyg, så behöver coachen således endast ge dig ett halvt av sina 14 stipendium. Det är därför än en gång viktigt att skapa bästa förutsättningar för sig själv. Här är ett blogginlägg som ger dig tips och tricks kring hur du kan agera för att maximera dina stipendiechanser. 

Det är viktigt att förstå att de 14 hela stipendium coachen har till hands är inte några som han kan dela ut varje år, utan det är så många stipendium han får ha i laget totalt under varje år. Till exempel, skulle en spelare med 100 % atletiskt stipendium ta examen i maj, så har han det stipendiet tillgängligt för en ny spelare i augusti.

Här nedan följer en tabell för hur många atletiska stipendium på college som finns inom dam- och herridrotten i de vanligaste sporterna som svenskar utövar:

FOTBOLLSSTIPENDIUM

NCAA D1 – Damer: 14.0, Herrar: 9.9
NCAA D2 – Damer: 9.9, Herrar: 9.0
NAIA – Damer 12.0, Herrar: 12.0

Besök vår artikel för att läsa mer om att spela fotboll på college.

GOLFSTIPENDIUM

NCAA D1 – Damer: 6.0, Herrar: 4.5
NCAA D2 – Damer: 5.4, Herrar: 3.6
NAIA – Damer: 5.0, Herrar: 5.0

Besök vår artikel för att läsa mer om att spela golf på college.

SIMNINGSSTIPENDIUM

NCAA D1 – Damer: 14.0, Herrar: 9.9
NCAA D2 – Damer: 8.1, Herrar: 8.1
NAIA – Damer: 8.0, Herrar: 8.0

Besök vår artikel för att läsa mer om simning på college.

TENNISSTIPENDIUM

NCAA D1 – Damer: 8.0, Herrar: 4.5
NCAA D2 – Damer: 6.0, Herrar: 4.5
NAIA – Damer: 5.0, Herrar: 5.0

Besök vår artikel för att läsa mer om att spela tennis på college.

FRIIDROTTSSTIPENDIUM

NCAA D1 – Damer: 12.6, Herrar: 12.6
NCAA D2 – Damer: 12.6, Herrar: 12.6
NAIA – Damer: 12.0, Herrar: 12.0

Besök vår artikel för att läsa mer om att tävla inom friidrott på college.

VARFÖR FINNS DET FLER STIPENDIUM PÅ COLLEGE FÖR TJEJSIDAN?

Anledningen är att det finns en regel inom amerikansk collegeidrott. Regeln är att båda könen ska ha möjlighet till lika många atletiska stipendium. Inom collegeidrotten så finns det en idrott som endast erbjuds för killar, och det är amerikansk fotboll. Inom amerikansk fotboll så får man dela ut hela 85 stycken stipendium i NCAA D1 och 36 stycken stipendium på NCAA D2. Dessa stipendium fördelas sedan jämnt ut på alla idrotter på damsidan. På grund av det, gör att man i alla andra idrotter har fler stipendium att tillgå än på herrsidan.

BETYDER DETTA ATT ALLA SKOLOR HAR STIPENDIUM TILLGÄNGLIGA?

Svaret är nej, och detta är något som ofta missuppfattas. När en skola tävlar i  simning i NCAA D1, så betyder det att skolan har möjlighet att ge ut 14.0 stipendium till tjejerna och 9.9 till herrarna. Vad det dock inte betyder är ifall skolan har råd att utnyttja alla stipendium. Här är ett blogginlägg som går igenom om hur ovanligt det är att få ett fullt stipendium på college. 

Allting beror på hur mycket donationer som skolan får in, och hur mycket skolan är villiga att investera i just den idrotten. Ifall en skola är ”fully funded” så har man råd att erbjuda maximalt antal stipendium till sina idrottare. Det är dock långt ifrån alla skolor som är ”fully funded”. Det betyder att en skola i NCAA D1 mycket väl endast kan ha 3 stycken stipendium inom simning, trots att de har rätten att ha så många som 14.0.

ERBJUDS IDROTTSLIGA STIPENDIUM I NCAA D3?

Nej, i NCAA D3 så är reglerna att man endast får tilldela stipendium som är akademiska eller idrottsliga. Det betyder att kostnaden man får första året i NCAA D3 också är densamma under alla dina fyra år. Dina prestationer kan inte göra så att ditt stipendium höjs. Detta innebär att många utav de absolut starkaste akademiska skolorna är just i divisionen NCAA D3.

William Sandkvist - North Park University

Du kan besöka NCAA D3’s officiella hemsida på NCAA Division 3.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte