Kostnader på College

Vilka kostnader kan jag förvänta mig innan jag åker över till college? Väl på college, vad är det jag faktiskt betalar för? I denna artikel ska vi försöka förklara och tydliggöra vad kostnaderna står för, allt för att göra livet enklare för er!

VAD FÖR KOSTNADER HAR JAG INNAN COLLEGE?

Förutom arvodet till Athleticademix så har du en del kostnader att förvänta dig innan din avfärd för college. Dessa kostnader är knutna till tester, skolavgifter, spelarlicenser, betygsutvärderingar och visumavgifter. Detta är alltså ingenting som ingår i servicen för Athleticademix.

ATT BETALA OMGÅENDE – SAT & DUOLINGO

För att få spelarlicens, vilket du måste ha för att få idrottsstipendium, så krävs det ett resultat ifrån SAT . Kostnaden för SAT är:

SAT – $115

Du behöver sedan även visa upp att du har tillräckligt stark engelska för att klara av studierna. Förut har man alltid använt sig utav TOEFL, och det är något som fungerar på alla skolor. Numera så finns det dock en konkurrent som heter Duolingo. Det testet är $220 billigare och görs hemifrån, alltså mycket smidigare! Cirka 95 % av alla skolor godkänner detta. Därför råder vi alltid våra idrottare att först ta Duolingo, och om skolan man väljer inte accepterar just det så tar man då TOEFL. TOEFL har en kostnad om $270.

Duolingo – $50

ATT BETALA NÄR MAN VALT SKOLA – SKOLAVGIFTER & VISUMAVGIFTER

När du har valt din skola, en process som kan ta allt ifrån en månad till ett år. Så finns det en del avgifter som kommer att tillkomma:

Skolansökan – Varierar från skola till skola men i runda slängar $40.
Visumavgifter (DS-160 & I-901) – Cirka $500

Det finns även vissa skolor som kommer att kräva att du gör en betygsutvärdering. Detta varierar från skola till skola, vissa vill ha det och vissa vill inte det! En sådan utvärdering kostar således:

Betygsutvärdering
– Olika beroende på vilket företag skolan vill att man väljer men ligger på allt mellan $150 – $300.

Om du tävlar i divisionerna NCAA D1, NCAA D2 & NAIA så kommer de kräva att du ansöker om spelarlicens. Kostnaden för spelarlicens är:

Spelarlicens – Cirka $150

När du senare blivit accepterad till skolan, så kommer skolan att begära att du gör en deposition till skolan. Detta så att de vet med säkerhet att du har valt att gå på just den skolan. Depositionen dras av gentemot din återstående kostnad till skolan, det är således ingen kostnad, men en utgift att förvänta sig innan man åker. Depositioner brukar ligga kring:

Deposition – Allt ifrån $200 – $500

SUMMERING

För att göra en kort summering av ovanstående stycke, kostnader som gäller för alla är:

SAT – $115
Duolingo – $50
Skolansökan – Varierar från skola till skola men i runda slängar $40.
Visumavgifter (DS-160 & I-901) – Cirka $500
Totalt: cirka $700

För de som tävlar i NCAA D1, NCAA D2 eller NAIA så tillkommer det då även en spelarlicens på cirka $150. För vissa skolor så kommer det även krävas en betygsutvärdering på $150-$300.

VIKTIGT – Detta är engångskostnader innan du åker, alltså inte återkommande kostnader varje år.

TÄCKER MITT STIPENDIUM NÅGON AV MINA KOSTNADER INNAN AVFÄRD?

Svaret är nej! Allt detta som är listat ovanför är något som atleten själv står för, oavsett hur stort stipendium man blir tilldelad av skolan. Man betalar även nästintill alltid sina flygbiljetter fram och tillbaka till skolan under alla år, oavsett om du har ett fullt stipendium.

För att lära dig mer om hur stipendium fungerar så kan du gå in och läsa om vår artikel som just handlar om hur stipendium på college fungerar.

KAN JAG TA CSN FÖR ATT TÄCKA KOSTNADERNA INNAN COLLEGE?

Nej, det går inte då du får ditt studiemedel från CSN tre veckor innan skolans start. Detta är alltså någonting som måste finansieras av dig själv.

Du kan besöka Centrala Studiestödsnämndens hemsida här.

Athleticademix

KOSTNADER PÅ COLLEGE

Universiteten i USA har alla olika totalkostnader, dessa kostnader benar man ut i olika segment som vi ska förklara här nedan. Vi kommer att använda Nova Southeastern Universitys kostnader som ett exempel, den totala kostnaden för den skolan 2019-20 är:

Tuition – $30 000
Books – $500
Room and Board – $8 500
Fees – $1 000
Total – $40 000

VAD BETYDER DE OLIKA KOSTNADERNA?

Vad är tuition? Det kan rakt översättas till avgiften för skolan. Detta är alltså kostnaden för alla elever som är en del utav skolan, oavsett om man bor hemma eller på universitetsområdet.

Vad är books? Universitetet ger alltid en förväntad kostnad på vad ditt studiematerial kostar. Viktigt att veta är att denna kostnad aldrig är inräknad i skolans kostnad då du själv får köpa böcker, denna summan är oftast på tok för hög då det går att köpa eller hyra billigare studiematerial via amazon eller liknande. Det kan ibland även kallas books and cost of living vilket även det är en förväntan, en bild som oftast är fel. Ha därför för vana att aldrig räkna med detta i din kostnad gentemot skolan.

Vad är room and board? Detta är avgiften för att bo på campus och för att äta på campus. Första året på college är det nästintill alltid obligatoriskt att bo och äta på skolan, och därför är denna kostnad alltid att räkna med. Viktigt att veta är att du under kommande år kan välja att hyra en lägenhet på egen hand och laga din egen mat. Detta är nästan alltid ett mer kostnadseffektivt val vilket innebär att ditt första år således alltid är ditt dyraste år.

För att få en bild av hur du kommer att bo och äta på college så kan du läsa vår artikel som handlar om college i USA.

Vad är fees? Här samlar universiteten sina avgifter relaterade till skolan. Detta kan vara småavgifter såsom avgifter för att du får ha ett passerkort, tillgång till datorer, registreringsavgift etc. Lite allt möjligt helt enkelt! Detta är något som alltid är obligatoriskt under alla dess år.

VILKA KOSTNADER PÅ COLLEGE KAN JAG FÖRVÄNTA MIG FÖRUTOM SKOLANS AVGIFTER?

Detta är olika från atlet till atlet, då alla stipendium är utformade på olika sätt. Det vanligaste är att ditt stipendium täcker först och främst tuition & fees, för att sedan täcka room and board, och för att sist täcka dina books.

Räkneexempel
Får du ett stipendium på 75 %, vilket i detta fall betyder $30 000, så drar du av det från tuition och har därefter kvar att betala room and board samt fees på en totalsumma av $10 000.

Oavsett summa på ditt stipendium så ingår alltid alla resor du gör med ditt fotbollslag och alla kostnader relaterade till era matcher. Det ingår alltid tränings- och matchkläder i överflöd. Beroende på vad man hamnar på för skola så ingår det ibland utrustning så som fotbollsskor/joggingskor/benskydd/målvaktshandskar. Detta är något coachen kommer tala om för dig innan du signerar!

Rent krasst så har du egentligen inga kostnader utöver ditt studiematerial samt fickpengar för att göra saker utanför skolan. När du har betalat dina kostnader till skolan så har du mat och husrum betalat för en termin framöver, vilket betyder att de pengarna du behöver under din termin är endast pengar du använder på din fritid.

HUR OCH NÄR BETALAR JAG MIN ÅTERSTÅENDE KOSTNAD TILL SKOLAN?

Om vi fortsätter räkneexemplet med ett stipendium på 75 % på Nova Southeastern University så kommer du i augusti få en faktura på $5 000. Du behöver betala den fakturan innan skolan börjar, och det gör du antingen med egna medel eller med insatta pengar ifrån CSN.

Om du väljer att fortsätta på skolan i januari så kommer det sedan ytterligare en faktura på $5 000 i januari för vårterminen.

Du betalar alltid således i förskott, och kommer aldrig vara ”skyldig” skolan att betala ifall du väljer att inte fortsätta dina studier. Skulle du avbryta dina studier mitt i en termin, så kommer du inte få tillbaka pengarna du redan betalat, men du kommer heller inte vara skyldig att betala för kommande termin.

Athleticademix

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte