Om college i usa

College är en stor maskin, och mycket att hålla reda på! Här går vi igenom hur det vardagliga universitetslivet fungerar; vart och hur bor man? Idrottar man på campus? Varför är det så mycket publik?

Att gå på college i USA skiljer sig väsentligt från ett svenskt universitetsliv. De stora skillnaderna är hur man bor, hur idrotten är integrerad i skolan och även hur mycket man förväntas att vara på skolan.

VART BOR JAG?

På college i USA så kommer du att bli tilldelad en lägenhet. En lägenhet du allt som oftast delar med en person som också är en del av samma lag eller utövar samma idrott som dig. Alla elever som går sitt första år måste allt som oftast bo på universitetsområdet i dessa lägenheter. Man har sina resterande år sedan möjlighet att flytta utanför universitetet till en egen lägenhet som man själv får hyra.

Värt att tänka på är att ett universitet i USA oftast har allt mellan 2 000 – 80 000(!) elever. Ni kan föreställa er hur stort då ett universitetsområde kan vara när man ska bosätta så pass många människor på ett och samma område. Detta gör att universiteten i sig oftast utgör en egen stad, otroligt häftig känsla!

college i usa

VART ÄTER JAG?

På universitetsområdet finns det flertalet restauranger, som erbjuder mat under hela dygnet. Du har som student ett matkort som ger dig tillgång till dessa måltider tre gånger om dage. Du behöver alltså inte oroa dig för att laga egen mat när du bor på universitetsområdet. Det enda du behöver oroa dig för är vilken mat du är sugen på just den dagen!

college i usa

HUR MYCKET FÖRVÄNTAS JAG VARA PÅ LEKTIONER?

På college i USA är närvaro otroligt viktigt. Man förväntas att vara på ett visst antal kurser under en termin och hamnar man under den gränsen så får man ta om kursen. På ett svenskt universitet så förväntas man att studera mycket mer på sin egna fritid än i USA. Ett amerikanskt universitet påminner således mycket mer om ett svenskt gymnasium när det gäller närvaro.

college i usa

VART IDROTTAR JAG?

Den amerikanska skolgången är väldigt annorlunda jämfört med en svensk på många sätt. Där vi skiljer oss mest är i det idrottsliga. Anledningen är att idrotten är integrerad i den amerikanska skolan från redan första åren. Det är alltså skolan man tävlar för först och främst under alla sina idrottsår. Klubbidrotten ses oftast som en bonusträning. Detta gör att din idrott på college aldrig kommer att krocka med din skola. Då det är två instanser som samarbetar med varandra.

Det betyder att inom universitetsområdet så finns det hallar, arenor och planer för att underhålla alla skolans lag och idrotter som man tävlar i. I ett hörn av ett universitetet kan det ligga en arena där man spelar basket, medan det på andra sidan kan vara en stadium där man spelar fotboll.

Vi har flertalet artiklar om sporter på college, där vi gör djupdykningar inom idrotterna fotbollfriidrottsimninggolf och tennis!

college i usa

VILKA FÖRUTSÄTTNINGAR FINNS?

På skolorna finns det även flertalet gym som är tillgängliga för de ”vanliga” studenter. Atleterna på skolan har oftast tillgång till ett eget gym. Ett gymsom är mer avancerat och där man även får hjälp av fystränare.

Varje lag har en egen stab av sjukgymnaster, fystränare, och flertalet tränare i sitt lag. Det finns helt enkelt allt och lite till för att ge dig de bästa möjliga förutsättningarna att bli en bättre idrottare.

VARFÖR ÄR DET SÅ MÅNGA FANS?

I USA är man väldigt patriotiska och stolta över skolan som man tillhör. I och med att alla bor på samma område så skapas det en otroligt gemenskap och kamratskap sinsemellan. När sedan andra skolors lag kommer till skolan för att tävla mot just din skola, så sluter skolan upp för att stötta sitt lag och se till att man går vinnande ur kampen.

Proffsidrotten i USA är enligt franchise-metoden. Vilket betyder att lagen kan byta stad så fort man byter ägare, det gör att man som fans inte riktigt brinner lika mycket för proffsidrotten. Proffsidrotten anses väldigt plastig och inte lika äkta som collegeidrotten.

Collegeidrotten är oerhört populär och det är många idrotter som sänds på ESPN och ses av miljontals människor. För att ge er ett exempel på hur stor collegeidrotten är; så har det amerikanska fotbollslaget på University of Michigan en stadium som tar över 107 000(!) människor.

För att ge er ett exempel så kan ni besöka basketbollens officiella hemsida om deras slutspel som kallas March Madness.

Ta första steget

Anmäl intresse så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Anmäl intresse