Nyhetsbloggen

Vart äter man på college? – Så funkar det!

Vart äter man på college?

Att försöka förstå sig på campuslivet, är inte lätt! Vi förstår det. Det är en stor anledning till att vi har denna blogg, att ta upp frågor som ofta dyker upp, så att ni lättar kan greppa konceptet, college!

I ett tidigare blogginlägg så visade vi campuslivet på college och hur man bor. I inlägget så touchade vi lite lätt kring hur det funkade med maten, men vi tänkte att i detta inlägg så ska vi verkligen djupdyka!

Kan man bara äta i en matsal?

Alla skolor gör olika, men de flesta skolor har mer än endast ett ställe att äta mat på! Låt oss försöka förklara det här för dig, och för att göra det enkelt så väljer vi en skola att förklara så att allt blir enhetligt och fint.

Om du trycker här så kommer det en karta upp på Iowa State Universitys alla ställen du kan köpa mat. Försök ha den uppe i en annan flik medan du läser detta inlägg, så du kan gå tillbaka och referera till den!

På kartan så hittar du:

Alltså en hel del ställen man kan äta på! Men vi ska förklara mer nedan, men du kan börja med att kika på denna video för att få en uppfattning!

Vad för olika typer av mat finns det?

Dining Hall

Att äta på en Dining Hall, är det du allt som oftast kommer att göra. Det kan klassas som en skolmatsal(bara 100 gånger flashigare och trevligare än du är van vid), och väl där inne så har du MASSVIS med val. I en Dining Hall så har oftast:

Du hör ju! Det finns massor! Väl inne i skolmatsalen, så får du äta precis hur mycket och många gånger du vill. Du ”swipear” endast för att komma in, väl där inne äter du hur mycket du vill.

Vart äter man på college?

En typisk Dining Halls med olika stationer av mat.

Fast Casuals, Cafés, Foodtruck & Get & Go

Det här är matställen som är mer som faktiska restauranger. Du beställer över disken för att beställa en måltid, för att sedan sätta dig i restaurangen och äta din mat. Skolor har oftast välkända kedjor som Subway, Starbucks, Chipotle osv som alternativ här. Så du behöver inte alltid äta skolmat, utan det finns också andra alternativ!

Supermarkets

Du har även på campus allt som oftast en livsmedelsbutik där du har möjlighet att köpa mat att tillaga själv. Tänk på att som du läste i inlägget med hur du bor i ett dorm, så är det väldigt sällan du har ett kök! Men låt säga att du köpt på dig en mikro, så kan du värma maten du köper här i mikron. En supermarket är mer till för att komplettera om du behöver något under dagen eller framåt kvällen.

West Side Market på Iowa State University.

Meal plans – Kan jag bara gå och äta hur mycket som helst?

Både ja och nej! Det beror helt på vad du har för meal plan i ditt stipendium som du blivit tilldelad. Detta är något som förklaras för dig i beslutet om att välja skola, vilken meal plan som är inräknad för dig. Du kan fortfarande välja vilken meal plan du vill om du vill uppgradera, men tänk då på att du får betala mellanskillnaden. Den meal plan som man får per automatik på Iowa State är följande:

Vad betyder då allt detta? Det betyder att

  1. Du kan besöka Dining Halls precis hur många gånger du vill under dagen, så länge de är öppna såklart!
  2. Du kan även hämta mat på avhämtning från en Get & Go station en gång varje vecka.
  3. 20 gånger under terminen, kan du gå till en av alla ”vanliga” restauranger runtom i campus och beställa mat där istället för i Dining Hall. Flex Meal betyder alltså att du byter ut en måltid i Dining Hall mot en i restaurangen.
  4. Spendera $300 under terminen på alla restauranger, caféer eller supermarkets som finns på campus .

Jag gick upp 8 kilo min första termin, och det är ju lätt att förstå varför när man läser den här sektionen! Det finns INGEN risk att gå hungrig överhuvudtaget!

Kika denna video för att få det ännu mer förklarat kring hur just denna meal plan fungerar!

Vart äter man på college? – Svaret är, precis vart du vill!

Som ni förstår av detta inlägg, så finns det ingen risk överhuvudtaget att du känner dig stressad över att behöva laga mat när du kommer hem efter träning och har massa plugg att göra. College är skapat för att underlätta för eleverna så mycket som möjligt. Maten är en del av servicen, och det är så smidigt att bara snabbt springa in och käka lite för att sedan rusa in i biblioteket och skriva klart den där uppsatsen.

Hoppas du lärt dig något nytt, och att college mer och mer börjar bli förståeligt!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte