Nyhetsbloggen

Varför man ska åka på college i USA? (3 anledningar)

De senaste åren har antalet som åker för att studera på college i USA ökat markant, och du undrar kanske: ”varför så många åker till USA för att studera? Det kostar ju?” Ja, det kostar, men inte om du har ett stipendium, då kan det faktiskt bli billigare än i Sverige. I denna blogg post kommer jag gå igenom hur college i USA faktiskt kan bli billigare än i Sverige, och andra anledningar till varför man ska åka på college i USA.

1. College i USA kan bli billigare än i Sverige

Varför man ska åka på college i USA?

 

Till skillnad från Sverige, så kostar det att studera på ett universitet i USA. Du måste alltså betala för att få ta kurser. Hur kan det då bli billigare? Jo, för att i USA så finns det en mängd stipendium som delas ut, vilket täcker en del, eller alla kostnader. Det finns tre olika typer av stipendium: Idrottsstipendium, akademiskt stipendium och internationellt stipendium. Om du är duktig på till exempel fotboll, så kan du få ett idrottsstipendium som kan vara på olika procent. Om det är ett 100% stipendium, så täcker det alla kostnader för att studera, men även ingår det att du får mat och boende betalt!

Det är här det skiljer sig. Om du vill studera i en annan ort i Sverige, så kommer du behöva hyra en lägenhet och köpa all mat själv. Om du får ett bra stipendium i USA så betalar dom även för boende och mat, vilket betyder att du egentligen inte behöver lägga ut en krona. Jag själv hade ett 100% idrottsstipendium på University of Connecticut, vilket betydde att jag fick skolan betald, men fick även boende på campus, mat och böcker helt utan kostnad! Så egentligen gick jag bara plus på att vara på college eftersom jag fick CSN bidrag, och det behöver man inte betala tillbaka!

Om du inte får ett 100% idrottsstipendium, så är det inte hela världen. Det eftersom det går att baka ihop olika typer av stipendium. Du kanske får 50% idrottsstipendium, 30% akademiskt, och 20% internationellt. För att få ett internationellt stipendium, krävs det egentligen bara att du är från ett annat land. Så det räcker med att du är svensk, och du kan bli tilldelat ett stipendium i USA.

Att det kan bli billigare för dig som student är en utav anledningarna till varför man ska åka på college i USA.

2. Du kommer växa och utvecklas som person

Varför man ska åka på college i USA?

Att flytta utomlands, helt själv som 18 eller 19 åring, är någonting som kommer få dig att växa upp mycket snabbare än om du skulle stanna i Sverige och studera. Du är långt borta från din familj, och måste lära dig att klara dig själv, och även plugga på universitetsnivå på ett annat språk! Visst kan tanken kännas läskig, men det kommer också att vara superkul! När jag kom till USA för första gången, så trodde jag att jag var mogen. Men det var inte efter en lång tid av besvär och hårt arbete som jag insåg att jag nog verkligen växt upp utav att faktiskt bo själv i ett annat land.

Tanken av att inte kunna besöka sin familj när man vill kan kännas jättejobbig i början, men det utvecklar dig i längden. Du måste nu lära dig att kunna lösa problem på egen hand, vilket är något som blir jätteviktigt för dig i framtiden. Du kommer att även lära känna en mängd av olika människor, och behärska engelskan som aldrig förr. För mig var det bästa med ett stort campus att det fanns så många olika människor med så många olika intressen och bakgrunder. Ett college campus är faktiskt ett jättebra ställe att networka med människor.

3. Du kan faktiskt kombinera din idrott och plugg

Varför man ska åka på college i USA?

En fantastiskt sak med college i USA är att man faktiskt kan kombinera studier och idrott, utan problem. College sport i USA är typ större än professionell idrott. College sport är helt hysteriskt, det är verkligen superpopulärt. Här är en länk till en video som visar upp hur många som kommer och kollar på en basketboll match!

I Sverige så finns det inte samma möjlighet att kombinera sport och studier, och det blir oftast för lite tid för det ena. Eller att tiderna krockar. Om man är en idrottare på college i USA, så får man hjälp att lägga upp sina kurser så att de inte krockar med träningstider. Allt på college är konstruerat på så sätt att man ska kunna briljera akademiskt och även i sin sport. Det är många jag känner i Sverige som bestämt sig att sluta med sin sport när dom börjat på universitet, oftast är anledningen att man inte får tiden att gå ihop. I USA är själva poängen att man ska kunna kombinera idrott och plugg, vilket är en helt fantastisk möjlighet!

Varför man ska åka på college i USA?

Dessa 3 anledningar är varför man bör testa på college i USA. Det är verkligen värt att testa på! Och det värsta som kan hända är att man åker hem, men då har man i alla fall prövat. Var aldrig rädd för att testa något nytt i livet!

Om du vill få en insikt om vad för stipendium du kan få, så anmäl ditt intresse till Athleticademix så hjälper vi dig med rådgivning, helt utan kostnad!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte