Nyhetsbloggen

Kan man börja på college i USA på våren (Januari)?

Svaret på den frågan är kort: Yes! Man kan börja både på höstterminen och vårterminen på college i USA, precis som här i Sverige. Men det allra vanligaste för Amerikaner är att man börjar på hösten. Eftersom där är det allra vanligaste att man börjar direkt efter gymnasiet. Det var något jag tyckte var annorlunda än här i Sverige. Dom flesta i mitt gymnasium valde inte att börja på högskola direkt efter gymnasiet. Däremot i USA brukar det vara så att majoriteten går direkt efter high schoool. I denna kortare post tänkte jag gå igenom några för och nackdelar med att börja college på våren som fotbollsspelare.

Min erfarenhet av att börja på college i USA på våren

college

Jag själv valde att börja college i USA på vårterminen, vilket inte är väldigt populärt. Väldigt snabbt insåg jag många bättre och sämre saker med mitt beslut. Men när jag kollar tillbaka är jag hur nöjd som helst med mitt beslut. Vill du åka på våren? Det går hur bra som helst!!

+ Du vänjer dig och ställer om innan din säsong börjar

Om du är fotbollsspelare, som jag, och funderar på college. Så är en stor fördel med att börja på våren att du kommer känna dig mer redo när väl din nästa termin kommer, och säsongen börjar. Jag är en person som det tar en tid att ställa om från en plats till en annan, och det kan ta en tid innan jag känner mig bekväm. I början på min första termin så hade jag det jättetufft med att anpassa mig till en ny plats. Det var dock lugnt eftersom vi var i ”offseason” och därför hade jag tid på mig att ställa om.

Min coach upprepade det till mig jätteofta att jag inte ska stressa om jag känner att jag inte presterar på topp än. Hon menade att det ibland tar tid innan man känner sig bekväm på en ny plats och får självförtroende på planen. Därför var min coach glad att jag kom in tidigare. För när hösten kom så skulle jag vara helt redo mentalt för säsongen, vilket jag annars inte skulle vara om jag blev insläng direkt in i en säsong. Det är så klart annorlunda från person till person. Men jag själv tyckte det var skönare att ha en termin avklarad när jag väl började säsongen.

+ Mindre stressigt i skolan – omställing till engelskan på college i USA

På tal om att bli bekväm. Det tar också tid för en att bli bekväm med omställningen från svenska till engelska i skolan. Om du är fotbollsspelare, så kommer du har mer ledig tid under våren. Vilket betyder att du kommer ha mer tid och inte behöva stressa lika mycket över skolan. För mig var detta extremt viktigt. Under säsongen så var mitt lag borta ibland en hel vecka när vi åkte iväg till tex Texas för att spela. Då missade man mycket i skolan och det var svårare att hänga med. Men eftersom jag redan var ganska så van med strukturen, då jag redan gick en termin på våren, så var det inte lika svårt för mig med skolan när väl säsongen drog igång.

Av egen erfarenhet så var det flera i min ”class” av freshman som hade det svårt att hänga med skolan i början. Dom var inte vana med allt och det blir mycket helt enkelt när man spelar fotboll på college och pluggar heltid. Därför är det ett stort plus att börja på våren eftersom man hinner bli van med hur skolan funkar, och språket. Under säsongen så reser man ofta iväg och har mindre ledig tid. Då blir det mindre tid för att anpassa sig till skolan.

+ Du kommer vara fysiskt förberedd

Vårsäsongen för fotbollspelare på college är väldigt tuff. För mig var min första ”offseason” en mardröm. Det var hur mycket löpning och fys som helst, och man var trött konstant. Vi hade löpning 6 på morgonen, efter det lektion, och sedan direkt från en lektion till fotbollssträning. Det var tungt. Men fördelen med att börja sitt college äventyr på våren är att man verkligen kommer känna sig mentalt och fysiskt förberedd för säsongen på hösten. När man klarar av våren så klarar man av allt, brukade vi skämta om i mitt lag.

Under denna länk hittar du en bild av mitt lag precis efter att vi avslutat vår sista utmaning på våren. 5k på UConn innebär en bana på 5km med massa hinder och fysiska uppdrag som måste klaras av innan man kan fortsätta vidare. Det allra sista? Att dra upp en sled uppför en backe på ungefär 400m med en person som sitter uppepå. Sjukt jobbigt! Plus, allt börjar 6 på morgonen. Känslan efter att man är klar är helt underbar dock.

– Det kan kännas mer ensamt i början

Majoriteten som börjar på college i USA börjar på hösten. När jag började på våren så var jag den enda som var helt ny i mitt lag. Det allra vanligaste är att alla ”freshman” börjar på hösten ihop, då får man en hel grupp med vänner som också kommer in nya till skolan samt laget. Men eftersom jag kom in på våren så skulle inte min ”class” börja förrän efter sommaren, så det var lite tungt när man var den enda som var helt ny. Som tur så hade jag ett fantastiskt lag som gjorde att jag snabbt fick bra vänner och kände mig bekväm i min nya miljö.

– Mindre fotboll på våren

Det allra tråkigaste som jag tyckte var att man inte hade lika mycket fotboll på våren. Man tränar så klart lika mycket fotboll som på våren, men nu menar jag hur mycket matcher man spelade. På hösten spelar man oftast 2 matcher per vecka, medan på våren spelare man bara ungefär 5-6 träningsmatcher på hela terminen. Så det är så klart väldigt segt eftersom det känns som att man bara konstant tränar.

Tveka inte att börja på college i USA på våren

college

Det går hur bra som helst om du känner att du vill börja på college i Amerika på våren. För mig var det nog ett av det bästa beslut jag gjort! När säsongen drog igång så var jag redan bekväm med laget, hur skolan funkar och helt enkelt med min nya miljö. På så sätt kändes allt mycket enklare när väl min andra termin på hösten började. Så jag rekommenderar det verkligen!

Intresserad på college i USA? Skicka din intresseanmälan till oss!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte