Nyhetsbloggen

Måste jag stanna på college i USA under 4 år?

När jag ville testa på college i USA så var jag osäker på om hur länge jag faktiskt ville stanna. Jag ville testa, men när man är 18 år känns det jättesvårt att ta ett sådant beslut. Vem vet vad man vill göra om 2 år? Jag förstår, det är tufft. Men som tur är så finns det inga måsten. Man behöver inte stanna i fyra år! I denna post kommer jag berätta lite om hur jag gjorde när jag var på college och hur det funkar!

Det finns inga måsten!

college i USA

När du skriver på ett stipendium  för skolan så betyder det inte att du behöver stanna på skolan under alla åren, det är mer skolan som säger att dom kommer att ge dig pengarna under åren. Du behöver inte vara orolig att du skulle vara skyldig skolan några pengar! Om du har ett fullt stipendium och känner att du vill åka hem efter terminen är slut, så är det helt okej! Om du exempelvis inte har ett fullt stipendium och betalar en del för att plugga så är det också inga problem. I USA betalar man för college per termin, innan terminen börjar. Så om du känner att efter en termin att du vill åka hem ,så är det inte så att du kommer vara skyldig skolan några pengar!

Det är väldigt olika hur länge man stannar. Vissa vill bara testa på en termin eller år, men allra flesta stannar och tar examen. Jag känner även flera som bestämt sig att stanna i USA efter sin examen, så det är verkligen individuellt hur man känner! Men det viktigaste är som sagt att det inte finns några måsten på hur länge du måste stanna, det är upp till dig själv!

Du kan ta examen under kortare tid på college i USA

Den allra vanligaste tidslinjen för att ta examen är 4 år på college i USA. För att ta examen krävs det 120 credits, då delar man upp det på 30 credits per år, och 15 per termin. En kurs motsvarar oftast 3 credits, vilket betyder att du tar 5 kurser per termin. Om du följer denna tidslinje så kommer du ta examen på fyra år. Däremot är det möjligt att ta en examen under 3.5 eller 3 år, om du tar fler credits per termin. Det var något jag själv gjorde. Min plan var att bli klar på 3 år, så jag tog runt 18 eller 19 credits per termin, vilket kan kännas stressigt men eftersom jag hade det väldigt lätt för mig i skolan så var det inga problem. Om man väljer rätt kurser under rätt tid, så blir det egentligen inte svårt alls.

Jag själv valde dock att sluta efter 2 år eftersom jag kände att jag ville testa på något nytt! Men om du har lättare för dig i skolan så är det bra att veta att det är möjligt att ta examen tidigare. Sen beror det lite på din skola och stipendium. Det kan bli så att du måste betala extra för att ta mera kurser, men det beror oftast på skolan.

Det är möjligt att översätta kurser från college i USA till ett svenskt universitet

college i usa

Om du känner att du inte längre vill gå på college i USA och istället fortsätta dina studier hemma i Sverige, så funkar det! I dom flesta fall så kommer dina kurser att översättas för att vara användbara på en skola i Sverige. Det är beror dock på vilken linje du gick och vilka kurser du tagit. Så mitt tips är att ha kontakt med en studievägledare i Sverige för att välja kurser på college i USA som sedan kan tillgodoräknas även i Sverige. Jag själv kontaktade Uppsala Universitet och fick ett väldigt positivt svar om att dom flesta av mina kurser skulle vara användbara även i Sverige. Så det är bra att kontakta en skola i Sverige!

Här finns en tabell från Stockholms Universitet som visar lite hur de tillgodoräknar kurser från andra länder.

College i USA

Det tre viktigaste att ta med sig från denna post är att:

  1. Det finns inga måsten! Du kan stanna en termin, ett år eller hela fyra åren! Upp till dig!
  2. Det är möjligt att avsluta college i USA på kortare än 4 år om du tar fler credits per termin.
  3. Om du känner att du vill fortsätta dina studier i Sverige efter några år i USA, så är det möjligt att översätta kurser för att dom sedan kan användas på en svensk skola! Ha alltid kontakt med en svensk studievägledare om det!

För att läsa mer om hur college i USA funkar, så gå in och läs här!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte