Nyhetsbloggen

Kan jag fortfarande bli proffs om jag börjar på college?

Kan jag fortfarande bli proffs om jag börjar på college?

En utav de vanligare frågeställningar som vi stöter på i vårt jobb, och svaret är självklart. JA! Du kan fortfarande bli proffs om du börjar på college. Anledningarna är enkla, och vi ska gå igenom olika scenarion som visar på att det är helt klart möjligt.

Du binder inte upp dig till något kontrakt

Det många glömmer bort är att du är aldrig bunden till att spela fotboll på college. Du skriver på ett kontrakt gällande ett stipendie på skolan. Detta kontrakt styrker endast att du binder dig till att tävla för skolan, OM du väljer att spela på college. Så du är alltså inte tvungen att börja på skolan eller att slutföra din utbildning där.

På college, så har du två stycken längre lov. En månad på jullovet och cirka 2-3 månader på sommaren. Under dessa tider så får du träna med vilka klubbar du vill, det finns inga begränsningar! Det ger dig möjligheten att provträna för klubbar under precis alla dina lov för att hoppas på ett professionellt kontrakt.

Exempel från Athleticademix

Louise Lillbäck är ett lysande exempel! Innan hon åkte till Florida Gulf Coast University i januari, 2019, så skrev hon på ett kontrakt med Hammarby IF i Elitettan. Kontraktet gällde under hennes sommarlov, vilket ledde till att hon gick en termin på FGCU för att sedan spela 9 matcher under sommaren och sedan åkte tillbaka till FGCU.

Louise Lillbäck

Ett annat exempel är Elin Berggren, som hade kört fast i Sverige och kände att hon inte fick tillräckligt mycket speltid. Det ledde till att hon testade på college, där hon blev en stöttepelare i sitt lag. Resultatet blev en helt annan Elin på planen! När hon sedan var hemma på sitt första jullov, så tränade hon med sitt gamla lag Mallbackens IF igen. Tränarstaben märkte en otrolig skillnad på Elin, vilket ledde till att man då erbjöd henne ett nytt kontrakt. Elin har därmed bestämt sig för att hennes collegeäventyr endast blev ettårigt, och fortsätter att satsa på fotbollen här hemma.

Elin Berggren

Exempel från herrsidan

Ett annat lysande exempel är försvararen Hjalmar Ekdal som efter att ha kört fast i ungdomsleden för Brommapojkarna valde att testa på collegeäventyret. På UNC Wilmington fick Hjalmar ett stort förtroende, vilket ledde till en otrolig utveckling. Efter bara ett år på college så testade då Hjalmar med IK Frej ifrån superettan. Ett lag han sedermera fick kontrakt med, och blev en stöttepelare hos. Idag 1,5 år sedan han slutade på college, så tillhör han Hammarby IF.

Hjalmar Ekdal

Inblick i University of Tennessee

För att ge er en inblick i hur många som faktiskt går vidare till andra klubbar än amerikanska. Så ska vi ge er en inblick i University of Tennessee och deras damlag. På bara fyra år, så har man skickat 7 stycken spelare från sin skola till olika proffsklubbar runtom i hela världen. Ett lysande exempel på hur bra fotbollen faktiskt är i USA. Se bilderna nedan för att se vart de idag spelar.

University of Tennessee är idag rankade på plats #53, så det är inget omöjligt ställe för en svensk att spela på. För att ge er ett exempel så har vi idag Ebba Costow på University of Kansas, rankade #11 och till hösten börjar Louise Hayden på Hofstra University, rankade #14

Proffs på College

Du kan bli draftad till MLS/NWSL

Det många drömmer om, är att bli draftad till den högstaligan i USA. En liga som på killsidan heter MLS och på damsidan heter NWSL. Att bli draftad, är för alla en möjlighet, och varje år är det alltid några skandinaver som blir valda. Draften utgår ifrån collegeidrotten, och proffslagen ”paxar” där spelare från olika colleges som valt att ansluta sig till draften. För att göra sig tillgänglig för draften, så behöver man inte gå alla fyra år på college, utan man kan göra det vilket år som helst. Viktigt att förstå dock är att när du gör dig tillgänglig för draften så ger du också upp din collegeplats, vilket gör att de flesta väljer att göra det efter att man slutfört sina studier på college.

Blir du inte draftad, så erbjuder alla klubbar oftast ”try-outs” där man får komma och visa upp sig. Dessa try-outs genererar dock oftast i en kostnad man får stå för själv, men man får möjligheten att visa upp sig framför klubbens scouter.

Kan jag fortfarande bli proffs om jag börjar på college?

Joel Rydstrand ifrån Sverige är den senaste svensken vald i MLS-draften då han blev vald i draften 2019.

Det finns ingen genväg till proffslivet, eller mer rätt väg än den andra

För att summera blogginlägget, det finns ingen väg som är rätt väg för alla fotbollsspelare. Alla individer är olika, och har olika förutsättningar och vägar att gå. College är ett alternativ av många för dig som individ för att nå ditt mål, att bli en professionell idrottare.

Det college erbjuder dig, är en ny möjlighet och en nystart för dig som fotbollsspelare. Något som ofta leder till att du utvecklas ytterligare då du kommer till en ny miljö, där du gör nya saker. Nya influenser, nya träningssätt är bra för dig som idrottare.

Det som gör college unikt är, medan du erbjuds alla möjligheter i världen att bli professionell, så tar du hand om din plan B. Det vill säga, blir du inte en professionell idrottare så har du en utbildning att falla tillbaka på. Det är just det som gör college oslagbart! Kan jag fortfarande bli proffs om jag börjar på college? JA. JA OCH ÅTERIGEN JA!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte