Nyhetsbloggen

Hur får man ett friidrottsstipendium på college i USA

Hur får man ett friidrottsstipendium på college i USA

Har du funderat på att åka på college i USA, och tävla inom friidrott samtidigt? Då har du säkert funderat på hur du kan få ett friidrottsstipendium på college i USA. Nedan kommer jag gå igenom lite mer i detalj kring hur allting funkar och hur du maximerar dina möjligheter till ett stort friidrottsstipendium.

Hur får man ett friidrottsstipendium på college i USA

National Championship Trofén!

Hur man tävlar i friidrott på College i USA

Friidrott är som alla är medvetna om en individuell idrott, men på college i USA så tävlar man väldigt ofta som lag. Vilket gör att skolorna från år till år ofta har väldigt specifika önskemål om vad för typ av friidrottare man vill få in. Det finns ingen anledning för en skola att ha de 10 bästa sprintarna, utan alla skolor strävar efter att ha topplaceringar inom olika grenar för att få maximalt antal poäng och därmed vinna sina lagtävlingar.

Säsongen fungerar så att man har egentligen 4 olika faser och de är:

 1. Grundsäsongen – Här tävlar man mot olika skolor i så kallade ”meets”, ett vanligt meet har cirka 5 skolor medverkande som tävlar mot varandra i en lagtävling. Dessa tävlingar är man med i för att:
  1. Slipa formen inför Conference Championship som är den huvudsakliga lagtävlingen på året.
  2. Slipa formen individuellt för att nå de resultaten som krävs för att kvalificera sig för Regionals.
 2. Conference Championship – Din skola kommer alltid att tillhöra en conference, i NCAA D1 så finns det 32 stycken olika conferences. I en conference, så brukar det vanligtvis vara allt från 6-12 lag som tävlar. Varje år så kröner man en Conference Champion, för att därmed kröna den bästa skolan lagmässigt i varje Conference. Att vinna Conference är stort i alla idrotter!
 3. Regionals – Detta är målet för dig som individuell idrottare. Du har alltså två mål för säsongen, att vinna Conference med skolan och kvalificera dig för Regionals individuellt. Till Regionals så kvalificerar sig de 48 bästa i varje event på Östra Sidan och de 48 bästa i varje event på den Västra Sidan. Här går man alltså på resultaten från Grundsäsongen & Conference Championships.
 4. Nationals – På Regionals så kvalificerar sig de 12 främsta i de båda Regionerna, och skapar därmed ett Nationellt Mästerskap med de 24 bästa i varje event. I varje event så kröner man en individuell nationell mästare, men man tilldelar även ut National Championship Titeln till den skolan som lyckas samla mest poäng bland de atleterna som kvalificerat sig.
Hur får man ett friidrottsstipendium på college i USA

Poster för Regionals på den Västra Sidan.

Så hur maximerar jag mina chanser till ett friidrottsstipendium?

Så genom att förstå hur man tävlar inom friidrotten, så är det lite lättare att greppa hur en coach tänker när den rekryterar. En skola vill rekrytera en friidrottare som antingen är:

 1. #1 på skolan, och topp #3 i sin conference i 1 event, för att på så sätt vara säkra på att få en hög poäng av dig.
 2. #2 på skolan, och topp #8 i sin conference i 2-3 stycken events, för att på så sätt säkra flera lägre poäng av dig som bidrar till laget.

Genom att vara en av de två ovanstående, så har du möjligheten att få ett stort friidrottsstipendium. Alla skolor drömmer om en friidrottare som är så pass duktig individuellt inom en gren så att den kan representera skolan i Regionals/Nationals, men de är svåra att hitta! Skolornas prioriteringslista är som följer:

 1. Bygga en trupp som vinner Conference Championship.
 2. Ha friidrottare i truppen som kvalificerar sig för Regionals.
 3. Ha friidrottare i truppen som kvalificerar sig för Nationals.
University of Arkansas

Stavhoppare för University of Arkansas

Hur stora är trupperna och hur mycket friidrottsstipendium finns det?

Det är olika regler angående stipendium beroende på vilken nivå just din skola tävlar på. Här nedan kan du läsa om hur mycket stipendium som finns:

Det är vanligt att en skola har cirka 30-40 stycken friidrottare i vardera kön, det vill säga en trupp på cirka 60-80 stycken friidrottare på en hel skola. Låt säga att du är en duktig kvinnlig friidrottare, då ska du sno åt dig ett helt friidrottsstipendium utav endast 18 stycken tillgängliga, och det är cirka 40 stycken andra i laget som vill åt samma typ av stipendium.

Friidrott

Bästa tips för att få så högt friidrottsstipendium på college i USA som möjligt

Så hur ska ni gå tillväga för att maximera era chanser?

 1. Ta hand om era betyg & testresultat! Som ni kan läsa ovan, så är det inte många stipendium tillgängliga om man tittar på hur många idrottare coachen behöver applicera de på. Hjälp därför dig själv och coachen genom att ta hand om dina betyg och testresultat. Genom bra betyg och bra testresultat, så kan du tilldelas ett akademiskt stipendium. Skulle du kunna t.ex få loss ett 50 % akademiskt stipendium, så behöver du endast ha 0,5 friidrottsstipendium för att ge dig själv ett 100 % stipendium.
 2. Var öppen för att tävla inom fler grenar! Genom att vara öppen för att tävla inom fler grenar, så kan du bli mer attraktiv för en coach för att du då kan plocka mer poäng till laget.
 3. Börja i tid! Ju tidigare du är ute, desto lättare är det att sno åt sig ett stipendium.
 4. Ta hjälp! Friidrott är en idrott som är väldigt svart och vit, antingen hoppar du så långt som man ska eller inte. Så varför ska du behöva hjälp? Jo, för att du ska få det stipendium du förtjänar. Alla coacher vill ge dig så lite stipendium som möjligt, så de kan få ett så bra lag som möjligt. Vår uppgift är att du ska få det du förtjänar! Vi har än idag ännu inte hjälpt en friidrottare som inte åkt på ett fullt stipendium. 

Se videon ovan för att höra om Mondo Duplantis tankar om sin collegeupplevelse på Louisiana State University.

Är du intresserad av att tävla inom friidrott på college i USA? Anmäl ditt intresse här!

Tack för visat intresse! 🙂

TEAM ATHLETICADEMIX

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte