Nyhetsbloggen

Fotbollssäsongen på College – Djupdykning!

Fotbollssäsongen på College

Att amerikanarna gillar att göra lite som de själva vill, det är ingenting nytt! Tävlingssystemet inom collegeidrotten skiljer sig väsentligt från hur man tävlar i t.ex Europa med upp- och nedflyttning.

I USA så tillhör skolorna en Division och sedermera en Conference, oavsett var man placerar sig i tabellen, så tävlar man inom samma Division och Conference igen kommande år. Vi skriver därför denna post för att förklara i detalj kring hur fotbollssäsongen på college är och hur man tävlar!

I en division – är det olika conferences

I denna blogpost, kommer vi att fokusera på Texas Longhorns och deras föregående säsong för att förklara hur man tävlar. Först och främst är det viktigt att förklara lite begrepp; Texas Longhorn tillhör Division 1 och Conference Big 12.

Det gäller hela skolan, alla idrotter på skolan tillhör Division 1 och Conference Big 12. I damfotbollen så finns det 338 olika skolor som tävlar, och dessa 338 är uppdelade i 31 stycken olika Conferences.

Varje år, så spelar man mot samma lag i sina Conferences en gång, och får en sluttabell. När sluttabellen är klar, så gör man ett slutspelsträd(som kallas Conference Championship) där 1:an möter de lägst placerade laget osv. Sedan så slås lag ut tills man kommer till finalen där man ska kröna Conference Champion.

Blir man Conference Champion, så kvalificerar man sig således automatiskt till National Championship. Det är just National Champion inom D1 som är alla lagens mål i den divisionen.

Men vad tråkigt! Spelar man bara mot samma lag hela tiden? Ja, och nej! För utanför dina matcher som är inom Conference, så spelar du även under året non-conference matcher. Varför gör man det? Lugn. Vi kommer dit 🙂

Snabb ordlista så ni hänger med:

Fotbollssäsongen på College

Så ser ett spelschema ut i ”grundserien”

Här nedan följer spelschemat för Texas Longhorns Women’s Soccer, häng med!

22:e Aug – vs. Gonzaga, vinst med 4-3, Non-Conference game.

29:e Aug –  vs. Denver, förlust med 0-3, Non-Conference game.

1:e Sep –  vs. Colorado, förlust med 1-2, Non-Conference game.

6:e Sep –  vs. Stephen F. Austin, vinst med 3-1, Non-Conference game.

8:e Sep –  vs. Texas A&M Corpus Christi, vinst med 3-0, Non-Conference game.

13:e Sep –  vs. Washington, vinst med 2-0, Non-Conference game.

15:e Sep –  vs. Monmouth, förlust med 0-4, Non-Conference game.

19:e Sep –  vs. Providence, förlust med 0-1, Non-Conference game.

22:e Sep –  vs. Grambling State, vinst med 8-0, Non-Conference game.

26:e Sep –  vs. Kansas, vinst med 1-0, Conference Regular Season game.

29:e Sep –  vs. Kansas State, vinst med 1-0, Conference Regular Season game.

29:e Sep –  vs. Kansas State, vinst med 1-0, Conference Regular Season game.

3:e Okt –  vs. TCU, vinst med 1-0, Conference Regular Season game.

6:e Okt –  vs. West Virginia, förlust med 1-2, Conference Regular Season game.

11:e Okt –  vs. Oklahoma State, förlust med 0-2, Conference Regular Season game.

18:e Okt –  vs. Baylor, vinst med 2-1, Conference Regular Season game.

25:e Okt –  vs. Iowa State, vinst med 3-2, Conference Regular Season game.

27:e Okt –  vs. Texas Tech, förlust med 1-2, Conference Regular Season game.

31:e Okt –  vs. Oklahoma, vinst med 3-2, Conference Regular Season game.

Fotbollssäsongen på College

Conference Standings

Enligt Texas schema, så har man alltså spelat 9 stycken non-conference games och sedermera 10 stycken matcher inom Conference Regular Season. Det gav denna sluttabell inom Big 12 inför slutspelet:

  1. Oklahoma State
  2. Texas Tech
  3. Texas Longhorns
  4. West Virginia
  5. Kansas
  6. TCU
  7. Baylor
  8. Oklahoma
  9. Kansas State
  10. Iowa State

I Big 12, så får inte de två lägst placerade lagen spela slutspel. Detta innebar att kvartsfinalerna blir #1 vs. #8, #2 vs #7, #3 vs. #6 & #4 vs. #5.

Texas som därmed fick spela mot TCU, förlorade redan i första matchen, och var därmed utslagna i Conference Championship. Det betyder att man nu, för att få tävlar vidare måste få ett så kallat ”at-large bid” i det stundande National Championship.

National Championship

I det nationella slutspelet, eller national championship som det kallas, så ska det koras en nationell mästare! Runtom i landet har vi redan 31 stycken Conference Champions som har vunnit sina Conferences, dessa 31 lag är automatiskt kvalificerade för National Championship.

I den nationella turneringen så finns det dock hela 64 stycken platser. Hur fyller man resten? Jo, genom att ge ett at-large bid!

At-large bid kan förklaras som en andra chans, det är en kommitté inom NCAA som tittar igenom hur det har gått för lagen under säsongen. De försöker därmed att välja de 33 bästa lagen som inte har vunnit sin conference, som förtjänar en andra chans. Det är här skolans non-conference matcher kommer in i spelet. För kommittén kollar på hela spelschemat! 

Har laget du spelar för gjort en bra säsong, vunnit mot många bra lag men bara hade otur i slutspelet? Då är chansen att du får ett at-large bid väldigt stor! I just detta exempel, så fick Texas Longhorns en andra chans och ett at-large bid. Kansas University(med Ebba Costow i spetsen) vann Conference Championship och fick därmed den automatiska platsen. Förutom Texas så fick även alla de andra lagen i Topp 6 av grundtabellen ett at-large bid och de tävlade således i det nationella mästerskapen!

Anledningen är för att Big 12 rankas som en av de starkaste conferences i hela USA, därför får många av de lagen en andra chans då de troligtvis hade vunnit andra Conferences runtom i landet.

Hur ska jag tänka när jag väljer Division/Conference?

Här är det lite upp till var och en! Det ultimata målet för alla är att vinna ett nationellt mästerskap, det är otroligt svårt och otroligt få som får göra. Väljer du en skola där de är dominanta i sin Conference? Grymt! Då lär du få chansen att tävla i ett National Championship, men vägen fram tid kanske är för enkel för ditt lag. För ni kanske helt enkelt är för bra för er Conference!

Väljer du istället ett lag som tävlar i en tuff Conference? Ja, då har du tur ifall du lyckas vinna ett Conference Championship. Men istället kanske du har större chans att nå de Nationella Slutspelen då du spelar i en högre rankad Conference och därmed har större chans till ett at-large bid.

Ni hör ju, det är MASSOR parametrar att ta in, och det är just därför man bör ta hjälp av en agentur. För utöver idrotten, så ska vi ju se till att vi hittar en skola med inriktningen du är intresserad av, en coach som du klickar med och i ett område du tycker om. Låter det omöjligt? Det är det inte! Med rätt guidning och rätt kunskap så lyckas vi mer ofta än sällan.

Hoppas ni lärt er något nytt och numera tycker det är glasklart hur fotbollssäsongen på college går till! Om inte – hör av dig till oss! Eller hör av dig oavsett, vi vill höra från dig! 🙂

TACK FRÅN TEAM ATHLETICADEMIX

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte