Nyhetsbloggen

Ett akademiskt läsår på college

Ett akademiskt läsår på college

Många gånger får vi frågor om hur ett år borta i USA ser ut rent akademiskt. När börjar lektionerna? Hur många kurser läser man? Är det mycket prov? Hur ser lektionerna ut? Har man några lov? Ja, ni hör – listan kan göras lång!

Med detta blogginlägg vill vi därför ge er en bättre överblick av kalenderåret rent akademiskt och vad ni kan förvänta er. Några bra tips och råd längs vägen ska ni även få!

Skolstart

När det kommer till skolstart kommer det alltid att variera från skola till skola vilket startdatum som kurserna drar i gång. Varje skola har nämligen sin egen så kallade ”Academic Calendar” där de sätter start- och slutdatum för terminerna. Givetvis ser dessa rätt snarlika ut från skola till skola ändå.

Det man kan rikta in sig på är att lektionerna drar i gång någonstans mellan den 20:e och 25:e augusti. Räcker det då att jag åker över och är där på dagen när lektionerna sparkar igång? Svaret för de flesta som läser detta är faktiskt nej.

Är du till exempel fotbollsspelare kommer du nämligen alltid vara på plats tidigare än så, oftast några veckor innan, för att starta upp pre-season.

Detsamma gäller för alla idrottare med sin främsta säsong på hösten. Innan lektionerna påbörjas kommer du alltså att ha hunnit komma in i mycket av allt runtomkring och fördelarna med det är många. Framförallt kommer det kännas som att du har massvis av vänner när du sätter dig där vid skolbänken första dagen då du redan varit på campusområdet en tid.

James Madison Universityt

Campus byggnad på James Madison University

Antalet kurser & credits

Innan skolstart kommer du ha ditt schema klappat och klart. Du kommer att ha fått god hjälp att sätta ihop det tillsammans med din ”Academic Advisor”. Den personen kommer du faktiskt alltid ha kontakt med inför varje termin när du ska skrivas in på nya kurser. Du kommer alltid påbörja en kurs vid terminsstart och tentar av den det sista du gör.

Det är oftast sammanlagt 5 kurser per termin som du läser parallellt, vilket motsvarar 15 credits. En kurs som är terminslång är med andra ord värd 3 credits. För att få ut sin examen på college behöver man ha genomfört totalt 120 credits.

Ett bra tips är att fördela dessa smart dvs. att man tar fler credits på terminen då man inte är i säsong inom sin idrott.

Kurser och Schema

Hur fungerar det med dessa kurser rent praktiskt då? Jo, det är faktiskt så lyxigt att du i mångt och mycket kan välja vilka tider på dagarna du har dina kurser. Samma kurs kommer att erbjudas vid olika dagar och tider så du kan i princip pussla ihop ditt schema själv utifrån vad som passar just dig bäst.

Personligen gillade jag att ha mina kurser på morgonen för att sedan ha det tomt på schemat efter lunch och innan eftermiddagsträningen.

För att bryta ned det ännu mer specifikt så kanske du har den kursen måndag, onsdag och fredag mellan 9:00 och 9:50. På tisdagar och torsdagar har du exempelvis en annan lektion mellan 10:00 och 11:15. På samma sätt fungerar det med dina andra kurser under terminen som då pågår parallellt.

Lektionernas upplägg

Hur ser då en typisk lektion ut? Den stora skillnaden från gymnasiet till ett universitet brukar stavas ”eget ansvar” och så är det mycket riktigt! College och universitet är såklart ett steg uppåt akademiskt sett. Det innebär att lektionerna i sig skiljer sig kontra gymnasium.

Du kommer inte arbeta ihjäl dig på lektionerna enkelt uttryckt utan lektionerna är mer upplagda som föreläsningar där du som elev förväntas ta anteckningar och ställa frågor.

Kom ihåg, du är där för din skull och inte lärarens skull. Se därför varje lektion som ett tillfälle att utvecklas så du hjälper dig själv i det långa loppet. Om du hela tiden ha ett sådant mindset kommer det kännas betydligt enklare när det vankas prov.

Ett akademiskt läsår på college

Study Hall på College!

Terminens upplägg

På college är alltid en termin 17 veckor och normalt sett kommer du under den här tiden ha två stora prov under terminen.

På universitetsspråk heter det att du har din mid-term exam efter åtta veckor och din final exam efter alla dina 16 veckor. En final exam är alltså det sista man gör i en kurs och allt som oftast testas då dina kunskaper på allt man läst under terminens gång!

Proven

Proven i sig är det många som funderar över. Hur ser de ut? Är de svåra? Vad händer om jag inte klarar ett prov? Det är såklart alltid svårt att svara exakt hur svårt ett prov är utan det blir vad man gör det till. Precis som här hemma, desto mer du har pluggat inför ett prov – desto bättre kommer du att lyckas.

Något som dock sticker ut mycket i USA är att de verkligen vill att du som student ska lyckas. Det kommer vara tydligt inför alla prov vad du ska läsa på och vad du behöver lägga tid på inför de olika proven, vilket såklart underlättar för dig i ditt sätt att plugga.

Om man tittar på provens upplägg kommer det till en början vara frågor med enbart svarsalternativ och inte några längre utläggningar om varför/hur osv. Kan låta skönt och enkelt till en viss del! Men man ska komma ihåg att sådana frågor kan mycket väl bli kluriga när flera svarsalternativ kan likna varandra så slappna inte av för mycket när du läser detta 😉

Ett akademiskt läsår på college

Ett prov med svarsalternativ är det vanligaste på college.

Du samlar ihop poäng

I Sverige, så får man oftast en samlad bedömning av ens kunskaper inom ämnet när du är i slutfasen. När kursen är slut, och du uppfyller kriterierna för ett B, så blir du tilldelad ett B.

I USA så fungerar det annorlunda. Här jobbar man efter en poängskala från 0-100, som du jobbar ihop till under kursens gång. Första dagen på kursen, så kommer du tilldelas en syllabus som är en sammanfattning om hur kursen kommer se ut. Då kan det se ut som följande:

Det betyder att om du deltar i alla lektioner. Så har du 20 poäng tilldelade. Du lämnar in alla inlämningsuppgifter, så har du 25 stycken till. Du är redan här på 45 poäng av 100 möjliga.

På din Mid-Term så blir du tilldelad ett B, vilket ger dig 20/25 poäng och på din Final Exam så går det lite sämre och du får ett C. Det ger dig 18/30 poäng på Final Exam. Det ger dig isåfall en totalpoäng på kursen 83 poäng. Vilket kommer ge dig ett samlat betyg på B- i kursen.

Poängen för varje betyg

För att fortsätta på poängen ovanför. Så jobbar man med plus och minus på betygen i USA. Man jobbar alltid utifrån poängskalan, och du kan alltid under årets gång ha koll på hur många poäng du samlat ihop och hur många poäng du behöver innan terminen är slut för att få önskat betyg. Här är den totala poängen för varje betyg som krävs:

Ett akademiskt läsår på college

Pluggställen finns det gott om på campus.

Finals Week

Din sista veckan av terminen kommer alltid att vara slitsam då det är den så kallade ”Final Exam Week”. Det är då du har dina slutprov och de kommer dugga tätt dagarna efter varandra. Vissa slutprov kommer kännas mer krävande än andra och det kommer du att märka!

Här gäller det att lägga upp en bra plan på när och hur mycket du ska plugga på inför varje prov. Tid kommer du ha gott om så se hela tiden till att hjälpa dig själv inför denna vecka.

Tro mig – det finns inget bättre än att sätta sig på planet i december hem mot Sverige och känna att man gjort allt man kunnat på sina slutprov.

Lov under året

Höstterminen slut i december, mer specifikt där runt Lucia på de flesta skolorna. Då väntar ett fyra veckors långt lov!

Något som jag själv alltid gjorde var att resa hem till Sverige för att umgås med familj och vänner. Oerhört värdefull tid att få efter en lång termin både fotbollsmässigt och akademiskt. Här kan du verkligen ladda batterierna och njuta av tiden hemma eftersom alla dina kurser är klara. Det kommer sedan vara dags för dig att åka tillbaka någonstans i mitten av januari för vårterminen.

Upplägget då ser ut på samma sätt som innan – du kommer ha helt nya kurser under en 17 veckors period. Det schemat kommer du ha gjort klart tillsammans med din Academic Advisor under höstterminen.

Vårterminens Final Exam Week kommer du sedan vara klar med någonstans i början av maj. Ett långt sommarlov på lite mer än tre månader väntar då här!

Ett akademiskt läsår på college

Passa på att göra en roadtrip och se mycket av USA.

Thanksgiving Break & Spring Break

Lov kommer du att ha under terminernas gång också! Under hösten kommer du ha Thanksgiving Break, vilket innebär 3-4 dagar extra ledigt där i slutet av november.

Här kommer du definitivt kunna hitta på saker! Kanske resa till någon stad du drömt om att uppleva? Eller om du hänger med en amerikan och får uppleva en äkta Thanksgiving med allt vad det innebär så som att äta kalkon och kolla amerikansk fotboll, vilket båda är centrala delar under Thanksgiving!

Under vårterminen kommer du ha det klassiska Spring Break någon gång under mars. Detta lov sträcker sig över en hel vecka så här finns det tid att hitta på något riktigt roligt!

Dessutom är det så pass bra att skolorna oftast lägger det efter du genomfört dina mid term exams. Du kan med andra ord checka ut rätt bra under den här tiden så se till att maxa den på bästa sätt med att uppleva USA!

För min del så upplevde jag Boston, New York, Washington och de södra delarna av Texas under mina olika lov. Resor som jag alltid kommer att kunna blicka tillbaka på med glädje för resten av livet!

Hoppas detta blogginlägg gav er en bättre bild över hur ett akademiskt läsår på college ser ut och vad ni kan förvänta er! Som alltid, tveka inte att höra av er om frågor skulle dyka upp efter du läst det här inlägget 🙂

Mami

Miami, Florida – ett populärt resmål under Spring Break för många collegestudenter.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte