Nyhetsbloggen

Hur får man ett fotbollsstipendium på college i USA

Hur får man ett fotbollsstipendium på college i USA

Har du funderat på att åka på college i USA, och spela fotboll samtidigt? Då har du säkert funderat på hur du kan få ett fotbollsstipendium på college i USA. Nedan kommer jag gå igenom några tips som är bra att tänka på för att lyckas som bäst. 

Spela in dina matcher – nyckeln till ett fotbollsstipendium på college i USA

Fotbollssmatch på mobil, Hur får man ett fotbollsstipendium på college i USA

Om du vill få ett fotbollsstipendium på college i USA, så måste du först och främst ha videos som coacher kan kolla på. Om du bor i Sverige och vill ha ett stipendium i USA, så blir det väldigt svårt att någon vet hur bra du är om de inte kan se det. Därför är det extremt viktigt att du har så mycket video material som möjligt. Har du ingen kamera? Du kan vara lugn. I de flesta fall så räcker en vanlig mobil. Att tänka på är att du alltid ska ha ett stativ, en stabil video är väldigt viktigt. Det viktiga är att man kan se vart på plan du är. Har du ingen som kan filma? Fråga din coach om någon från laget kan filma, kanske assisterande tränare eller någon förälder. Om dina föräldrar eller vänner kommer på dina matcher, be de filma när du spelar så du få så mycket material som möjligt.

Highlights video

Damfotbollsspelare på jagar efter boll ,Hur får man ett fotbollsstipendium på college i USA

Vad menas med video material? När man pratar video material när det gäller fotboll, så menar man oftast en highlights video. En highlights video är en video på mellan 5-15min som är ihop klippt för att visa de allra bästa delarna av en match, där du är inblandad i. Det är bland annat alla dina mål, assist, finter eller räddningar, om du är målvakt.

Hur gör man en highlights video? Jag kommer att skriva ner en guide på hur man gör den bästa highlightsvideon inom några dagar som du kommer kunna hitta här på Athleticademix nyhetsblogg (innan dess kan du använda dig av denna video av Become Elite). Men det allra viktigaste är:

1. Att man kan se vart på plan du är. Det betyder att du skriver i början av videon vilken position du befinner dig i, vilket nummer du har och vilken färg på tröjan du har.

2. Din video är inte för lång, men också inte för kort. Det är definitivt bättre om din video är längre än bara knappt några minuter. Det kan blir det svårt att bedöma din skicklighet för en coach som aldrig sett dig live, om videon är för kort. Om din video är alltför lång, så finns det en risk att du har tagit med allt för många onödiga klipp, alla passningar du gjort under en match behövs inte. Det ska bara vara de allra bästa!

3. Den är fokuserad på din position. Om du är anfallare eller offensiv spelare, är alla mål, assist, dribblingar, viktiga passningar etc, det viktigaste. Men om du är en mer defensiv spelare är det viktigt att du har med brytningar, tacklingar, passningar, spel under press osv.

En highlights video är inte tillräckligt för ett fotbollsstipendium på college i USA

Fotbollssmatch spelas up på en mobil

En highlights video är något de allra flesta coacher börjar att kolla på. Men, de flesta kommer även vilja se dig spela en hel match, eller minst 45 minuter. Se därför till att du har minst en halvlek där du känner att du spelat som bäst, och använd det materialet när en coach ber dig om mer än bara din highlights video.

Börja i tid

En viktig del för att lyckas som bäst med att få ett fotbollsstipendium på college, är att man börjar i tid med sin process. Att börja 2 år innan man planerar att åka, är något som rekommenderas. Däremot är det inget krav, men det hjälper att göra allting mindre stressigt. Det är en viktig detalj att skolor har bara ett antal idrottsstipendium de kan ge ut varje år, vilket betyder att i vissa fall även om en coach verkligen tycker om dig, så kommer de inte erbjuda dig ett stipendium eftersom de redan delat ut alla. Därför är det smart att börja som tidigt som du kan. Men stressa inte om du är lite sent ute! Jag själva började knappt 8 månader innan jag ville åka, och det löste dig galant. Så det är verkligen bara en rekommendation.

Varför du ska anlita en college agentur för att få ett fotbollsstipendium

Athleticademix college agentur

Det finns två olika strategier som man kan gå efter när man vill åka och spela fotboll på college:

  1. Du gör hela processen själv
  2. Du får hjälp av en agentur som hjälper dig med allt

Att gå igenom hela processen att åka till USA är extremt komplicerad om du gör allt själv. Så klart att det inte är omöjligt! Men varför det inte rekommenderas är för det första, att det är mycket pappersarbete och ansökningar som man måste ha koll på, och för det andra eftersom det minskar dina möjligheter att få det bästa stipendiet.

Om du anlitar en college agentur, som Athleticademix, så ökar du dina chanser på att få ett fotbollsstipendium. Agenturer har redan kontakt med hundratals skolor, vilket betyder att om du anlitar en agentur så kommer du också få fler alternativ att välja emellan. Om du själv mailar coacher och skolor, så är det inte ofta dom svarar på någon random person. Men om en agentur mailar en skola angående en spelare, så är det större chans att de öppnar det mailet. Plus så vet också agenturen vilka skolor som är rimliga för just dig, vilket betyder att om du själva skulle maila alla, så finns det en stor risk att du inte mailar rätt skolor för just dig. En college agentur maximerar alltså dina chanser för att få ett fotbollsstipendium på college i USA, och de gör även processen mindre stressig och mindre komplicerad.

Det flesta agenturer erbjuder också gratis intresseanmälan, där de utvärderar just dina möjligheter! Du får veta vilken nivå du bör sikta på direkt, helt gratis!

Du kan göra en gratis intresseanmälan på Athleticademix här!

Det är så du får ett fotbollsstipendium på college i USA

Att spela in sina matcher så ofta som möjligt, att börja i god tid och att anlita en college agentur är mina 3 viktigaste tips på hur man maximerar sin chans för att få ett idrottsstipendium på ett universitet i USA.

En sista sak jag kan rekommendera är även att komma på en showcase som en college agentur arrangerar. Då får du chansen att visa upp dig inför flertal coacher som är på plats för att kolla på spelare. Så det är verkligen en bra chans för dig som känner att din video inte riktigt visar upp vem du är som spelare.

Du kan anmäla dig till Athleticademix showcase här!

damfotbollsspelare på avbytarbänk

 

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte