Gästbloggen

Vägen till Elon University

Vägen till Elon University

Nu i mars kommer ni att få följa med mig på mitt äventyr på Elon University i North Carolina!

Namn: Linn Hertz Saebbö
Född: 2000
Stad: Göteborg
Klubb: GKIK
Grenar: Höjd, tresteg, längd
Skola: ElonUniversity
Major: Project Management (Business)

Det första inlägget vill jag rikta till de friidrottarna som fortfarande överväger college eller som precis har påbörjat sin collegeprocess. I nästa inlägg är planen att ge er en bättre inblick i hur vardagen ser ut för en friidrottare här på andra sidan atlanten. Min tävlingsdebut är planerad om en vecka så det kommer även en uppdatering om det!

Om du inte är superintresserad om vem jag är och min bakgrund. Så rekommenderar jag dig att åtminstone gå ner till tipsen i slutet av inlägget.

Hur allt började

Jag tog studenten 2019 och hade absolut ingen aning om vad jag ville göra efter så jag började jobba. I högstadiet hade jag tankar om att jag ville göra ett utbytes år i USA men tog aldrig tag i det och under gymnasiet ville jag inte missa att ta studenten med mina bästa kompisar, så det blev inte av.

En dag tipsade en av mina vänner mig om Athleticademix och berättade att man kunde ringa och prata lite löst med Robin om chanser på stipendium baserat på ens resultat. Det var väldigt simpelt och det var så allting startade. I oktober 2019 kom jag i kontakt med Robin och i september 2020 kom jag över till North Carolina.

Om man jämför med andra så var det en ganska sen start av processen och det blev ganska intensivt MEN det är inte försent att bestämma sig efter studenten. I början är det mycket att hålla koll på och jag var väldigt förvirrad eftersom allt var så nytt men allt slit är verkligen värt det, ett livs äventyr!

Collegeprocessen

Det första du borde tänka på är vilket klimat du vill åka till. Jag var säker på att jag ville åka till en varmare stat och att den skulle ligga vid kusten. Dock är det viktigt att vara öppen för olika skolor och andra miljöer. Till exempel var jag helt inställd på att jag ville åka till San Diego i Kalifornien, eller åtminstone Kalifornien men efter mitt första samtal med coachen på Elon så ändrade jag mig snabbt.

Efter att du startat processen kommer coacher från olika skolor att maila dig och det är sedan ditt ansvar att svara på mailen och boka in samtal. Det viktigaste skulle jag säga är att du ”klickar” med coachen och att du känner att han har koll på just dina grenar. Om du fortfarande är intresserad efter ert första samtal så skulle jag rekommendera att prata med några av de aktiva på skolan och få se hur dom är och få deras syn på träningen. En annan viktig fråga, enligt mig, är att fråga om laget har andra internationella studenter eftersom det är kul att gå med andra européer eller internationella.

Träningsupplägget

Upplägget på Elon är att vi tränar fem dagar i veckan; måndag, tisdag, onsdag, torsdag, och fredag varav vi kör ett extra gympass på måndagar, onsdagar och fredagar. När tävlingssäsongen går igång så är det måndag, tisdag, onsdag och eventuellt torsdag och sedan åker vi till tävlingen torsdag kväll och tävlar fredag och lördag, vilar alltid på söndagar.

Vi delar byggnad med det amerikanska fotbollslaget och har i princip alltid tillgång till sjukgymnast, isbad, massage, tejpning osv. Jag träffar sjukgymnasten inför och efter varje träningspass och kör prehab/rehab och behandling. Jag bor i området som ligger närmst friidrottsarenan så jag har 5 minuter gång till arenan, 3 minuter till närmsta matsal och cirka 10 minuter till mina lektioner.

Att plugga på engelska

Till en början var jag stressad över att plugga på engelska men man kommer ganska snabbt in i det. Vår skola har en idrottstudiesupport och jag har en academic advisor som jag måste gå till åtminstone en gång i veckan (första året). För att se till att allting går bra i skolan.

Jag brukar också informera mina professorer om att engelska inte är mitt första språk. Dom har hittills varit väldigt förstående och stöttande i form av tillgång till google translate eller att få deras hjälp. Mina lagkamrater har också erbjudit sig att hjälpa mig om det skulle vara något problem med någon uppgift. Vi har också ett writing center som man kan boka tid hos och gå igenom sina inlämningar med!

Så jag summerar mina tips:

– Var öppen för olika klimat/stater
– Fundera över om du vill gå på en skola som ligger i en stad eller som ligger utanför
– Fråga om träningsupplägg/hur träningen ser ut
– Om du klickar med coachen, be om ett zoom-möte med de aktiva eller skriv på Instagram
– Kolla om det är fler internationella i laget
– Nyttja alla resurser som finns på skolan

Om ni har några frågor så får ni gärna höra av er på Instagram till @saebbolinn! Jag hjälper gärna till😃 Nästa inlägg kommer nästa vecka, kram på er!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte