Nyhetsbloggen

Vill du klara av college akademiskt – så kommer du klara av det!

Vill du klara av college akademiskt – så kommer du klara av det!

Vår nyhetsblogg på Athleticademix är till för att förvandla frågetecken till utropstecken, och våra ämnen utgår ofta ifrån frågor vi ofta får i samtal med våra idrottare. En frågeställning som ofta ställs är – kommer jag att klara av att plugga på universitetsnivå på ett annat språk? Frågeställningen är relevant, och det är bra att man stannar upp och funderar över sina kunskaper.

Men att plugga på college i USA är annorlunda jämfört med att plugga på ett svenskt universitet. Skillnaderna är såklart många, men idag ska vi upplysa och visa stöttningen som man har på ett amerikanskt college! På ett svenskt universitet förväntas du ta mer eget ansvar än du gör i USA. Där allt är lite mer reglerat och systematiserat.

Din tränare är involverad i dina betyg

En stor skillnad är att din tränare på ditt universitet kommer att vara involverad i dina betyg. En tränare på en skola spelar i ”samma lag” som lärarna på din skola. De har oftast kontakt med varandra så att coachen har koll på dig. Anledningen till att coachen har koll på dina betyg är dels för att hen vill vara en support för dig och hjälpa dig om de börjar märka att dina betyg börjar svikta. Men tränaren också en egoistisk vinning i att du klarar av skolan!

För det finns faktiskt regler i USA som gör att du måste ligga på ett GPA/betygssnitt över 2.0 för att få vara tillåten att spela. Har du gått på skolan i 1,5 år och efter din tredje termin får underkänt i några kurser som innebär att du hamnar under gränsen? Då blir du avstängd från att tävla tills nästa termin, alltså din fjärde termin. När du sedan har slutfört dina kurser för terminen och hamnar över betygsgränsen igen, så är du tillåten att spela! Men du går alltså miste om en hel termin av tävlande. Något som såklart är förödande för dig, men också för tränaren som alltid vill ha alla spelare tillgängliga.

Vill du klara av college akademiskt - så kommer du klara av det!

Din tränare är din support både på och utanför idrotten.

Study Hall Hours – Checka in på biblioteket!

Som freshman i ett idrottslag på ett universitet, så har du ofta kraven på dig att rapportera in Study Hall Hours. Vad är då Study Hall Hours? Det är antal timmar som laget kräver att du checkar in på skolans bibliotek varje vecka! Det är väldigt vanligt att man kräver att du har 3-4 timmar i veckan på biblioteket. Allt för att hjälpa dig så att du inte hamnar efter i skolan från start.

Efter ditt första år – så förväntas du ha satt dina egna rutiner och då har du inte längre några timmar att rapportera in.

Det är såklart helt upp till dig vad du gör på biblioteket, då det aldrig kontrolleras. Men vore ju helt klart dumt att sitta på biblioteket i två timmar för att kolla Modern Family på Netflix. Även fast jag själv har råkat göra det någon gång. 🙂

Tutoring – Få hjälp av en tidigare kurskamrat!

När du åker över till USA, så kommer du att åka på ett studentvisum. Det innebär att man inte får arbeta på arbetsplatser utanför campus. Me, ett campus är som ett samhälle i sig och man erbjuder många arbetsmöjligheter. Du kan till exempel jobba i receptionen på gymmet, i cafeterian för att servera mat eller till och med att erbjuda tutoring timmar till andra elever!

Vad är då tutoring? Om du har fått A i en kurs sedan tidigare på college, så kan du få betalt från universitetet för att hjälpa nuvarande elever i den kursen med extra hjälp på kvällarna.

Det betyder att ifall du har problem i klassen ”Calculus” t.ex, och känner att du inte hinner få den hjälp du vill ha på lektionerna. Så kan du signa upp för tutoring! Då har du någon extra timma i veckan där du sitter ner med eleven som också är student i en högre årskull. Dör att få hjälp i hur du ska tänka för att klara av kursen!

Vill du klara av college akademiskt - så kommer du klara av det!

Biblioteket på University of Chicago!

Writing Center – Få din uppsats rättad innan du lämnar in den.

Ännu en grym idé på ett amerikanskt universitet – är att alla skolor har ett så kallat ”Writing Center”! Det är tillgängligt för alla elever, och det är till för att hjälpa till med alla dina uppgifter som är relaterade till att skriva en uppsats! Har du ingen aning om vad du ska skriva om eller har du en idé om vad du vill skriva men inte hur du ska strukturera det? Då bokar du en tid på Writing Center. Du får då en tid med en professor där ni sitter och pratar och lägger upp en plan för just den uppgiften du har.

Har du skrivit en uppsats men osäker på om du ska lämna in den eller inte? Då kan du lämna in din färdiga uppsats tillsammans med uppgiften du fått. Writing Center rättar då din uppsats och lämnar feedback, tankar och rättning av stavfel och meningsuppbyggnader. Så att du kan rätta det innan du lämnar in till den professorn som faktiskt kommer att betygsätta den.

Fusk? Ja, lite! Men de VILL verkligen att du ska lyckas.

Du har en egen akademisk mentor och rådgivare

Varje elev blir tilldelad en professor, som är ansvarig för att hjälpa dig att registrera dig för kurser och hur du ska lägga upp din akademiska plan. För som vi har förklarat innan, så bestämmer du själv vilka kurser du vill läsa och när du gör det. Men om du behöver hjälp att bolla tankar och idéer, så har du alltid en akademisk rådgivare som har koll på dig!

Standard är att du i slutet av terminen går och träffar din professor på deras kontor. För att gå igenom hur terminen har gått och hur du har upplevt den. Sedan så fokuserar man på nästa termin och diskuterar i hur du ska lägga upp ditt schema för att lyckas som allra bäst.

Om du blir kvar på skolan under hela din tid, så är det även den här rådgivaren(som då är expert inom den major du har valt) som hjälper dig med praktik osv de sista året. Så du blir väldigt tajt med din akademisk rådgivare – jag har faktiskt kontakt med min än idag!

Vill du klara av college akademiskt - så kommer du klara av det!

Du väljer själv inriktning – så du väljer svårighetsgrad!

Detta är en poäng vi gjort många gånger – men på college så får du välja fritt på alla utbildningar som finns. Dina betyg styr alltså inte vilken inriktning du väljer! Det gör att om du inte vill läsa en utbildning som är tung på litteratur. Så kan du välja en major inom ”Art” sektionen och t.ex studera ”Photography” för att i framtiden jobba som fotograf!

Det är bara ett exempel av otroligt många utbildningar som finns på college, och vi lovar. Så länge du letar på varje skola – så kommer du hitta något du gillar.

—-

Vi hoppas att denna förklaring av systemet på college har gjort dig lite lugnare. För vi lovar, VILL du klara av skolan på college. Så kommer du att göra det! Allt handlar bara om att utnyttja alla resurser som finns, för lika mycket som du vill lyckas, så vill ditt universitet det samma. Ett underkänt betyg i en kurs, är lika mycket ett underkänt betyg för skolan som det är för dig. Så vi alla som finns runtomkring dig, vill att du klarar av skolan.

TEAM ATHLETICADEMIX! :)

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte