Nyhetsbloggen

Så minskar du dina kostnader på college

Så minskar du dina kostnader på college

Att åka iväg på college innebär mycket nytt för dig som idrottare, då det är en outforskad värld med mycket nya begrepp och saker och ting att greppa. Därför har vi nyhetsbloggen! Genom att posta längre inlägg om frågor vi ofta får, så hoppas vi att ni får en tydligare bild av hur college fungerar.

Något vi ofta diskuterar med våra idrottare är kostnaderna relaterade till college! En fråga som är oerhört viktig och det är jätteviktigt i vårt arbete att vi ger varje idrottare en schysst uppfattning om vad den kan förvänta sig på college. Här är några inlägg/artiklar vi har på hemsidan relaterade till kostnader:

Dagens fokus – hur du minskar dina kostnader under åren på college

Som student, så blir du expert på att spara pengar! Oavsett vart i världen du pluggar. Idag ska vi förklara de fyra mest vanliga sätten som du kan få ned kostnaderna på college under dina kommande år. För visste du att första året på college alltid är det dyraste? Vi kommer förklara varför!

För att minska kostnaderna på college så kan du göra följande:

  1. Flytta off-campus och hyr en egen lägenhet med vänner och laga egen mat.
  2. Bli en Residence Director och då bo gratis på skolan med extra ansvar.
  3. Jobba på campus för att få en extra inkomst.
  4. Prestera inom din idrott och få ett utökat stipendium!
Så minskar du dina kostnader på college

Bussen som går runt på campus på High Point University.

High Point University

Vi har i tidigare inlägg förklarat hur boendesituationen är på college samt var man äter på college. I dessa inlägg har vi förklarat att under ditt första år på campus, så är det obligatoriskt att du bor på universitetet samt att man äter alla sina måltider där. Det gör man för att du ska komma in i gemenskapen och ha så lite att tänka på som möjligt. Men vi ska förklara hur du kan spara pengar på detta under dina resterande 3 år på college!

För att ge er ett räkneexempel så har jag valt skolan High Point University – en skola som vår friidrottare Ebba Åhman börjar på i hösten 2021. Ebba är oerhört talangfull och har därmed blivit tilldelad ett fullt stipendium, så räkneexemplet är inte baserat på hennes stipendium.

Kostnaden för High Point University ser ut som följande:

Tuition(skolavgift) – $38 000 per år.

Housing & Food(Lägenhet&Mat) – $15 500 per år.

International Fees – $1 500 per år.

Totalkostnad– $55 000 per år.

Om du då har blivit tilldelad ett stipendium om $39 500 per år utav skolan för att få idrotta och studera på High Point. Så har du $15 500 per år kvar att betala till skolan under ditt första år.

Flytta off-campus och hyr en egen lägenhet!

Om du tills ditt andra år – bestämmer dig för att flytta off-campus. Så ändrar sig skolans ”nota” som de tar betalt för. Då tar du bort Housing & Food ur deras kostnad(då du ska fixa eget boende och mat) och applicerar sedan ditt stipendium mot kostnaden du nu har. I det här fallet, så betyder det att om du flyttar off-campus, så har du ingen kostnad till skolan längre då ditt stipendium på $39 500 täcker både tuition och international fees som skolan tar betalat för.

Nu kanske ni tänker – ja men hur enkelt är det att flytta till egen lägenhet? Det måste vara jätteläskigt! Svaret är att det är superenkelt. Det finns oftast massivs med lägenheter precis utanför campus som andra elever bor i och det är oftast busenkelt i att få tag på lägenheter. Om vi nu fortsätter med samma räkneexempel, så ska jag förklara hur du faktiskt sparar pengar.

Om du då på High Point University betalade $15 500 per år för din mat och husrum. Så kan du tänka såhär. Hur mycket mat varje månad behöver du handla för? Du klarar dig lätt med $300 i månaden. Du går på college i cirka 8 månader om året, vilket betyder att du off-campus kanske spenderar cirka $2 400 per år på din mat. Då har du alltså $13 000 per år att spendera på en lägenhet för att gå ”break-even” med att bo på campus. Det är otroligt mycket pengar för en lägenhet!

Friends

Flytta ihop med vännerna till egen lägenhet!

Gå ihop med kompisar och hyr en större lägenhet

För det man oftast gör – är att man går ihop ett gäng kompisar och hyr en lägenhet. Jag själv bodde mitt i Chicago(väldigt dyrt) och bodde i en lägenhet med två kök, fyra sovrum och två vardagsrum som vi betalade $2 000 i månaden för. Vi var då fyra stycken kompisar som delade på denna hyra, och betalade således $500 i månaden var. I och med att man hyr en lägenhet som en vanlig medborgare, så betalar du din lägenhet under hela året(och har tillgång till den jämt), vilket då betyder att jag själv betalade $6 000 per år för min bostad.

I det här räkneexemplet, så har vi alltså räknat fram att flytta off-campus kostar dig runt $8 500 per år. Vilket då betyder att du gick från att år 1 betala $15 500 till High Point University, och åren därefter betala $8 500 per år genom att bo i egen lägenhet. Det är en otrolig skillnad! Och såhär är fallet på alla skolor, det här är ingenting unikt med High Point University.

Bli en Residence Director på Campus

Ett annat sätt att spara pengar är att ansöka om att få jobbet som Residence Director. Vad är då det? På alla våningar i ett studentboende så finns det en person som är ansvarig för att det ska vara ordning. Det vill säga ingen hög musik sent på kvällarna eller andra regler som bryts. Att vara Residence Director kräver ett stort ansvar – och kanske inte passar alla!

Men det som är fördelen med att vara Residence Director, är att du bor gratis i ditt rum på campus. Så du sparar ännu mer pengar på att bli Residence Director då du drar boendedelen av de $15 500 per år(betalar endast för din mat) från din räkning i räkneexemplet ovan. Att få jobbet som RD är en urvalsprocess som skolan gör baserat på de ansökningarna ni får in. Gör ett bra intryck, och jobbet är ditt!

Jobba på campus!

Dessa två tjejer jobbar på ett utav gymmet på Ashland University.

Jobba på campus

Ett universitet är som ett enda stort samhälle och företag! På skolan finns det bibliotek, vårdcentral, matsalar, restauranger, gym, arenor och mycket mer! Alla dessa saker behöver bemannas med personal, och majoriteten av all personal på ett universitet är faktiskt studenterna själva! I ditt visum du får från ambassaden, så är du förbjuden att jobba utanför campus då du har ett turistvisum.

Men det du får göra är att bli en del utav arbetskraften på campus! Det är väldigt lätt att få ett on-campus jobb då skolan behöver all hjälp den kan få. Även fast det här inte minskar dina kostnader, så hjälper det till ekonomiskt för dig genom att få lite extra i fickan varje månad att täcka dina kostnader med.

Bli belönad

Får du individuella utmärkelser? Då är det enkelt att få upp ditt stipendium!

Prestera idrottsligt – bli belönad!

Kanske det roligaste sättet att få ner sina kostnader. Se till att krossa det i din idrott! I divisionerna, NCAA D1/NCAA D2 & NAIA så är ditt idrottsstipendium någonting som förhandlas varje år. Det betyder att har du haft ett bra år, så är det väldigt vanligt att tränaren belönar dig med ett större stipendium.

Är du orolig efter ett dåligt år? Var inte det! Det är oerhört sällan(om aldrig) som en tränare bestraffar än med ett sämre stipendium om man inte har presterat. För att få sänkt stipendium behöver du oftast ha brutit mot regler och varit en dålig medlem av laget. Så länge du gör ditt bästa och bibehåller en positiv attityd så behåller du ditt stipendium.

Detta betyder – ditt första år är alltid ditt dyraste. Sen kan det bara bli billigare!

Rubriken stämmer till 99 % för nästan alla hittar sätt att minska sina kostnader under året genom att göra någon eller flera av alternativen ovan. Men vissa väljer även att stanna kvar på campus under alla sina år, samt att man stannar kvar på samma nivå med sitt stipendium. Dessa betalar då således samma summa varje år, det blir iallafall inte dyrare!

Det här inlägget går lite ihop med vårt inlägg där vi förklarade att en större budget ger dig mer möjligheter. Får du fram ett bra alternativ som är lite dyrare än du tänkt dig? Tänk då på att det finns flera sätt för dig att spara pengar kommande åren, och plötsligt kanske det känns värt att ta den där chansen som du egentligen så gärna vill ta!


TEAM ATHLETICADEMIX

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte