Nyhetsbloggen

En större budget ger dig större möjligheter – CSN förklaring

En större budget ger dig större möjligheter – CSN förklaring

Att åka till college innebär att du måste sätta dig in i mycket nytt, och det är också en stor del i varför du har oss på Athleticademix. Vi utbildar dig, guidar dig och ser till att det stora hela slutar så bra som möjligt!

En vanlig diskussion man har med idrottarna är ekonomin bakom det hela, vad förväntas man betala till skolan? Hur mycket kostar allting runtomkring? Vi ska i det här inlägget bena ut vad en större budget kan innebära för dig i antal möjligheter och hur det påverkar din CSN-återbetalning.

Klicka här för mer information kring ekonomin innan du åker på college och även hur ekonomin fungerar på college.

Bestämmer jag själv vilken budget jag ska ha?

Både ja och nej! Alla har inte möjligheten att få fulla stipendium. Så när du har ett möte med Athleticademix så ger vi dig en förväntan på vad vi tror blir den lägsta kostnaden möjlig för dig.

Får du en förväntan från oss att hamna på $5 000 per år, så har du all rätt i världen att berätta för oss att du är okej med att hamna på $10 000 per år så länge det blir på ett ställe som du tycker om.

När vi får en sådan förväntan, så öppnas det många fler dörrar och ambitionen är alltid att hitta så ekonomiskt bra alternativ till dig. Men att öppna dörren för de dyrare alternativen, kan ge dig en bättre collegeupplevelse.

En större budget ger dig större möjligheter - CSN förklaring

Biblioteket på University of Michigan.

Varför ska jag överväga att ha en högre budget?

För att vi i Sverige kan! Vi har CSN, och det tycker jag personligen att det ska man utnyttja. Oavsett bakgrund du kommer ifrån eller vilka ekonomiska förutsättningar vi har, så kan du finansiera dina studier i USA via CSN. Det är en lyx som man ska utnyttja! Om du t.ex tävlar mot en annan idrottare i t.ex England, så måste den personen titta hur mycket hens familj har råd att betala och därför inte har så många valfriheter. Du kan få ett erbjudande om $10 000 per år – och ha lyxen att välja det för att CSN hjälper dig!

Det gör att din profil automatiskt blir mer attraktiv för att du har möjligheten att bidra, och plötsligt så är chansen mycket större att du får stipendieerbjudandet än den engelska idrottaren då den har en satt och definitiv linje.

Att öka sin budget från $5 000 per år, till $10 000 per år, gör en enorm skillnad! Det kan vara skillnad på att få 2 erbjudanden med en satt gräns om $5 000 till att få 7 erbjudanden där de hamnar under $10 000 istället. Fler alternativ leder till att du får utforska mer och chansen att du väljer rätt ställe för dig blir bara större!

University of Oklahoma

Studenter gåendes på University of Oklahoma

Så hur funkar det med CSN?

Vi har en artikel på hemsidan som förklarar CSN i detalj – och där kan man utläsa att man kan få studiestöd på så mycket som cirka $23 000 per år. Det är ett otroligt stöd som vi kan få!

Som ni kan utläsa i artikeln, så kan man även låna för flygresor, försäkring och för fickpengar. Man får all hjälp man kan tänkas få!

Men CSN är ju trots allt ett låneinstitut, pengarna ska tillbaka! Det som skiljer CSN från andra låneinstitut är att man har en otroligt låg ränta, i skrivande stund ligger den på 0,16 procent. Det vill säga nästintill obefintlig! Om man ska jämföra lån gentemot varandra, så är CSN det absolut bästa lånet man kan ta.

Vi har därför gjort en tabell nedan, som visar i det faktiska utfallet för dig om du skulle välja att låna hela skolavgiften via CSN. Varje år är man berättigad ett bidrag på 28 000 kronor, ett bidrag som vi här har räknat av i tabellen. Se nedan vad du får för studieskuld om du lånar $5 000/$10 000/$15 000/$20 000 per år.

RÄKNETABELL

ÅRLIG KOSTNAD ($) ÅRLIG KOSTNAD (SEK) SKULD EFTER 4 ÅR SKULD EFTER BIDRAGET
 $                        5 000,00                      44 350,00 kr                    177 400,00 kr                      65 400,00 kr
 $                      10 000,00                      88 700,00 kr                    354 800,00 kr                    242 800,00 kr
 $                      15 000,00                    133 050,00 kr                    532 200,00 kr                    420 200,00 kr
 $                      20 000,00                    177 400,00 kr                    709 600,00 kr                    597 600,00 kr
SKULD MÅNATLIG BETALNING ANTAL ÅR TOTAL ÅTERBETALNING
                     65 400,00 kr                           612,00 kr 9 år                      67 251,00 kr
                   242 800,00 kr                           636,00 kr 25 år                    252 025,00 kr
                   420 200,00 kr                        1 091,00 kr 25 år                    433 439,00 kr
                   597 600,00 kr                        1 546,00 kr 25 år                    614 851,00 kr

 

I första tabellen är det en sammanställning om din faktiska skuld du har, och i den nedersta tabellen benar vi ut vad det faktiskt innebär i månatlig kostnad för dig när du väl ska betala tillbaka sen. Du kommer att börja betala tillbaka på ditt CSN-lån 6 månader efter din examen. Så du har gott om tid på dig att börja jobba! 🙂

I tabellen ser ni att öka din budget från $5 000 till $10 000, inte innebär någon skillnad på din månatliga kostnad, utan bara längden på hur länge du ska betala. Skulle du öka från $10 00 till $15 000, så skulle du öka din månatliga kostnad med cirka 500 kronor.

Robin Hals

Yours truly!

Ett konkret exempel – mig själv!

Jag är ett livs levande exempel på scenariot ovan, då jag valde ett av mina dyraste alternativ. Trots att jag kommer från en bakgrund med skilda föräldrar och en ödmjuk finansiell backning.

Nu idag, när jag är verksam inom denna industri och kan det mesta, så vet jag att jag maximerade min collegeupplevelse. Trots att jag idag har en större studieskuld än de alternativen jag hade. Men, North Park University(kostade mig $20 000 per år), slog alla mina andra alternativ jag hade där jag skulle betala hälften.

Därför kan ni då räkna ut att jag betalar cirka 1 500 kronor i månaden, vilket jag också gör! Jag resonerade så att när jag skulle åka, så tänkte jag att kommer jag tjäna 1 500 kronor mer i månad baserat på den skolan jag väljer? Svaret jag kom fram till var, ja!  Möjligheten att bo i Chicago, ha bra ”internships” och skaffa mig ett bra CV var viktiga faktorer för mig. Nu när jag i år fyller 29 år gammal, så har jag något av ett minifacit. Och jag tjänar definitivt 1 500 kronor mer i månaden än om jag hade varit outbildad!

Det är jätteviktigt att förstå att jag vill att alla familjer tar sina egna beslut. Vi påverkar inte på något sätt hur ni ska tänka, utan vi ger en realistisk förutsättning på minimum. Sedan bestämmer familjerna själva om det är det de vill köra på eller lite högre!

Dina kostnader kan sänkas under årens gång

Något som också är värt att tänka på är att dina kostnader kommer att sjunka under åren. Men ditt stipendium kommer att stanna detsamma! Jag ska ge dig ett exempel.

På North Park University så kostar skolan $42 000 årligen, varav $32 000 utav de är tuition och $10 000 är room and meals. På North Park fick jag ett stipendium om $22 000 och drog alltså av det på det totala $42 000 och fick sedermera betala $20 000.

Efter första året, så är man berättigad att flytta off-campus(på i princip 99 % av alla universitet) om man skulle vilja. Vad det innebär, är att man få hitta lägenhet själv och laga mat själv, för att på så sätt få ned kostnaden. För det som händer då är att skolan tar bort room & meals från din faktura. Plötsligt har du bara $32 000 kvar att betala, du drar av ditt stipendium som fortsatt är detsamma och plötsligt betalar du ”endast” kvar att betala $10 000 till skolan.

Kvar har du då att betala din hyra på din nya lägenhet och maten du ska laga. I 99 fall av 100, så hittar du alltid en billigare lägenhet själv och är smart i din matlagning. Det är väldigt vanligt att man sparar upp till $2 000 per år på att göra såhär.

För att läsa mer i detalj om hur du kan minska dina kostnader läs det här inlägget. 

University of Wisconsin

Det finns så många fina campuses! University of Wisconsin är ett utav många.

Ditt stipendium kan även höjas!

Så förutom att flytta off-campus, så finns det även ett annat sätt att få det billigare. Se till att prestera inom din idrott! För i alla divisioner förutom NCAA D3 – så är det varje år en utvärdering utav dig som idrottare. Har du gjort bra ifrån dig, så kommer du att belönas med ett större stipendium!

Skulle du få ett höjt stipendium, samt flytta off-campus. Så kan du själv räkna ut att plötsligt har du sparat en himla massa $!

Vårt tips – var öppen för högre kostnader och få en bättre upplevelse!

Att förstå vart jag står i den här diskussionen – är enkelt! Men ännu en gång viktigt att poängtera att det finns noll press från oss i att hur man väljer att ta sig an den här processen, det är alltid upp till en själv! Allt vi kan göra är att ge rekommendationer.

Men vår rekommendation är att höj din budget, få många intresserade skolor, säkra din plats på skolan och truppen. Åk dit, prestera och må bra! Se alla skolor som helhetsbild, istället för att endast kolla på ”the bottom line” och hur dyrt kontra billigt alla alternativ är. De dyrare alternativen, är oftast dyrare av en anledning. För att man får en bättre upplevelse!

Hoppas ni alla fått er en tankeställare OCH lärt er något nytt! 🙂

TEAM ATHLETICADEMIX!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte