Gästbloggen

Historien bakom min collegeupplevelse del 1

Historien bakom min collegeupplevelse del 1

Hej gänget! Först vill jag bara säga att det är så kul att ni hör av er och ställer frågor, precis som jag sade i förra inlägget ”inga frågor är konstiga”. Jag har svarat alla er som skrivit personligen.

De flesta frågorna gäller förberedelser innan man kommer till college, vilket är väldigt förståeligt. Det är en intensiv resa för att komma hit, men det är så värt det. Jag tänkte därför berätta lite för er om hur min resa hit har varit och förhoppningsvis besvara en del frågor samtidigt.

Hade ingen som helst tanke på att åka till college

Till skillnad från de flesta personer, så hade jag ingen som helst tanke på att åka till college när jag tog studenten. Min plan var att fortsätta satsa på min friidrott hemma i Sverige och utvecklas på hemmaplan. Det enda jag hade hört om USA var att man blev skadad och att det inte skulle ge några resultat i slutändan. Jag var helt övertygad om att det var sant.

Robin kontaktade mig för första gången 2019, men då svarade jag honom att jag inte var intresserad. Ganska dumt av mig haha 😉 Men vi alla har olika historier bakom våra val.

Nåja. Efter studenten (2020) fortsatte jag vara övertygad om att det var i Sverige jag skulle vara. Jag tävlade hela sommaren och de gick väldigt bra. Jag tävlade dessutom för Sverige i slutet av sommaren och jag vet att Robin kontaktade mig igen via Instagram och kollade läget, men jag tror inte ens att jag svarade honom.

Sedan kom hösten. Jag pluggade en grundkurs i idrottspsykologi på Malmö universitet samtidigt som jag var en del av Malmö idrottsakademi. Jag hade antagligen de bästa förutsättningar du kan få som en friidrottare i Sverige. Ett grymt team, fantastiska träningskamrater och underbara tränare, men det var något som fattades.

Tävling med University of Minnesota.

Kände att jag behövde något mer

En dag vaknade jag upp och kände att jag behövde något mer. Jag har alltid känt att jag vill något mer utöver det som finns i Sverige. Men jag har aldrig förstått vad eller ens vetat mina alternativ.

Under denna uppenbarelse 😉 bestämde jag mig för att kontakta Robin själv och jag fick svar direkt. Redan bara några dagar senare hade jag, mina föräldrar och Robin ett möte där Robin berättade allt man kan behöva veta om college. Jag var i chock efter mötet och det kändes så overkligt.

Robin berättade att han var säker på att jag skulle kunna få stipendium och jag började mer och mer inse att jag nog ville testa att åka till college. För egentligen var det ju ingen som jag känner som hade upplevt college, så varför skulle jag lyssna på deras åsikter om det.

Jag bestämde mig för att lyssna på mig själv och testa mina vingar. Antagligen det viktigaste och läskigaste beslutet jag tagit hittills i mitt liv. Sakta men säkert började jag berätta för mina tränare och kompisar om mitt beslut och alla stöttade mig. De flesta var lika spända som jag var.

Mitt tips är att berätta så tidigt som möjligt för dina tränare även om det kan kännas jobbigt.

Allt handlar om vilken coach du har och om du väljer att lyssna på din kropp 

Bara några veckor efter mitt möte med Robin började coacher höra av sig och det var så läskigt. Att behöva prata med någon du aldrig träffat och dessutom göra detta på engelska, fy… Men jag gjorde det och för varje samtal blev det lättare.

Jag började lära mig hur man skulle ställa frågor och även ställa lite krav. För mig var det så viktigt att jag hamnade på en skola som var bra akademiskt, men också med en coach som såg mig som en individ och inte som en robot.

För jag tror fortfarande att det finns en stor skaderisk att åka till college, men den risken finns även på alla andra ställen i värden. Allt handlar om vilken coach du har och om du väljer att lyssna på din kropp. Jag var väldigt öppen med detta. Jag är inte en person som klagar, men om jag har ont, så har jag ont och då behöver min coach ta det seriöst. Något som min nuvarande coach visade snabbt att han var med på.

Mitt absolut bästa tips som avgjorde mitt val

Jag pratade inte egentligen med så många skolor. Totalt var de tre stycken. Jag tror det var delvis för att jag också var tydlig med Robin om vad jag ville och därför var det ingen större idé att prata med skolor som inte kunde ge det.

Mitt absolut bästa tips som avgjorde mitt val var att min coach hemma i Sverige hade ett samtal med min nuvarande coach i USA innan jag skrev på. Efter att min coach i Sverige (som jag haft i över 5 år) sade att han trodde det skulle bli bra och att han litade på coachen, kände jag mig helt säker på att mitt beslut var rätt.

Avslutningsvis, så tror jag att oavsett hur du väljer att göra dina val kommer det bli bra i slutändan. Det är bara du som vet vad som kommer bli bäst för dig.

Jag började prata med Robin i Oktober 2020 och i januari 2021 skrev jag på kontrakt med University of Minnesota. Det gick ganska snabbt, men jag kände mig 100% trygg under tiden.

Robin var där hela tiden och hjälpte mig och jag pratade med de olika skolorna tillräckligt mycket för att jag skulle känna mig trygg med mitt val. Jag tror egentligen inte att det finns några rätt eller fel när det gäller kommunikationen med dina skolor, utan jag skulle säga när det känns rätt så är det rätt.

Jag tänker att jag håller här för idag! Det kommer en fortsättning så snart jag har möjlighet:)

Ha det bäst!

Maja

Historien bakom min collegeupplevelse

Reppar University of Minnesota med mössan. 😉

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte