Nyhetsbloggen

Hitta rätt coach för dig – Nyckeln till succé!

Hitta rätt coach för dig – Nyckeln till succé!

Det ska inte underskattas hur viktigt det är att hitta en coaching staff som passar för just det du behöver.

Många faktorer kommer att spela in när du så småningom ska välja vilket av alla erbjudanden du ska acceptera. Stipendiestorleken kommer vara en stor del, likaså kommer den atletiska och akademiska nivån att vara.

Men den här artikeln kommer att gå igenom något som vi på Athleticademix tycker är otroligt viktigt. Att hitta rätt coach för dig! Och vilken påverkan en bra coach kan ha på ditt collegeäventyr.

Ett bra band är nyckeln

Som när man lär känna alla nya personer, så är första intrycket väldigt viktigt! Alla coacher du kommer att prata med, kommer att undermedvetet utvärdera dig när ni pratar i telefon för första gången. Det bör du också göra gentemot coacherna! Alla coacher jobbar på olika sätt; vissa väldigt utåtriktade och leder konversationen. Medan andra kan vara mer reserverade och vill höra dig prata mer än vad de pratar själva. Inget är mer rätt än det andra, här gäller det att hitta vad för typ av ledare du gillar.

Det är jätteviktigt att du vid ett tidigt stadie känner ett starkt band till coachen eller coaching staffen som du pratar med. Med coaching staff menas både huvudtränare och hens assisterande tränare. Om du känner dig bekväm med dina tränare, så kommer ditt slutgiltiga besked kännas så mycket enklare. Det är trots allt människor som du kommer spendera MYCKET tid med under din collegeupplevelse.

Hitta rätt coach för dig!

Ett bra band till din styrketränare är ett hett tips 🙂

Mer än bara en coach

Under din collegeprocess, så kommer din coach ha många fler roller än bara din tränare. För att börja med så är de rekryterare/säljare när de ska övertyga dig om att välja just deras universitet och program. När du väl är där, så är deras uppgift att utveckla dig som idrottare för att deras idrottsprogram ska bli bättre. Utöver detta, så är det dessutom deras jobb att försäkra sig om att du har alla verktyg du behöver för att briljera i klassrummet.

Coachernas roll utvärderas genom att vinna matcher, titlar men också hur många av deras idrottare som faktiskt tar examen. Därför är det viktigt för de att hjälpa dig i alla aspekter av collegeäventyret.

Utöver sina yrkesroller, så kommer även din coach fungera som en slags mentor för dig under tiden. De kommer vara personerna du pratar med om du har hemlängtan eller annan tuff period som du går igenom. En bra coach, känner av redan innan du pratar med de att saker och ting inte står rätt till. Coachen är där för att hjälpa dig!

På vissa universitet, så är även tränaren lärare och föreläsare inom vissa kurser. Beroende på vilka kurser du har bokat in, så kan du även få din tränare som lärare. Då är det viktigare än någonsin att ha en bra relation så du kan fjäska dig till A i kursen. 😉

Vad för coaching stil föredrar du?

Vi har alla haft olika typer av coacher genom våra idrottskarriärer. Din tränare kan ha varit någons förälder(kanske din egen), en tränare på ett NIU-program eller tränare i ditt klubblag. En sak är säker, du har haft coacher som du gillat och coacher som du inte gillat. Sätt dig ner och fundera på vad det är som gör att du känt så, och försök applicera det i din collegeprocess.

I en rekryteringsprocess, så utgår du bara ifrån vad coachen säger. Därför kan det vara svårt att få reda på den ”sanna” coaching stilen på just din coaching staff, då är det viktigt att få en insideblick. Se tips nedan!

Om du är en idrottare som inte presterar bra under en tränare som är väldigt strikt. Så måste du ta hänsyn till det när du tar ditt beslut. Det kan även vara tvärtom – att du gillar det lite mer auktoritära och då är kanske inte tränaren som är lite mer relax och personlig något för dig.

Tips! En coaching staff innehåller oftast en huvudtränare och 1-4 assisterande tränare. Se till att få prata med alla i din staff innan du tar ett beslut, du måste ha en bra känsla kring coaching staffen som helhet.

Iowa State University

För en målvakt så är det viktigt att man trivs med sin målvaktstränare.

Få en åsikt från insidan – fråga nuvarande spelare!

Förutom att prata med coacherna flertalet gånger, så bör du fråga coachen om kontaktuppgifter till spelare i laget. Om du har möjlighet, be om att få kontaktuppgifter till olika typer av idrottare i laget. Det vill säga, kanske prata med en som går in på sitt sista år, en som precis har börjat där osv.

Att få prata med en internationell idrottare kan ibland vara väldigt hjälpsamt. Den personen har trots allt gjort en liknande resa du snart ska göra, så att få en inblick hur hen har haft det är otroligt viktigt.

Sammanfattning

I slutändan, så är det många faktorer som du ska väga in när du väljer coach. Finns det någonting som vi själva kan relatera till framgång och lyckliga idrottare så är det att man idrottar för en tränare man gillar och får speltid. Det är mycket viktigare faktorer än geografi, städer och storlek på campus. Hittar du en tränare som tror på dig, och du litar på hen och att du sedermera får tävla för skolan och får speltid. Att hitta rätt coach för dig är vår nyckel till succé! 

Se länken här för att läsa intervjun vi gjorde med huvudtränare Ian Stone på St John’s University. 

—-

TEAM ATHLETICADEMIX :)

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte