Nyhetsbloggen

Intervju – Huvudtränare Ian Stone på St John’s University

Intervju – Huvudtränare Ian Stone på St John’s University

För er som hänger med i svängarna på Athleticademix, har hängt med på att vi har börjat med podcast! Podcasten är till för att utbilda och underhålla er som är intresserade av college. En podcast är ofta rätt lång, och alla kanske inte känner att de har tid för att lyssna! Därför kommer vi att ibland skriva om podcasterna till texter, så att ni kan läsa när ni känner att ni har tid och lust.

Länk till Spotify för intervjun: 

Ian Stone – Huvudtränare för fotbollslaget på St John’s University i NCAA D1

I dagens avsnitt, så intervjuar vi Ian StoneSt John’s University. Ian tränar damlaget i fotboll på skolan, och har gjort så de senaste 26(!) säsongerna. Ian är ursprungligen från Bristol, England, och är en god vän till oss på Athleticademix. Så är alla coacher! Men Ian är en person som man verkligen tycker om.

Ian är utbildad lärare på universitet i England, och har alltid haft en stor passion inom fotboll. Han började med att jobba på sommarläger som coach på Long Island i New York, och efter några års tid fick han erbjudande om att bli huvudtränare på ett High School(Gymnasium) i New York. Sagt och gjort, så tog han jobbet och gjorde riktigt bra ifrån sig! Det ledde till att han sedan fick erbjudande om att bli huvudtränare på St John’s University!

På St John’s University så har han varit med och utvecklat programmet. Först var han själv bara deltidsanställd, sedan blev han heltidsanställd. Därefter fick han en assisterande tränare på halvtid, sedan fick han en på heltid osv! Idag är de 4 stycken heltidsanställda fotbollstränare på St John’s University som har hand om den 27-manna trupp de befogar över.

Nu vidare till själva intervjun!

St John's University

Campus på St John’s University.

Vad är det bästa med att få vara en collegecoach på heltid?

Det korta svaret är, jag får jobba heltid med det jag är mest passionerad över, nämligen fotboll! Men det stora och ärliga svaret är att jag får vara en del av många ungdomars viktigaste år i livet. Många formas under sin universitetstid, och man skaffar sig många verktyg för att klara av många saker i livet. Jag känner mig otroligt hedrad att få vara en del utav det, och att få hjälpa till så gott som bara jag kan.

Jag blir lika exalterad över att få vara med och hjälpa en i laget att bli läkare eller advokat som jag blir glad över att hjälpa någon bli professionell idrottare. För mig är det en lyx att jag får vara med och försöka maximera potentialen i varje individ, om det så är på fotbollsplanen eller i ens yrkesliv.

I och med att jag har varit på St John’s University under så lång tid, så är det faktiskt så att alla mina 3 assisterande tränare, är spelare som jag själv tränat för många år sen! På så sätt så vet de hur jag vill att mitt lag ska fungera, och det fungerar riktigt bra.

Som internationell student, vad får man ut utav collegeäventyret? Varför ska en internationell student överväga att åka och spela fotboll på college i USA?

Att få resa, uppleva en annan kultur, är så viktigt i unga år! Du skapar förståelse för andra kulturer och andra traditioner, och det får dig att växa som människa.

Om man ska titta på idrottsliga förutsättningar, så är förutsättningarna vi har här överlägsna gentemot någon annan stans i världen. Jag vill inte få det att låta som att det är dåligt i andra länder, men jämställdheten och finanserna vi har, finns inte någon annanstans i världen.

Jag har länge blivit upprörd över att unga idrottskvinnor inte får det stöd som de förtjänar, utan att fokuset läggs på killarna. I och med Title IX, som är regeln om att finanserna måste delas lika könen emellan, så finns aldrig det problemet här.

Ian Stone

Ian Stone – St John’s University

Hjälper ni internationella elever lite extra i och med att allt blir så nytt för de?

Självklart! Vi gör allt vi kan för att alla här ska trivas så bra som de kan. Vissa kräver mer uppmärksamhet än andra, och det är helt okej. Alla är olika! Att vi är belägna i New York City, gör saken lite enklare för oss då vi är väldigt ”europeiska”.

Att tänka på är att vi också låter internationella elever ta en extra engelska klass här på St John’s University, för att de ska anpassa sig till språket och att skolan inte ska bli för svår.

De skandinaviska eleverna kommer ifrån en så stark utbildning ifrån gymnasiet, så att skandinaverna har aldrig problem i skolan i och med att de är så välutbildade.

Om man tänker på laget i stort, hur mycket individuellt fokus har ni då? Är fokuset främst på att vinna? Eller vad har ni för filosofi?

Här tror jag att det är lite olika från universitet till universitet. Det man måste komma ihåg är att vi tränare bedöms efter vinster och förluster, om vi förlorar för många matcher. Så har man inte kvar något jobb då man har bytt ut mig.

Men för mig dock, så är jag mer intresserad av individen, och jag har ingen lust att sätta den pressen som jag beskrev ovan till den individuella spelaren. Jag tror på individen i fotboll, och jag tror på att om alla får den tid de behöver och tränarnas omtanke och stöd, så kommer laget som helhet också att spela bra.

Vi har ett väldigt stort individuellt fokus på St John’s University, och jag tror det är därför jag har varit framgångsrik, det är mitt sätt att arbeta.

Nu vidare till några frågor om rekrytering! När du rekryterar till St John’s, rekryterar du till ett förbestämt spelsätt? Eller rekryterar du bästa spelarna möjligt och sedan byter system från säsong till säsong?

Jag har alltid varit en tränare som velat spela fotboll på det ”rätta” sättet, jag älskar teknisk fotboll. Jag vill att alla mina spelare ska ha en bra grundteknik, det är det första jag tittar på när jag rekryterar.

Vi är dock väldigt öppensinnade när det gäller spelsätt, vi vill inte låsa oss fast vid ett spelsätt när vi rekryterar. Utan vi vill hellre få dit rätt individer och personligheter med en spelstil som jag gillar. När säsongen sedan börjar, så får man anpassa spelsättet baserat på de spelarna man har tillgodo för den säsongen.

Ibland rekryterar du en spelare för att hon är mångsidig, och ibland så rekryterar du en spelare för en specialiserad egenskap. För att ta ett exempel, jag rekryterade Rachel Daly till St John’s University som ytterback. Vi gjorde om henne till en forward, och hon fullständigt öste in mål.

Rachel har idag representerat England över 35 gånger och var med i senaste VM i Frankrike. Vi noterade flera spetsegenskaper hos Rachel, som vi tyckte hade passat in bättre som forward än som ytterback.

Det får mig att låta som ett geni, men så är det absolut inte! Men det är ett exempel på hur du inte kan låsa fast dig vid ett spelsätt, utan anpassa spelsättet efter de spelarna du får in. Men är det något vi kollar på så är det grundteknik och spelförståelse.

Rachel Daly

Rachel Daly ifrån senaste VM i Frankrike.

Hur har rekryteringen förändrats de senaste 10-15 åren? Har fotbollen blivit bättre och har du fått mer konkurrens? Och har det inneburit ändringar i din rekrytering?

Det är definitivt en trend kring att rekrytera tidigare! Det är en trend som sätts utav de största universiteten, och det är något som jag inte riktigt gillar.

NCAA har dock gjort sitt för att försöka förhindra detta. För bara något år sen kunde man signa en 14 åring, vilket idag inte är tillåtet, vilket är bra! En 14-åring har ingen aning om vad hon vill göra när hon är 18 år.

I och med att världen blir mindre och mindre och det är lättare att rekrytera internationella, så har collegefotbollen blivit mycket bättre.

Det man får av en internationell spelare är en spelare med en bättre spelförståelse och många gånger ett större fotbollsintresse. Det man får ut utav inhemsk spelare är oftast en otrolig fysik och en otrolig vilja att vinna. Mixen av de båda är något som många collegetränare letar efter!

Besöker ni fler showcases nu än förr? Och när ni rekryterar internationella, rekryterar ni de utan att se de live?

Alla tränare VILL se sina spelare live, men ibland så funkar inte alltid det. Vår ambition är att alltid se våra spelare live, men vissa spelare har jag behövt att rekrytera genom att endast titta på video. Det är mycket som ska passa in för att man ska hinna se en internationell spelare, och det krävs mycket tid att flyga över atlanten.

Det är just därför man ska ta hjälp av en agentur likt er egen, ni hjälper oss att bedöma idrottarna och det ger oss mer säkerhet i vår bedömning.

Men rekrytering är a och o i mitt jobb, för om jag gör ett dåligt jobb när jag rekryterar. Så får jag inget bra lag, och då blir jag avskedad.

Hur är en typisk rekrytering för er? Hur många samtal har ni? Vill ni prata med familjen?

För mig beror det på individen! Om jag får bestämma, så skulle jag vilja att rekrytering främst kretsar kring våra tränare och individen. För trots allt, så är det individen som ska trivas hos oss och inte hela familjen. Det är viktigt att individen köper vår filosofi, passar in i vår grupp och vad man har för prioriteringar.

Tro det eller ej, men jag gör alltid research på Sociala Medier. Här är det många som försvinner hos mig, jag kan vara redo att erbjuda ett fullt stipendium och sedan se något på sociala medier jag inte tycker är passande. Då kan det innebära att jag går vidare till nästa spelare.

Tänk på vad ni postar och vad har ni för beteende på sociala medier, det påverkar!

Läs inlägget här från mig om hur ni bör tänka kring sociala medier

Brukar ni ha spelare involverade i rekryteringsprocessen i att bedöma personen?

Ja, definitivt! Många amerikanare kommer och besöker skolan innan vi alla bestämmer oss, och då är det spelarna som håller i besöken.

Vi kollar alltid med spelarna vad de tycker om personen och ifall de passar in. Det är många gånger en spelare har varit på besök, men inte passat in i gruppen och vi har då gått vidare med en annan spelare.

Nu har NCAA ändrat sina regler, och vi får numera involvera spelare i telefonsamtal och videosamtal med internationella elever. Det är något vi kommer att utnyttja, då det är jätteviktigt att spelaren passar in i gruppen.

Ian Stone

Fotbollsplanen på St John’s University.

Om man skulle specificera några egenskaper i varje position som du letar efter, vad för egenskaper skulle du då leta efter?

Målvakter – Längd tycker jag är viktigt, duktig med fötterna och en bra kommunikatör/organisatör.

Försvarare – En vilja att försvara, en mentalitet om att göra allt för att försvara målet och blockera skott. Man ska vara ”fearless”!

Mittfältare – Den ultimata mittfältaren är en som kan både försvarare och anfalla. Jag älskar dock mittfältare som kan göra mål och assistera, en kreativ 10:a!

Forwards –  Förutom det uppenbara att man ska bidra med mål. Så vill jag ha en forward som är duktig med ryggen mot mål, jag vill ha en osjälvisk forward.

Om man fokuserar på videon från en internationell idrottare, vad är det du vill se och inte se?

Det man ska tänka på är att en video blir irrelevant om motståndet är dåligt. Spelar ingen roll hur bra du är, om motståndet är dåligt så är det omöjligt för mig att avgöra huruvida det kommer att se ut på St John’s! Så det viktigaste du kan tänka på är, visa videos när du spelar mot bästa möjliga motstånd.

Vi förstår att det är lockande att visa matcher där du fullständigt krossar. Men tänk på att detta är vårt heltidsarbete, vi kommer alltid få fram din sanna nivå!

Än en gång, det är här ni kommer in och ger oss referenser kring videon som vi får titta på. Genom att få videos genom er, så får man ett ärligt svar vart videon är ifrån så att vi lättare kan utvärdera spelaren.

Vad är ”The IT-Factor” som ni letar efter på St John’s? Vad i en video kan du se för att veta att detta är en spelare för dig?

Det är ett otroligt intressant ämne, för alla har en tendens att känna när man ser en video med IT-Faktorn. Men inte många kan beskriva den, och det vet jag inte om jag kan heller. Jag har gjort detta så länge nu, att jag känner i kroppen när en video är precis det jag vill ha.

Jag tror att många potentiella spelare missförstår en ibland när man säger att man inte är intresserad. Vi måste tänka på vad vi BEHÖVER för nästa år, inte vad vi kanske helst vill ha.

Så därför kan också ”IT-faktorn” vara annorlunda från år till år beroende på vad man letar efter. Man kan vara hur duktig som helst, men också ha egenskaper som vi nästa år inte behöver.

Rachel Daly

Rachel Daly när hon spelade för St John’s University

För att avrunda intervjun, vad är ditt bästa tips till en internationell spelare som överväger detta?

Det första jag hade sagt, gör det bara! Vi som sitter här har ju redan facit i och med att vi har upplevt det, men gör det!

Det är läskigt, men utmanande, och du kommer bara komma därifrån med positiva minnen. Det finns ingenting som slår att idrotta på College i USA. Då tänker jag både idrottsligt, akademiskt och personligt.

För alla som är mitt i processen, så är det viktigt att du gör din research och att du involverar fler personer än dig själv när du väl bestämmer dig för skola. Fråga din agentur vad den tycker, fråga din familj och coach om vad de tycker. Involvera fler innan du bestämmer dig för en skola! Du tar alltid beslutet själv, men ta in många åsikter innan du bestämmer dig.

Mitt sista tips är, blir det fel, så blir det fel! Då får man ta det därifrån och göra en transfer. Det är ingenting man ska sträva efter såklart, men allting går att lösa.


Stort tack till Ian Stone som tog sig tid och pratade med oss för att skapa en 70 minuter lång podcast och intervju! 

Hoppas ni gillar intervjun, och som alltid blir bara glada om ni delar avsnitten/inläggen! 

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte