Gästbloggen

Varför valde jag USA? – Min collegeprocess

Mitt första inlägg!

Hejsan allihopa!

Mitt namn är Matilda Liljefors och det har nu blivit min tur att ta över bloggen i januari månad, vilket ska bli jättekul!

Jag påbörjar mitt äventyr nu i januari på University of Kentucky, där jag ska spela fotboll och studera framöver. Under dessa veckorna kommer ni få följa med mig när jag åker över till andra sidan Atlanten, och ta del av mina första intryck på college. Hoppas att jag med dessa inlägg kommer kunna inspirera er till att våga göra samma resa!

Jag tänkte nu börja med ett inlägg där jag berättar lite kort om mig själv, varför jag valde att åka till USA och lite kring min collegeprocess.

Kort om mig

Jag kommer från Malmö och är 19 år gammal. Här i Sverige har jag tillhört klubbarna Hyllie IK, FC Rosengård och nu senaste säsongen spelade jag för Trelleborgs FF. Jag spelar som offensiv mittfält/forward, och fotbollen har sen jag var liten alltid varit en otroligt stor del av mitt liv.

Jag tog studenten från Malmö Idrottsgymnasium i juni 2020, och skulle åkt över till USA direkt efter studenten, men pga den pågående pandemin fick jag inte mitt visum i tid, vilket gjorde att jag fick skjuta upp äventyret till januari istället. Nu sitter jag här med en dryg vecka kvar hemma i Sverige. Något som känns overkligt, trots att jag väntat på detta så länge nu! Snart börjar mitt livs resa.

Matilda Liljefors

Mina tankar om college

Jag skulle väl säga att USA alltid har lockat mig med allt, men det var först för ett år sen som mina college tankar började på riktigt. Jag gick sista året på gymnasiet och studenten började närma sig mer och mer. Vad ska jag göra efter? Tankarna började såklart snurra, trots att jag mest försökte fokusera på nuet. Det enda jag själv visste var att jag ville fortsätta satsa på fotbollen, och samtidigt visste jag att jag förr eller senare också ville börja plugga.

I början på februari förra året slog jag tillslut en signal till Robin, som redan ett år innan hade hört av sig till mig om college. Jag var då inte speciellt intresserad, utan min tanke var då att fokusera på fotbollen här i Sverige, men nu hade jag som sagt börjat fundera. Det fanns dock många saker som fick mig att tveka.

Kommer det finnas ett bra universitet och lag till mig där borta?

Är jag för sent ute om jag vill åka direkt efter studenten?

Vågar jag verkligen detta?

Efter ett bra samtal med Robin som besvarade alla mina frågor så tog jag en vecka till för att fundera igenom allt med familj och vänner. Jag bestämde mig sedan för att köra, och processen fick nu sättas igång direkt.

Processen & val av skola

Collegeprocessen är omfattande, men samtidigt väldigt rolig! Nu när jag ser tillbaka på den skulle jag inte alls säga att det var jobbigt eller stressigt, utan snarare sjukt lärorikt. Det läskigaste var att bestämma sig, sen bara rullade allt på!

Dock skulle jag ljuga om jag inte säger att det var jobbigt i somras när man inte visste om man skulle få komma iväg eller inte. Jag var 100% inställd på att åka och hade sett fram emot det länge, men detta året tror jag vi alla har lärt oss att det finns saker som man tyvärr inte kan påverka. Man får ta det som det kommer helt enkelt, men allt löser sig tillslut!

Jag skulle kunna skriva så mycket om själva collegeprocessen, men tänkte istället skriva lite om vad som var viktigt för mig när jag valde skola.

För mig skulle jag säga att det viktigaste var att hitta ett bra fotbollsprogram på ett universitet där jag skulle få hela ”collegeupplevelsen”. Saker som stad eller stat spelade mindre roll för mig, men det är såklart individuellt!

Efter många samtal med många bra skolor så föll mitt val tillslut på University of Kentucky. En skola som jag innan processen inte hade så bra koll på, men som direkt blev en favorit. UK ligger i Lexington med ca 30 000 studenter. Det är en SEC skola med väldigt bra idrott, fantastiska faciliteter och campus! Det kändes också väldigt bra direkt när jag pratade med tränaren, och allt kring laget var verkligen så proffsigt. Precis vad jag letade efter. Allt bara klickade, och mitt tips till er som just nu är i processen att välja skola är väl bara att gå på det som känns rätt! Magkänslan är det absolut viktigaste.

Här är bilder på några av faciliteterna, om ni vill se mer så checka @universityofky / @ukathletics på instagram 😊

University of Kentucky

University of Kentucky

University of Kentucky

University of Kentucky

 Varför valde jag USA & college?

Tänkte nu avrunda detta inlägget med att svara på varför jag tillslut valde att satsa på USA & college.

Svaret är – möjligheterna!

Att få möjligheten att spela fotboll på college känns verkligen som det bästa för min utveckling både som fotbollsspelare och människa. Att kunna kombinera idrotten på en hög nivå med universitetsstudier, och att samtidigt få åka på livets resa i USA.. det säger väl allt.

Att flytta själv och lämna familj, vänner och all trygghet här hemma kommer självklart bli det tuffaste jag gjort, men det enda jag vet är att jag hade ångrat mig om jag inte tog chansen. Oavsett vad som händer så kommer det bli mitt livs största äventyr, och nu börjar det verkligen närma sig…

Matilda Liljefors

Avslutar detta inlägget med en bild från när jag signade i April, snart bär det av!

Om ni har några frågor, funderingar eller vill att jag ska skriva om något speciellt nu denna månaden så bara hör av er! Ni kan skriva till mig på instagram isåfall @matildaliljefors heter jag där 😊

Ha det bäst så ses vi i nästa inlägg!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte