Gästbloggen

Välkommen till Savannah College of Art and Design!

Välkommen till Savannah College of Art and Design!

Hej allihopa!

Under november månad kommer ni få följa med mig, Ella Augustsson, här på SCAD i Savannah, Georgia. Jag tänkte dela med mig av hur min vardag ser ut här i Savannah och ge er en inblick i mitt liv som en student-artist-athlete.

Vill speciellt nå ut till er som funderar på att åka iväg till college och tänker på hur dagarna faktiskt ser ut under fotbollssäsongen i samband med skola. I det här inlägget tänkte jag mestadels introducera mig själv, presentera min skola och ge den bästa möjliga bilden av mina dagar.

Välkommen till Savannah College of Art and Design!

Vem är jag och hur kom jag till Savannah?

Namn: Ella Augustsson

Född: 2002

Från: Löddeköpinge, ungefär 15 min från Lund

Klubb: Eskilsminne IF, Div 1

Position: Ytterback/wingback

Skola: Savannah College of Art and Design

Plats: Savannah, Georgia

Conference: The Sun Conference, NAIA

Major: Fashion Marketing and Management

År: Freshman

Hemma i Sverige bor jag i Löddeköpinge, vilket ligger ungefär 15 minuter från Lund. Jag bor tillsammans med min mamma, pappa och lillebror, vilket jag gjort tills jag nu flyttade till Savannah. I Sverige spelar jag för Eskilsminne IF i Helsingborg, vilket jag endast gjort sedan februari 2021 och dessförinnan spelade jag för Dösjöbro IF. Fotboll har jag spelat sedan 8-års ålder och det har verkligen format likväl påverkat mitt liv mycket.

Jag tog studenten från Polhemskolan i Lund i juni 2021. Där studerade jag samhällsvetenskap med beteende inriktning kombinerat med NIU (Nationell Idrottsutbildning), och kom till Savannah den 12 augusti. Jag har nästan spenderat tre månader här och har redan hunnit uppleva hur mycket som helst. Allt det här var möjligt tack vare Robin, som jag främst kom i kontakt med när han besökte mitt gymnasium och öppnade upp en helt ny värld för mig.

Jag hade haft college som en dröm tidigare, men var mycket osäker på om det ens skulle vara möjligt att genomföra. Men direkt efter Robins föreläsning insåg jag att det inte alls var omöjligt och ett rätt steg att ta för mig efter gymnasiet.

Det största för mig var att flytta till ett land på andra sidan Atlanten och lämna familj, vänner etc. Nu när jag väl är här ångrar jag inte att jag tog det här steget, även om det jobbigt att inte kunna träffa sina nära och kära varje dag. Uppmanar dock alla att våga ta klivet utanför sin comfort zone och prova på saker du aldrig trodde var möjligt. Nu sitter jag här i min dorm i Savannah och skriver ett inlägg för att hjälpa andra som är i samma sits som jag var i för ungefär 1,5 år sedan.

Varför SCAD?

Savannah College of Art and Design är troligtvis ett annorlunda college jämfört med vad som brukar dyka upp här på gästbloggen. Det är ett kreativt universitet, därav skiljer sig våra majors otroligt från andra college i Usa. Bland annat har vi Animation, Graphic Design, Sequential Art, Painting, Performing Art, Fashion, Architecture, Interior Design etc – kika här för att se alla majors på SCAD

På SCAD läser man enligt ett quarter system varje år, där varje quarter är 10 veckor och man läser 3 kurser under dessa veckorna. Av de tre kurserna är två studio classes och en lecture class – just nu har jag Drawing I Form and Space och Design I Elements & Organization samt Critical Concepts in Literature and Writing. Alla dessa kurser är foundations classes, vilket är kurser i princip alla på skolan måste ta någon gång under sin tid på SCAD.

Skolan är även projektbaserad. Vilket innebär att jag inte har teoretiska prov utan det mesta sker projektvis genom kreativt arbete i mina studio classes. Låter kanske skönt för en del, men allt arbete blir extra tidskrävande och svårare att ’plugga till’ jämfört med ett teoretiskt prov. Än så länge trivs jag väldigt bra med den faktiska skolan, även om arbetsbelastning ofta är tung.

Först och främst valde jag SCAD för att kunna kombinera collegefotboll med en utbildning inom mode. Vilket är ett stort intresse hos mig. Min major är Fashion Marketing and Management, vilket lutar mer åt business delen av modebranschen jämfört med till exempel SCADs Fashion Design major.

Ett stort plus utöver det är att SCAD ligger i Savannah, vilket är en underbar stad. Dessutom är alla SCADs byggnader och lecture halls utspridda runt om i Savannah, vilket gör att jag kan upptäcka staden.

Välkommen till Savannah College of Art and Design! Välkommen till Savannah College of Art and Design!

Hur ser min vardag ut?

Min vardag sedan skolan startade den 13 september har i princip sett likadan ut. Dagarna är ofta planerade från att jag vaknar tills jag ska sova igen, men jag har inga problem med det utan gillar när det händer saker hela tiden! Mina veckor varierar beroende på om vi har hemma- eller bortamatcher, men om vi har bortamatch reser vi vanligtvis på onsdag eftermiddag och kommer fram sent på kvällen.

De dagar där jag inte har lektion och mycket fri tid går mestadels till att plugga, hitta på saker med vänner och prata med nära och kära där hemma.

Så här ser mitt schema ut:

MÅNDAG: 6.00-7.00 Gymträning, 9.00-10.00 First Year Experience, 11.00-13.30 Drawing, 14.00-16.00 Fotbollsträning, 17.00-19.30 Design

TISDAG: 11.00-13.30 Critical Concepts in Literature and Writing, 14.00-16.00 Fotbollsträning

ONSDAG: 6.00-7.00 Gymträning, 11.00-13.30 Drawing, 14.00-16.00 Fotbollsträning, 17.00-19.30 Design

TORSDAG: 11.00-13.30 Critical Concepts in Literature and Writing, 19.00 Match

FREDAG: Återhämtningsträning

LÖRDAG: 14.00 Match

SÖNDAG: Ledig dag

Mitt schema har mestadels sett ut såhär under de 8 veckor jag gått i skolan. Nu mot slutet av säsongen ser mitt schema lite annorlunda ut. Tänkte berätta mer utförligt om fotbollen i nästa inlägg, men ska kort förklara hur läget för mitt laget ser ut.

Conference tournament and nationals

Först och främst lyckas mitt lag ta en plats i Top 25 i NAIA efter den här veckan! Mitt lag slutade trea i vår conference, vilket betyder att vi gick vidare till conference tournament. Det här slutspelet är endast mellan lagen i vår conference och vi möter Webber International University i quarter finals på lördag.

Vad händer om vi vinner?

Semi-finals: Tisdag den 9 november

Finals: Fredag den 12 november

Om vi vinner vår conference får vi en automatisk plats till NAIA National Tournament. Vilket innefattar alla lagen i NAIA runt om i USA som lyckats ta sig till det nationella slutspelet. Vi kan dock också lyckas ta oss vidare på grund av goda resultat under säsongen. Det genom ’larger decisions’, vilket bestäms av en ihopsatt panel av NAIA. Slutspelet i NAIA fungerar enligt följande:

NAIA opening round: 18-20 november

NAIA National Tournament: 30 nov – 6 dec

Om man förlorar i öppningsrundan går man inte vidare till the national tournament som startar den 30 nov. Som ni ser är det en lång väg att kunna ta sig till The National Tournament, men vi får helt enkelt se hur det går för oss under november månad.

Athleticademix förklaring av fotbollssäsongen

Välkommen till Savannah College of Art and Design!

GO BEES!!

Om ni har några frågor, funderingar eller önskemål om nästa inlägg.Kan ni nå ut till mig på instagram; @ellaaaugustsson eller @ellaisavannah

Vi hörs snart igen!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte