Gästbloggen

Min historia – Ella Augustsson

Min historia – Ella Augustsson

Dags för mig att dela med mig av min historia från en college föreläsning andra året på gymnasiet till att jag i dagsläget är inne på mitt tredje år på Savannah College of Art and Design som en Fashion Design major.

Jag hade tänkt berätta hur college växte som dröm under min gymnasietid, mitt college äventyr så här långt och hur det har format mig som person. Jag är så oerhört stolt över mig själv som vågade att ta steget och åka hit, men ännu mer tacksam för Athleticademix och Robin som hjälpte mig hit och följt med hela vägen!

Min collegeprocess

Jag började spela fotboll vid 8-års ålder i IF Lödde, som jag sedermera lämnade för Dösjöbro IF och därefter Eskilsminne IF. Fotboll har alltid varit en stor del av mitt liv och är en sport som betyder som oerhört mycket för mig, vilket jag säkert tror ni känner igen hos er själva.

Jag spenderade min gymnasietid på Polhemskolan i Lund, där jag kombinerade studier i samhällsvetenskap med NIU. Under mitt andra år på gymnasiet besökte Robin vår tränings- och tävlingslära, där han höll en föreläsning om college och våra möjligheter att åka dit efter gymnasiet. Sedan tidigare hade college i Usa varit en dröm för mig, men aldrig något jag trodde att jag faktiskt skulle få göra. Efter föreläsningen förstod jag att det inte var omöjligt och tog direkt kontakt med Robin.

Jag deltog i en showcase anordnad av Athleticademix i juli 2020 och i januari 2021 kom jag i kontakt med mina nuvarande tränare och åkte därefter till Savannah i augusti 2021 efter jag tagit studenten. Under hela processen var Robin väldigt hjälpsam och jag hade definitivt aldrig klarat det utan honom.

Det var dock inte lika enkelt som det låter, pandemin kom såklart i vägen mitt i processen! Den amerikanska ambassaden i Stockholm stängde ner och tog inte emot några ansökningar, vilket gjorde att jag och min pappa fick bege oss till Polen i början av augusti, medan resten av mitt lag redan hade startat försäsongen i Savannah. Till slut fick jag mitt visum och kunde bege mig till Savannah, jag kom 12 dagar efter att försäsongen officiellt startat men min tränare var väldigt förstående med tanke på omständigheterna.

Överlag är jag mycket tacksam över hur smidigt jag tog mig igenom hela collegeprocessen, såklart var det många moment där jag kände stress, ångest och osäkerhet eftersom allt var så nytt och ingenting jag hade upplevt tidigare. Men alla timmar jag spenderade på att fixa min highlight video, ta fram dokument, plugga till SAT, prata med coacher och läsa på om skolor har varit så värt det!

Vår ’Pride Night’ hösten 2023

Min tid på Savannah College of Art and Design

Jag trivs så oerhört bra på min skola med exakt allting och jag visste redan efter några veckor i Savannah att jag hamnat på rätt plats. Mitt lag har blivit min andra familj och jag har fått bästa vänner för resten av mitt liv, jag hade inte kunnat önska mig någonting bättre.

Savannah College of Art and Design är som sagt en konst och design skola med mycket annorlunda utbildningar jämfört med ett vanligt college. Jag måste säga att mitt första år var jag ganska tveksam över vad jag skulle få ut av min utbildning här eftersom jag tog kurser där man lärde sig att rita och designa, men likt andra college var det grundkurser som alla studenter på SCAD måste ta. Jag har alltid varit mycket intresserad av mode och SCAD erbjuder tre majors som är mode relaterade – Fashion DesignFashion Marketing and Management, och Fibers.

Jag började som en Fashion Marketing and Management major men ändrade efter mitt första år till en Fashion Design major, vilket är det bästa beslutet jag gjort. Jag älskar min utbildning och är så tacksam för att jag får göra det här. Att jag om 1,5 år kommer ha en BFA i Fashion Design från Savannah College of Art and Design känns overkligt, speciellt också eftersom SCAD är känt för att ha en mycket bra och meriterad Fashion Design utbildning. Lite oklart vart jag ska ta vägen efter college men vi får helt enkelt vänta och se!

Här kommer några bilder på lite projekt jag har ägnat tid åt under slutet på mitt sophomore year och början av junior year!

Final Project i min Pattern Development kurs våren 2023

Final Project i min textiles kurs våren 2023

Final Project i min Advanced Fashion Sketching kurs hösten 2023

Mina säsonger som ett SCAD Bee

Fotbollen i stora drag, med allt från träningar till matcher är definitivt annorlunda jämfört med vår fotboll i Sverige. Det handlar framförallt mer om att vara atletisk, det vill säga snabb, stark, fysisk osv. Många lag i vår conference spelar mycket rak fotboll med längre bollar som laget mer hoppas på att vinna längre upp i planen för att kunna göra mål, vilket även förekommer mycket i NAIA generellt.

Jag vill dock påpeka att mina tränare hellre föredrar en mer teknisk fotboll och som ett passningsorienterat lag, vilket mycket mer liknar fotbollen hemma i Sverige och vi har väl 2-3 lag i vår conference som även spelar på liknade sätt.

Sedan mitt freshman year har vi haft mycket framgångsrika fotbollssäsonger, speciellt den föregående säsongen under hösten 2023. Under hösten 2023 gick vi obesegrade stora delar av säsongen och vann i princip alla matcher. Vi vann både Sun Conference Regular Championship och Sun Conference Tournament Championship, det vill säga det ”vanliga seriespelet” och även slutspelet i vår conference. Det kändes så oerhört kul och som en ny målstolpe hela laget nådde tillsammans, eftersom SCAD aldrig tidigare vunnit dessa.

Vi hostade även Opening Round av the National Tournament, vilket också kändes stort. 2 andra lag kom till vår skola och spelade First Round, en match som vi inte behövde spela eftersom vi redan hade kvalificerat oss för Second Round. Tyvärr förlorade vi den matchen ganska orättvist efter övertid, men fotbollen är tyvärr så ibland. Förhoppningsvis lyckas vi ta oss till the NAIA National Tournament i Orange Beach, Alabama nästa säsong!

Sun Conference Tournament Champions

 

Jag och mina fyra roommates – Abigail, Emilee, Jasey och Sydney

Design studier kombinerat med fotboll

Design studier och att ha studio baserade kurser som kräver praktiskt arbete har klart varit mycket speciellt och utmanade i samband med fotbollen och att vara i säsong. Mycket av det arbete jag har i mina kurser går inte att göra på en buss då det kräver till exempel en symaskin, en stor yta att klippa tyg och mönster på, projekt där jag behöver skissa, rita och måla etc.

Som ni förstår går det här inte att göra på en buss och är samtidigt mycket tidskrävande, vilket såklart gör hösten till en mycket utmanade period. Det har definitivt lärt mig att göra så mycket som jag kan under bussresor på min dator eller iPad och göra klart de arbete jag kan under bortamatcher i hotellets lobby.

Väl hemma eller i en studio på skolan i Savannah gäller det att vara så effektiv som möjligt och att planera för att kunna komma så långt som möjligt i de projekt jag inte har möjlighet att göra när vi reser. Allt arbete och tidsplanering har lärt mig så enormt mycket och jag har blivit noggrann i att planera min tid för att kunna lämna in alla min projekt vid deadline.

Hur jobbigt det än har varit och hur utmanade och tröttsamt det är, så är jag så tacksam att jag har en idrott som fått mig att alltid prioritera skolan först och alltid försöka mitt allra bästa. Såklart är fotbollen även ett sätt för mig att koppla bort all stress och kreativt tänkande ett tag och fokusera på någonting helt annat.

Efter vår vinst på St Thomas University i Miami

Reflektioner kring college

Såklart har jag fortfarande 1,5 år kvar av college, vilket jag ser så oerhört mycket fram emot! Men jag vill reflektera lite över vad college har gett mig än så länge, vilket redan är så otroligt mycket! Jag har vuxit så mycket som person och är så mycket mer öppen, social och framåt jämfört med när jag åkte. Jag tror att min collegeupplevelse såhär långt definitivt har lärt mig att våga ta mer plats och inte vara rädd att göra misstag, för det är så man lär sig och blir bättre på många plan i livet.

Jag har lärt mig så mycket om mig själv under en kort tid, vilket jag inte riktigt hade kunnat få på samma sätt i Sverige och att lämna allt trygghet bakom sig och flytta till andra sidan världen är en så lärorik upplevelse man aldrig kan få på andra sätt.

Som jag nämnde tidigare, har jag träffat så otroligt många nya personer och fått bästa vänner för livet ut som jag är så evigt tacksam för. Jag har också fått besöka och se så många olika ställen, vilket definitivt aldrig hade hänt annars och att jag får uppleva allt med mina bästa vänner är inte heller helt fel. Att jag så småningom kommer lämna Savannah med en Bachelor’s Degree of Fine Art i Fashion Design är jag så stolt över och hur min engelska har utvecklats är någonting jag kommer kunna ha med mig livet ut.

Jag är så tacksam för allt och alla som varit involverade i min collegeprocess såhär långt, men såklart vill jag rikta ett extra tack till mina föräldrar som hjälpt mig genom hela processen och alltid funnits där, och för att jag får visa er mitt nya liv i Savannah! Ett annat tack vill jag rikta till mina roommates i Usa, som jag flyttade in med efter freshman year och som har blivit några av mina allra bästa vänner.

Slutligen vill jag såklart tacka Athleticademix och Robin för att ni gjorde den här resan möjlig och allt kontinuerligt stöd hela vägen tills idag!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte