Gästbloggen

Postseason games och min fotbollsupplevelse

Postseason games och min fotbollsupplevelse

Hej allihopa, hopppas allt är bra med er!

För återkoppling till mitt förra inlägg, har vi nu spelat två matcher i vår conference tournament och är tyvärr ute efter en jämn semifinal mot Southeastern University. Vi får veta på måndag, den 15 november om vi går vidare till the National Tournament eller inte. Om så är fallet, spelar vi the Opening Round i Nationals på torsdag den 18 november.

Vi får helt enkelt hålla tummarna och se vad som händer!

Jag är själv mitt inne i min finals period i alla mina kurser. Jag har faktiskt bara 4 skoldagar kvar till vårt fall quarter är slut. Känns overkligt att jag redan tagit mig igenom mina tre första kurser på SCAD och tiden har gått så himla fort. Känns nästan som att jag kom hit förra veckan, men i verkligheten närmar det sig tid att åka hem till Sverige igen.

Även om jag har det underbart här ska det bli skönt att komma hem och spendera mycket tid med familj och vänner.

Det var väl min uppdatering över hur livet här i USA är just nu, men i det här inlägget tänkte jag gå lite närmre in på fotbollen här och ta upp saker som kan vara intressant att veta om man är i tankarna om att åka till college och spela fotboll.

Preseason vs Season

Först och främst, missade jag faktiskt den ”värsta” delen av vår försäsong. På grund av att jag fick mitt visum sent och kunde inte vara här till den 2 augusti utan kom istället 10 dagar senare. Men under sommaren, från juni-juli fick vi ett träningsschema som vi skulle göra och rapportera tillbaka till bestämda grupper. Det var mestadels kondition och styrka, men innehöll även lite individuella övningar med boll.

Jag kunde tyvärr inte göra detta träningsprogram på grund av skada, dock har jag hört att det var en bra förberedelse inför vår försäsong.

Försäsongen startade med ett fitness test. Som består av tre olika konditionstest som görs direkt efter varandra. Målet är såklart att ta sig igenom alla delar inom de gränser som satts upp i förväg och som man även tränar inför i träningsprogrammet.

Det som gör testerna ännu jobbigare. Är att de utförs i över 30 graders värme och i mycket hög luftfuktighet här i Savannah, därför en mycket stor omställning jämfört med ett svensk klimat.

Försäsongen är även en tid där fotbollsträningarna är intensiva. Ofta består dagarna av två fotbollsträningar, en på morgonen och en senare på eftermiddagen. Konditionsträning är en stor faktor inblandad under försäsongen och tränarna fokuserar enormt mycket på att få sina spelare i ultimat fysisk form inför den kommande säsongen. Man tränar i princip varje dag, ibland två träningar och ibland endast en träning.

Det är en tuff period. Det är viktigt att man som spelare gör allting för att ha en så snabb återhämtningstid som möjligt. Det gör man med hjälp av till exempel isbad, compression boots och foam rollers. Försäsongen är en tid där du som spelare visar upp vad du kan bidra med under kommande säsong och övertygar tränarna om varför du ska ha en plats i laget.

Under säsong

Under säsong har vi träning i princip varje dag från mån-fre från 14.00-16.00, förutom under de veckor där vi reser iväg för bortamatcher på onsdag kvällar. Ibland har vi återhämtningsträning istället för vanlig träning om det till exempel är dagen mellan matcher.

Utöver fotbollsträningar har vi gymträning två gånger i veckan, på mån/ons morgon mellan 6.00-7.00. Varje vecka har vi två conference matcher, våra match dagar är torsdag och lördag. Om vi har bortamatch reser vi ofta på onsdag kväll, antingen vid 17.00 eller 19.00 beroende på hur lång resan är. Torsdagsmatchen är oftast en kvällsmatch, medan lördagsmatchen spelas på förmiddag/eftermiddag.

Vi spelar i NAIA, Sun Conference och den längsta bortaresan för oss är till Miami, vilket är ungefär 8 timmar med buss. Under bortamatcherna bor vi på hotell med hela laget och äter ute på restauranger, vilket skolan alltid betalar för. Mitt personliga intryck är att man får uppleva mycket genom fotbollen och se andra städer, vilket är superkul!

Fotbollen i helhet

Fotbollen i USA i sin helhet är annorlunda jämfört med Sverige. Först och främst spelar man såklart för en skolan och inte för en klubb. Vilket skapar en helt annan stämning och lagsammanhållning enligt mig. Som lag spenderar man extremt mycket tid med varandra. Man lär därför känna varandra på en helt annan nivå jämfört med Sverige. Jag tycker verkligen om det och uppskattar att man får spendera så mycket mer tid med sitt lag än bara på fotbollsplanen.

Enligt mig, upplever jag träningarna lika jämfört med mina träningar hemma i Sverige. Jag tycker mina träningar här i USA är likvärdiga och övningarna skiljer heller inte sig åt jättemycket. Dock tror jag en sådan sak beror mycket på vilket lag man hamnar i. För jag vet att spelare i andra lag upplever att deras träningar är helt annorlunda jämfört med hemma.

Spelidé

Hur fotbollen är i sin helhet, tror jag beror mycket på var man hamnar återigen och vad det lagets spelidé är. Mitt lag har faktiskt en ganska lika spelidé jämfört med hur mitt lag hemma i Sverige vill spela. Den enda skillnaden möjligtvis att här vill man helst att bollen ska spelas framåt i anfall istället för att vända hemåt.

Dock har jag upplevt en annorlunda fotboll från andra lag vi har mött under säsongen. Medan mitt lag vill ha stort bollinnehav och skapa chanser genom att spela runt bollen. Finns det många lag som endast slår längre bollar och trycker på med hela laget för att skapa målchanser. Därför krävs en helt annan fysik och styrka här. För att orka springa och skapa de målchanser som krävs genom en sådan spelidé. En del lag spelar därför kanske inte bättre fotboll än i Sverige, men fysiken är däremot bättre.

Personligen anser jag att mitt lag nu ligger på en jämn nivå med mitt Eskilsminne IF i Division 1 hemma i Sverige.

Tips till dig som är i processen nu.

Ett tips till er där ute som är i processon att välja lag. Kolla inte på var de spelar utan istället hur de spelar och på deras framgångar. För vem vill komma till ett lag i NCAA D1 och förlora alla matcher? Det är såklart coolt att kunna spela i D1, men det säger däremot ingenting om lagets fotbollskunskaper. Jag personligen spelar hellre i ett lag som är duktigt fotbollsmässigt och vinner fler matcher.

Som sagt spelar SCAD i NAIA, i the Sun Conference och vi är rankade 25 av 188 lag i NAIA. Vi lyckades faktiskt ta oss upp i top 25 under denna säsongen! Jag rekommenderar verkligen er att kolla upp vilken nivå laget ligger på fotbollsmässigt. Inte bara vilken division de spelar. Eftersom det endast i grund och botten beror på pengar och i vilken liga skolan en gång i tiden har köpt sig in i.

GO BEES!!

Jag hoppas att ni uppskattade mitt inlägg och håller tummarna för oss på måndag!

Skicka gärna på instagram (@ellaaaugustsson / @ellaisavannah) om ni har frågor eller önskemål om kommande inlägg. Ha det bra tills vi hörs igen!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte