Gästbloggen

Min första termin på college

Min första termin på college

Hej! Jag heter Josefin Wikfeldt och jag kommer att gästblogga under januari framöver. Planen är att jag under månaden kommer att dela med mig av mina upplevelser av college hittills, samt visa en inblick i min nya vardag här i USA.

Jag bor sedan augusti i Fort Wayne, Indiana, och pluggar på Purdue University Fort Wayne. Under hösten har min major varit Biology, men nu i vår har jag istället bytt riktning och ska plugga Art and Design. Sedan tränar och tävlar jag i sprint i friidrottslaget.

Mina tankar innan college

I det här inlägget tänkte jag inleda med att berätta lite om min process innan jag började här. Antingen för den som bara är intresserad eller för att förbereda någon som har detta framför sig. Jag minns att jag länge tänkt att det vore kul att tävla på collegenivå och plugga i USA men innan Athleticademix blev en del av min process kändes det omständigt och jag tänkte nog att det i princip var omöjligt. För mig var det mer en dröm snarare än en plan.

Så när Robin sedan kontaktade mig i mars 2020 och jag tillsammans med min familj förstod att det ändå kunde bli lite enklare än vi förutspått bestämde jag mig för att köra.

Efter beslutet var taget var det första steget att få gjort TOEFL- och SAT-provet. Jag skrev bägge under sommaren. Efter det började jag få mail från coacher över landet och valde skola.

För mig var inte beslutet särskilt svårt. Jag valde att signera med Purdue University FW väldigt tidigt, redan i början på november, men det efter att ha haft flera zoom-möten med coachen och nu, efter en termin, är jag nöjd och känner att jag tog ett bra beslut. Jag valde utifrån skolans storlek, lagets nivå, hur coacherna verkade och hur stort mitt stipendium var.

Därefter följde ännu lite mer pappersarbete men sedan var det klart vilken skola jag skulle hamna på. Hittills var min process smidig, fram till att det var dags att söka visum.

Jag hade problem med att få en intervjutid eftersom ambassaden i Stockholm stängde men tillslut löste det sig. Jag fick en tid i Warszawa och hade mitt visum klart några dagar innan mitt flyg gick. Allt löste sig och jag kom iväg. Tillslut!

Min första tid på Purdue University Fort Wayne

Väl här har allt varit mycket enklare än processen innan. För mig har skolan varit väldigt likt hur det var i gymnasiet och jag tyckte att flera av kurserna, exempelvis matte, var mycket enklare än jag trodde och kan jämföras med hur mitt år var i tvåan på gymnasiet (jag pluggade natur). Däremot kan det nog skilja sig mycket beroende på kurs och lärare såklart.

Träningsmässigt har det gått helt okej. För mig har det varit ganska svårt att anpassa sig till allt nytt med skolan och utanför. Mina främsta utmaningar har varit att inte bo med föräldrar utan tre andra roommates i en liten lägenhet och hitta mat jag tycker om.

Än så länge har tävlingssäsongen bara börjat men hittills har jag känt att jag inte riktigt har presterat varken som jag vill eller tror att jag kan. Jag tror att det är viktigt att vara inställd på att det är annorlunda på många sätt och kommer förmodligen att påverka en mycket mer än man tror, både positivt och negativt. Däremot har min coach varit förstående och stöttande vilket är väldigt tacksamt.

För mig kommer det nog att ta den här första inomhussäsongen att vänja mig och jag hoppas på bättre prestationer till våren! Men vem vet, kanske kommer träffen redan nästa helg?

Tack för mig! Vi hörs.

Josefin Wikfeldt

PS. lägger in lite bilder från campus!

Purdue University Fort Wayne Purdue University Fort Wayne

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte