Gästbloggen

Livet som student athlete

Livet som student athlete

Det är väldig annorlunda här i USA med collegeidrotten eftersom sporten och skolan hänger ihop på ett helt annat sätt än hemma i Sverige.

Jag tänkte ägna detta inlägg till att ge en inblick i hur det fungerar med skolarbete, träningar och  tävlingar och hur livet i allmänhet ser ut för just mig som student athlete.

Boende

Man bor ofta på skolan och det kan se väldigt olika ut, men vanligast är att man har ett så kallat dorm room som man delar med en roommate. Det är precis så jag bor. Rummen är inte jättestora men man får varsin säng, ett skrivbord, en garderob och en byrålåda. Jag delar även badrum med de som bor i min korridor. Vi har tre toaletter och tre duschar som är lite som bås, vilket gör att man får vänja sig att bo tätt inpå andra.

Det går också att få lägenheter eller suites där man delar vardagsrum och badrum med tre eller fyra andra men har ett eget sovrum. Hur du bor beror lite på ditt stipendium och det är inte lika vanligt för freshmen att få en lägenhet eller suite.

När det kommer till mat har vi en matsal man kan gå till men även några restauranger som finns på skolan.

Livet som student athlete

Så här såg mitt rum ut innan jag hade dekorerat det. 

Efter jag hade dekorerat det. 

Så är ser toaletterna ut. 

Duscharna.

Handfaten.

Skola

Den här terminen fick vi välja classes själva. Förra terminen som var min första gjorde skolan ett schema åt mig. Nu läser jag 4 classes som är 12 credits, förra terminen läste jag 5 classes 15 credits. (minimum för att få tävla är 12 credits).

Min major är psykologi men jag läser också andra gen eds(vilket är baskurser) som det kallas, vilket kan vara t.ex. språk, historia, engelska o.s.v.

Någonting som är viktigt när man tränar och tävlar så pass mycket som man gör är att balansera skolarbetet på ett bra sätt. För mig har det fungerat bra när jag har varit organiserad och planerat in när jag ska göra läxor och uppgifter. Det kan hända att man missar en del lektioner under tävlingssäsongen.

Vi tävlar nästan varje fredag nu, och ofta mitt på dagen vilket betyder att vi åker tidigt på morgonen. Det jag har gjort för att hänga med i skolan är att prata med läraren samma vecka för att se vad jag missar. De brukar vara väldigt förstående och hjälpsamma så det är inga problem. Jag brukar också be någon kompis från min class om anteckningar från den lektionen jag har missat.

I allmänhet tycker jag att skolan har varit lättare här än vad gymnasiet var. Min upplevelse har varit att lärarna ofta är mycket tydligare här med vad de vill att man ska inkludera i uppgifter. Och om man har med allt de vill får man bra betyg. Det går också att se hur man ligger till under hela terminen i systemet som skolan använder.

Där ser man hela tiden sitt betyg i %. Olika uppgifter, prov och uppsatser väger olika tungt för ditt slutliga betyg. En uppsats kanske är värd 20% medan små läxor varje vecka tillsammans blir 20% av ditt betyg. I början var  det ovant med språket och systemet, men när jag väl kom in i det gick det hur bra som helst så det är inget att vara orolig över.

Så här ser ett vanligt klassrum ut för mig.

Träningar

När man bor och tränar på skolan blir det lite lättare att få ihop allt man ska få gjort på en dag. Såsom träning och plugg. Träningstider har varierat en del för mig både från höstterminen till nu men också lite från vecka till vecka. Det kan ändras beroende på väder men i stort sett har det varit samma tider.

Under hösten såg det ut så här:

Måndag: På banan 15:00-17:00 + Skivstång: 17:00-18:00

Tisdag: 9:00-11:00

Onsdag: Samma som måndag

Torsdag: Samma som tisdag

Fredag: På banan 14:30-16:30 + Skivstång 16:30-17:30

Lördag: 9:00-11:00

Söndag: Ledigt!

Nu ser det ut såhär:

Måndag: 06:30-8:30 konstgräs inne eller 15:00-17:00 ute på banan + skivstång  17:00-18:00

Tisdag: 9:00-11:00

Onsdag: Samma som måndag

Torsdag: Samma som tisdag

Fredag: På banan 13:00-15:00 + Skivstång 16:00-17:00

Lördag: 9:00-11:00

Söndag: Ledigt!

(Om du vill veta mer om hur träningsupplägget kan se ut under en vecka för mig kan ni gå in och läsa mitt första inlägg.)

Om det skulle vara en lektion som krockar med träning så kan man träna annan tid. Det är ganska flexibelt, men coachen försöker skicka ut träningstider när vi väljer våra classes så vi vet ungefär och kan välja utifrån det.

Tävlingar

Tävlingar ser också lite annorlunda ut än hemma. Vi har tillexempel vårt Conference Meet som det heter här nästa helg. Det är spännande men jag är också ganska nervös inför det. Det är alltså en tävling mot de skolor som är i samma conference som min skola. För mig är det ca 5 andra skolor.

Just den tävlingen är lite annorlunda eftersom man samlar poäng i alla olika grenar. De tre bästa från varje skola får poäng, olika mycket beroende på placering. I slutet vinner en skola, det är lite mer som en lagtävling.

Annars under säsongen har det varit mer som hemma där man tävlar ”enskilt” men för skolan istället för en klubb. Tävlingarna här är lite mer utspridda i nivå än hemma. Det är ofta väldigt många deltagare och heat vilket gör att funktionärerna ser till att det är högt tempo.

Man är med på tävlingen hela dagen eftersom man reser med hela laget. Så om man tävlar på morgonen måste man vara där tills alla är klara. Det blir alltså ganska långa dagar.

På min skola har vi ingen egen inomhus hall så alla tävlingar vi har haft under säsongen har varit borta. Vi har alltså fått resa lite men de flesta tävlingar har varit i New York, vilket bara tar 1 timme med buss från skolan. Vi hade en tävling i Boston vilket är ca 5 timmar bort, då sov vi över på hotell. Man reser antingen i en stor buss eller minivans tillsammans med hela laget.

Livet som student athlete

The Armory i New York City.

School spirit

School spirit är ju såklart också något som är väldigt amerikanskt. I och med att man representerar sin skola när man tävlar är det en helt annan atmosfär och lagkänsla. Vi har inte haft särskilt många tävlingar med publik p.g.a corona så jag har inte fullt ut fått uppleva det än. Går du på en basketmatch eller fotbollsmatch känner man också sammanhållningen och lagandan. Vi i laget brukar ofta gå tillsammans för att heja på skolan på olika typer av matcher och tävlingar. Det finns nästan alltid någon sport att titta på varje vecka. 

Livet som student athlete

Cheerleaders på basketmatchen.

Vi hörs i nästa inlägg. Ha det bra tills dess!

//Elise

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte