Gästbloggen

Min college upplevelse och tips för att hitta rätt

Min college upplevelse och tips för att hitta rätt

Hej, jag heter Elise Legzdins och är en sprinter från Mälarhöjdens IK (en liten klubb i Stockholm) som just nu pluggar på Rider University i New Jersey.

Mina främsta grenar är 100m, 200m och 60m. Jag kommer ta över gästbloggen den här månaden.

Att åka och plugga i USA är något jag velat göra länge och för mig var friidrotten en supermöjlighet för att kunna göra just detta. Men tyckte själv att det var ganska svårt att välja skola utöver saker som läge storlek osv. 

Så jag tänkte dela med mig av lite tips för vad man kan leta efter hos en skola för att trivas så bra som möjligt. Och även lite insight i hur det ser ut för mig inom just dessa områden.

Coachen

Det första som är viktigt skulle jag säga är din coach. Du måste känna att du tycker om din coach och att coaching-stilen de har funkar för dig. Det är superviktigt att ha en bra relation för att trivas eftersom träningen och tävlandet är en stor del av livet här. Man vill kunna ha nån som man helt enkelt känner sig trygg med.

Sen kan det vara skönt att ha en vuxen som kan hjälpa en med lite allt möjligt, jag brukar messa min coach om jag har problem med något och behöver rådgivning. 

Jag själv hade många zoom-möten med min coach innan jag åkte hit vilket gjorde att jag lärde känna honom bättre vilket gjorde det lättare att känna sig bekväm i gruppen i början.

För mig har det funkat bra mestadels, sen har såklart även han sina dåliga dagar och attityder som man kanske inte alltid helt håller med om. Men i stort sett är jag nöjd med hur det funkat!

Träningsmöjligheter

Det andra tipset är att du kollar din skolas faciliteter. Jag själv hamnade på en skola där vi inte har någon innehall vilket har sina utmaningar, till exempel att man måste åka tidigt på morgonen till faciliteter utanför skolan.

Än så länge har vi inte haft tillgång till en inomhusbana även om vi egentligen skulle haft det. Så det har blivit en konstgräsplan off campus när vi inte är ute.

Jag hade tyckt det varit mycket skönare att ha bra faciliteter på skolan som du kan utnyttja som underlättar tränandet och din utveckling. Sen har det ändå gått bra att göra så här ändå!

Såhär ser konstgräsplanen ut som vi tränar på när vi är inne.

 Så här kan en utomhusträning se ut så här års i New Jersey. Laget fick hjälpa till att skotta hela banan så vi kunde träna.

Träningsupplägg

Tredje tipset är att fråga om träningsupplägg. Jag tyckte det var intressant att veta hur en veckas träning kunde se ut. Jag bad om att få se lite träningspass och frågade även hur mycket skivstång de körde osv.

Så här kan en vecka se ut för mig: (det varierar såklart lite beroende på var i säsongen man befinner sig) 

Måndag: Sprintpass t.ex. accelerationer och starter (ca 2 timmar). Därefter skivstång/styrka (ca 1h).

Tisdag: Sprintuthållighet. kan vara allt från 150m/200m/300m/450m på bana. Eller intervaller i skogen (ca 2h).

Onsdag: Teknikpass t.ex. övningar för hållning och löpsteg (ca 2h). Därefter skivstång/styrka (ca 1h).

Torsdag: Sprintuthållighet (ca 2h).

Fredag: Sprintpass t.ex. stafettväxlingar eller en stege med 20m-30m-40m (ca 2h). Därefter skivstång/styrka (ca 1h).

Lördag: Kortare sprint pass eller uppvärmning och stretch om vi tävlat dagen innan.

Söndag: VILA!!

Vi tränar alltså ca 5-6 gånger i veckan där måndag, onsdag och fredag brukar vara lite sprint och teknikinriktade. Efter de passen har vi skivstång/styrka i en timme. På tisdag och torsdag brukar det vara lite mer ”workouts” som de kallar det, alltså typ sprintuthållighet. Tisdag torsdag har vi ingen skivstång utan bara ett pass. Sedan har vi ibland även ett pass på lördagar om vi inte tävlar då eller dagen innan, men söndagar är alltid ledigt.

Skillnaderna för mig här jämfört med hemma är att vi kör ett mer pass skivstång och att intervallerna och loppen är lite längre än vad jag var van vid.

Men annars tycker jag att övingarna och sprintträningen är väldigt lik. Det gjorde det mycket enklare för mig att komma in i det eftersom det inte var en enorm omställning. Coachen brukar oftast dela våra träningspass i förväg i google Drive så man kan förbereda sig på bästa sätt.

 

Min coach brukar filma oss på träningarna och sedan ge feedback på t.ex starter.

Träningsgruppen 

Fjärde grejen som är värt att undersöka är hur träningsgruppen ser ut. Hur stor den är men även om det finns personer i gruppen som ligger på din nivå. Det är skönt att ha så ni kan pusha varandra till att bli bättre.

För mig just nu har jag en tjej som gör samma grenar som mig och som är ganska jämnsnabb. Men hon har varit skadad senaste tiden vilket varit lite tråkigt för mig som behövt träna en del ”själv”. Man har alltid sällskap men de andra som jag tränar med gör mer 400m och häckträning så våra pass ser inte alltid likadana ut. Så absolut värt att kolla eftersom det gör det mycket roligare. 

Sjukgymnaster

Sista tipset är att kolla vad det finns för möjligheter till hjälp med skador osv.

Det är så extremt viktigt som idrottare med återhämtning och att förebygga och behandla skador vilket är en stor del av sporten. Här har vi något som de kallar för ”trainers” eller ”sports medicine” vilket är ett ställe man kan gå till för att få hjälp med rehab eller olika slags behandlingar. Det är super poppis här att isa i princip allt, det finns ett isbad och ismaskin så man ser ispåsar användas flitigt.

För min del brukar jag behöva massage för stelhet eftersom att rulla och stretcha inte kommer tillräckligt djupt. Men här ger de inte massage, utan de har några konstiga metall skrapor de använder. vilket varit lite frustrerande. Så det jag gjort mest är att sitta i varmbadet eller ”the whirlpool” som den kallas, för att mjuka upp muskler osv. Men jag har hållit mig skadefri hittills som tur är!

Isbadet och värmebadet.

Hoppas något av detta är användbart för någon som är i processen att välja skola. Eller någon som bara vill veta mer om hur det kan se ut när det kommer till träning osv.

Vi hörs i nästa inlägg! Då tänkte jag prata lite om hur livet som en student athlete ser ut. skolarbete, tävlingar, träningar och hur allt hänger ihop och fungerar. 

/Elise

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte