Nyhetsbloggen

Hur gör man en highlights video? (fotbollsspelare)

Hur gör man en highlight video, och vad är en highlights video egentligen?

Vad är en highlights video? En highlights video när det gäller fotbollsspelare, är en kortare video som visar upp en spelares bästa moment under matcher. Om du funderar på att åka på college i USA, så kommer du utan tvekan behöva en sådan. Hur gör man en highlights video? I detta inlägg går jag igenom alla moment som behövs för att göra en bra highlights video.

Varför behöver jag en highlights video?

taktik tavla fotboll, highlights video

Sätt dig i en tränares situation: Om en tränare ska ge dig ett stipendium på sin skola, så måste han kunna bedöma hur bra du är i en match situation. Det räcker inte bara att man visar upp sina meriter. Om en tränare ser att du spelar i division 1 eller 2 i Sverige, så är det svårt att bedöma hur bra du faktiskt är. Även om du spelar i en högsta liga, som Damallsvenskan eller Allsvenskan, så måste en coach se dig i en match situation, se hur du rör dig och tar beslut på planen, för att kunna faktiskt bedöma dig som spelare. Med en highlights video kan du visa upp dina allra viktigaste, och bästa moment under matcher, vilket hjälper dig att få et stipendium på college i USA.

Tips för den som filmar

highlights video

Om det är du själv som behöver en video, så kommer förmodligen din förälder, vän eller tränare att filma matchen. Vad bör den som filmar att tänka på generellt?

Tänk även på att du inte behöver en professionell kamera för att filma en sådan video. Idag funkar en mobil eller en iPad lika bra!

Vad en highlights video bör innehålla (för olika positioner)

fotbollsspelare dribblar på plan, highlights video

En video ska vara runt 5-7 minuter lång, vilket blir mer eller mindre 30 olika klipp. Om du har en kortare video än så, så kan det vara svårt att bedöma dina skickligheter. Om den är för lång, så är risken att du har tagit med allt för många klipp, som kanske är bra, men inte något speciellt. Du behöver inte ta med varje passning du gör under en match, då kan du riskera att en coach tappar intresset.

En highlights video ska i början ha en intro där du skriver ditt namn, position, statistik, längd och nuvarande klubb.

Vad en highlightsvideo ska innehålla beror mycket på en position. Men det viktiga är variation. Ha inte bara med när du dribblar en mot en, utan variation av passningar, rörelse på plan, brytningar osv.

Forward

Mittfältare

Försvarare

Målvakt

Om du är målvakt kan du ha med både tränings och match material. Från match kan du ha med avsparkar, utsparkar, räddningar, en mot en situationer, spel i luften vid frisparkar och hörnor, spel med fötterna.

Från träning kan du ha med olika klipp från olika moment. Klipp från när du tränar räddningar, fotarbete eller att boxa ut bollen vid hörna.

Tips när du redigerar videon

Introduktion av en highlights video, highlights video

Introduktion av en highlights video

När du redigerar din video så kan du använda program som iMovie eller mer avancerad Adobe Premiere Pro. Du kan använda det enklaste program som finns, för det enda du behöver göra är att att klippa ihop videon och lägga in lite text.

Några tips:

Det är så du gör en highlights video

fotbollsspelare lutar sig mot stolpe

En highlights video används av spelare som vill spela på college, semi-professionellt eller professionellt. Det är viktigt att ha en för att visa upp det för en coach. Utan en highlights video blir det svårt för någon att bedöma dig som spelare.

Har du ytterligare frågor om hur man gör en highlights video, så tveka inte att höra av dig till mig!

Tänk på att om du anmäler dig till Athleticademix showcase så kommer den matchen att filmas, och du kan använda det materialet i din highlights video!

Om du vill ha ytterligare guide på hur man gör en highlights video, kolla gärna på BECOMEELITE youtube kanal där kan går igenom i en video vad man ska ha med!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte