Gästbloggen

Du gör ditt eget schema

Weekly Summary

Då drar vi igång med veckans summering.

Förutom att vi har pluggat och tränat, pluggat och tränat så har vi haft vår andra scrimmage fast med publik! Scrimmage är alltså en internmatch, jag som trodde att internmatch skulle heta typ ”internal game”, men har lärt mig att det heter ”scrimmage”. Vilket bara är ett exempel på något nytt jag lärt mig sen jag kom hit om ni tänker tillbaka på förra inlägget. Man lär sig något varje dag om den amerikanska kulturen och man lär sig nya ord i skolan, men även vardaglig slang nu när man pratar engelska 90% av tiden och 10% svenska med Clara såklart.

 

Tillbaka till vår träningsmatch, jag och Clara Lindberg var i lag svart och vi spelade mot lag rosa. Försöka gissa 1 gång vilket lag som vann? Trumvirvel tack….. Jo SVART! Team Sweden here we go! Det var faktiskt otroligt kul att få spela en match med publik samt att de sände live från Billings så att till exempel min kille fick titta på matchen från datorn på hemmaplan dvs. från Sverige. Vi spelade matchen efter skolan ungefär kl. 14 i fredags eftersom vädret skulle bli otroligt kallt nu i helgen. Gissa vad jag idag vaknade upp till idag? Jo, snö. Ja, jag skrev rätt, SNÖ. Inte lite snö heller. Kommer ni ihåg att jag sa att vädret skiftar här och att det var 30 grader förra lördagen? Exat en vecka senare får vi känna på riktigt ”Montana Weather”. Vad passade inte bättre än med lite pumpa målning denna snöiga och kalla lördag? Riktiga konstnärer är vi.

Innan vi går över till dagens huvudämne så deltog jag dessutom på en Q&A med de som förhoppningsvis ska rekryteras till MSUB. Det vill säga, människor som vill göra en transfer från ett annat college eller de som går på high school och vill börja på college. Jag, min tränare och en annan tränare på ett annat College i stan var på plats och svarade på rekryterarnas frågor. Det var faktiskt otroligt lärorikt och jag fick berätta vad jag tyckte om MSUB och till exempel hur en vanlig dag för mig som atlet kan se ut. Min tränare sa till mig ”hade du tänkt att du skulle stå och prata inför ett gäng amerikanska rekryter om hur det är att vara på MSUB när du skrev på konstraktet i februari? Du gjorde ett fantastiskt jobb! Vilken utveckling Vendela!”. Nej, det har jag aldrig kunna tro om mig själv. Man överraskar sig själv också!

Ni som redan läst mitt första inlägg vet ungefär hur mina dagar ser ut, om inte, så kommer det att upprepas i samband med dagens huvudämne. Vi ska baka in mycket information på liten yta, så häng med!

 

 

Du gör ditt eget schema

Jag tänkte visa hur MSUB ser ut, vad det är för typ av skola, samt skriva fun facts om likheter och skillnader mellan svensk och amerikansk kultur i samma veva, självklart utifrån mina egna erfarenheter.

 

Jag vaknar och äter frukost ungefär 07:30 och det är mycket ägg. Jag skojar inte. Har aldrig ätit så mycket olika maträtter som innehållit ägg i hela mitt liv. Dessutom kan du dricka cola, fanta, sprite, Powerade, vitaminvatten, mjölk och juice om du vill, fritt val och fria möjligheter men jag brukar dricka vatten på morgonen. Vattnet smakar dock väldigt annorlunda jämfört med Sverige vatten och is är något man inte går miste om. Det finns ingen måltid utan is i glaset och ja, man får en bitchslap av isen varje gång. Ni vet när man försöker få i sig de sista dropparna av vattnet i glaset och känslan när ni ser all is som man tror ska sitta kvar i botten men grundlurar en och lossnar så man får en kallsup av all is och vatten som forsar rakt in i ansiktet. Ja, vi har gjort några såna incidenter här och man blir fortfarande lika chockad och grundlurad.

______________________________________________________________________________

Fun fact: När jag kommer ner till frukosten säger de alltid ”Hi sweetie” och ”How are you?”, det är inte konstigt att säga ”Hi sweetie” till en främling. Dessutom förväntar de sig inget svar när de frågar hur man mår, det är bara en hälsningsfras. Vilket vår assisterande tränare Scott nämnde, ”du behöver inte svara hur du mår varje gång, det är bara en hälsningsfras”, men jag känner mig otroligt taskig om jag inte svarar. I Sverige frågar du hur någon mår också som en hälsningsfras men du vill dessutom ha svar. Här är det tvärtom, de förväntar sig inget svar tillbaka.

 

Efter frukosten går jag upp och oftast pluggar, har ungefär 1h på mig att göra något produktivt innan min första och sista lektion för dagen börjar. Jag läser 17 credits denna termin och har bara två kurser ”face-to-face”, de fyra resterande är online. Vanligtvis läser du 15 credits som atlet och som mest kan du läsa 18 credtis. Varje kurs är ungefär 3 credits = 3 timmars. T.ex. Jag har Enjoyment of Music mån, ons och fre från 09:20-10:20 och den kursen är 3 credits. Jag har turen att ha en lektion varje dag samma tid, kan bara säga att det är tack vare slumpen!

 

Allt är väldigt nära på campus, längsta gångavståndet är 10 min och det är till den byggnaden som alla omklädningsrum, gym, återhämtningsrum och idrottssalar är. Om du har otur så har du till exempel en kurs på ”City college” som ligger 15 min bort med bil där också våran fotbollsplan är. Nej, vi har tyvärr inget omklädningsrum än eftersom planen inte är på samma ställe där själva skolans huvudbyggnad är. City college är kort sagt en del av MSUB där folk kan ta korta 2 years degree’s, men där jag bor på MSUB är det en 4 years degree som gäller.


 


Efter min lektion brukar jag prata med min familj, kille och/eller vänner för jag har 30min tills vår kafeteria öppnar igen (11:00). Under lunchen är det fler stationer som är öppna. Det finns alltid två stationer där det serverar varierad mat varje dag, en station där de serverar soppa, en station för dessert, och såklart en station där det varje dag har hamburgare, pizza, pommes osv… Självklart väljer du att antingen dricka mjölk, läsk, juice, vitaminvatten, vanligt, vatten eller powerrade. Dessutm finns det en station där du kan göra en egen sallad, men just nu på grund av COVID-19 är all sallad, gurka, tomat, keso osv… i burkar. Det finns frukt och glass såklart. Hade två kompisar från laget som tog med sig ungefär 6 glassar var efter en middag. Det är en stor buffé, ät vad du vill och hur mycket du vill.

Varsågod, maten är serverad!

Efter lunchen (11:30) brukar jag sitta i biblioteket eller på andra ställen på skolan där jag kan plugga. Självklart får jag sitta på mitt rum, men där är sängen min fiende som nog många fler än jag skulle hålla med om. Det är som att den kallar på en när man tar sitt första kliv in i rummet. Skrämmande och härligt på samma gång. Det är skrämmande för mina betyg men härligt för min själ som nämligen är otroligt svag för Disneyfilmer, så Disney+ är också en underbar men farlig fälla, speciellt när de nu har kommit till Sverige!

 

När det har gått omkring två timmar med hårt arbete, blod, svett och tårar så är det dags att byta om och bege sig mot fotbollsplanen. Klockan är omkring 13:40 när vi beger oss and ready to compete! Klockan 14:15 är det träning på vår hemmaplan vilket tar oss omkring 15–20 min att köra till. Skjuts till trängarna är inget problem, det är typ bara jag och Clara som inte har bil av de som bor på campus så vi har alltid någon att åka med! Nemas problemas! När vi kommer till träningarna måste vi värma upp med munskydd och sprita händerna. Efter uppvärmningen får vi ta av oss munskyddet och träna som vanligt. När träningen är slut är det dags för nedvärmning, då måste vi också ha munskydd, samt att de tvättar våra västar och spritar av alla bollar före och efter träningen. När man sedan går från planen så spritar vi också händerna. Enkelt va?

På tisdagar har vi Lifting with Jeff. Jeff är vår tränare som vi kör styrketräning med vilket för tillfället är på ett annat ställe än i gymmet på grund av COVID-19. Dessutom har han delat upp oss i två grupper så vi lättare kan sprida ut oss.

En enkel fråga vi ställer oss varje dag efter träningen är först ”gick det bra idag?”, svar ja, men ”did you compete?”. Vilket jag tycker är en klockren fråga som man själv borde tänka på om man vill utvecklas. Du kan vara nöjd med träningen utan att ha utmanat dig själv, men för att bli bättre måste man utmana sig själv och andra. So, did you compete today?

______________________________________________________________________________

Fun fact: De åker otroligt mycket bil, bensinen är hälften så dyr här jämför med i Sverige. Om en full tank kostar 700kr i Sverige så kostar en full tank här ungefär 350kr. Dessutom har ungefär alla körkort i USA sedan de var 15 år, de blir lika förvånade när jag berättar att vi får ta körkort i Sverige när vi är 18 år.

Fun fact: Kollektivtrafik är inget som finns på världskartan här. De rekommenderar en att inte ta bussen, de är rädda för att ta bussen. Till skillnad från min stad tar jag bussen överallt, så måste alltid fråga någon om skjuts till älskade Target om jag behöver något. De ställer allt upp, men kan erkänna att man känner sig lite dryg. Men de förstår, dessutom vill de inte att man tar bussen så de vill mer än gärna hjälpa till om man behöver något!

 

Träningarna är längre här i USA jämfört med mina träningar i Sverige, vi tränar mellan 1:45 – 2 timmar så klockan är närmare 17:00 när vi kommit tillbaka till skolan och då är det dags för middag, men jag brukar hinna med en snabbdusch innan vi går ner. Middagen är självklart i samma kafeteria och det är samma koncept som det är under lunchen. Simpelt sagt, så är det två stationer med nya maträtter för dagen och tredje station med pommes, hamburgare osv… Vad vi äter är upp till oss själva. Vi har inte fått några restriktioner över hur vi ska äta, så jag brukar äta så som jag äter hemma i Sverige. Om jag inte äter pommes hemma varje dag så äter jag inte det här varje dag heller. Självklart kan jag äta pommes varje dag här, likaså hemma, men bara för att jag har den möjligheten så gör jag inte det. Jag har inga specifika restriktioner kring mat utan jag äter det jag tycker om och självklart äter jag pommes, glass, osv… Men jag tycker också om sallad, grönsaker, keso, fisk, kött, ja allt möjligt. Så ät det som du tycker om, jag äter hellre en onyttig god maträtt än en nyttig äcklig maträtt. Det ska vara gott att äta och om du tränar så mycket som vi gör så behöver du äta mycket! Ät mat tills du är mätt, punkt. Och just ordet mat är en definitionsfråga, mat är olika för alla.

______________________________________________________________________________

Fun fact: Om man blir bortbjuden på en middag hos någon så frågar de vad man vill äta, jag som gäst är alltså den som väljer vad som ska lagas och serveras. Om jag bjuder över gäster hem till mig i Sverige frågar jag ”vill du komma och käka tacos hos mig på fredag?”, inte ”vill du äta middag hos mig på fredag? Vad vill du äta?”. Såklart finns det undantag, men här är det gästerna som väljer! Period.

Fun fact: De använder bara gaffel, inte kniv!? De tycker att jag har ett otroligt fint bordsskick för att jag använder kniv. De skär alltså med deras gaffel och jag förstår absolut ingenting.

Fun Fact: Jag kan inte ändra trycket på duschen här och tydligen är det en grej i Billings i alla fall. En kompis i laget blev helt till sig när hon fick reda på att vi kunde ändra trycket i duschen hemma i Sverige. För det kan hon inte i hennes dusch hemma hos sig. What?

Fun fact: De tror att vi inte har socker i Sverige. De tror att vi är så otroligt nyttiga och inte har socker i maten. Jo, vi har socker, men sättet de tillagar mat och använder fritösen är ju mycket mer  jämfört med Sverige. Ibland friterar de till och med tacobröden eller serverar en broccoli och cheddarsoppa. Det är cheddar och broccoli, vilket jag personligen nog inte skulle kalla för soppa. Självklart finns det en mängd olika maträtter som de nog skulle tycka är konstiga ur ett amerikanskt perspektiv, t.ex. sillen. Eller typ när vi ska försöka förklara vad köttfärssås är, ”meat sauce”, mmm… Gott! Det låter inte så gott och jag får alltid förklara innehållet och visa en bild på det så inte folk tror vi är helt crazy i Sverige med våran meat sauce.

Efter middagen får man välja vad man vill göra mina sina sista timmar av dagen. Jag brukar plugga, för så som jag sa till de, förhoppningsvis, nya rekryterarna så pluggar jag efter middagen också för jag vill ha bra betyg. Men om man vill så får man hitta på vad man vill. Ingen kommer att säga åt vad du ska göra, du bestämmer själv. Så länge du får bra betyg så bestämmer du hur du vill prioritera dina timmar under dygnet.

På tisdagar mellan 18:00-20:00 har vi Study Hall. Study Hall är för de i laget som har ett GPA under 3.0 och för alla Freshmans. Vi sitter i ett klassrum och pluggar i två timmar, man pluggar det man behöver göra personligen. Sedan under veckan måste vi få ihop 3 timmars plugg på ett annat ställe än i vårat rum. T.ex. 1 timme i biblioteket på måndage, 1,5 timme utanför Academic Support Center på onsdagen och 1,5 timme i biblioteket på fredagen. Jag bestämmer själv hur länge jag studerar under olika tillfällen på valfritt ställe. Jag kan sitta och plugga i 3 timmar i biblioteket på måndagen om jag vill det, men för min del brukar det bli mer än 3 timmar. Eftersom sängen och plugget är fiender.


 

Runt 22:00 brukar jag gå och lägga mig för att vara redo för nästa dag. Nyckeln mellan plugg och fritid är att planera in sin fritid, det har fungerat bäst för mig. Självklart är alla olika, så testa dig fram! När jag gick i gymnasiet fick jag planera min pluggtid, här får jag planera min fritid. Eftersom vi har träningar på eftermiddagen runt 14:00–16:00 så försvinner pluggtid enligt mig. Eftersom jag är van att träna på eftermiddagen mellan 18:00-19:30 och ibland till och med 20:00-21:30 som gör att jag har kunnat pluggat hela dagen fram till träningen. Men nu pluggar jag på förmiddagen och på kvällen, eftersom träningen tar upp mycket tid efter lunch. Vilket för min del har varit svårt att anpassa sig till. Har testat lite olika strategier och att planera mina dagar till punkt och prickar har passat mig hittills. För då vet jag vad jag ska göra under min dag då jag bara har en lektion per dag vilket gör att jag får mycket fritid som jag måste använda på rätt sätt.

På gymnasiet får du ett schema som du ska följa hela dagen där du kan ha lektioner från 08:00-16:00, men här måste man ha förmågan och viljan att planera och använda sin tid rätt för du gör ditt eget schema. 

 

Stay Safe!

 

 

 

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte