Nyhetsbloggen

De 3 bästa sakerna med skolsystemet i USA

Det finns många skillnader mellan skolsystemet i USA och i Sverige, och om du vill läsa en mer utförlig jämförelse så hittar du det på vår andra post här I denna post kommer jag ge en personlig åsikt av vad som faktiskt är det bästa med skolsystemet i USA, och vilka fördelar den kan ge.

1. Du behöver inte veta vad du vill göra

skolsystemet i USA

När jag berättade för min vän att man inte behöver bestämma sig för vad man vill plugga exakt på ett college i USA, så blev hon helt chockad! Hon kände själva att hon ville plugga, visste ungefär vad men inte exakt vad. Inga problem om du pluggar i USA! Nämligen eftersom man kan komma in som en ”undecided” som det kallas. Det betyder att du inte har valt din major (huvudämne) och kommer att bara ta general education kurser. General education eller ”Gen eds” som det ofta kallas är något som de allra flesta skolor kräver att man tar för att få sin examen. Då tar man alltså kurser i många olika ämnen.

En studievägledare kommer ge dig en checklista av kurser du måste ta, och då kan du planera utifrån det ditt schema framöver. Det bästa med att komma in som en undecided är att du börjar med att ta olika typer av kurser i olika ämnen, och får då en djupare förståelse för vad du faktiskt kan göra. Eftersom du har möjligheten att prova på olika kurser och inriktingar, så blir det enklare att sedan ta ett rätt beslut.

När du bestämt dig

När du väl bestämt dig för en major så kan du då antingen söka till en utbildning eller bara byta till den. Det beror lite på vad du vill plugga. Om du ville plugga ekonomi på UConn så var det bara att gå in på en hemsida och deklarerar det. Däremot om du vill plugga ingenjör så var du tvungen att ansöka till The School och Engineering, och då krävs det oftast att man har ett specifikt GPA för att få komma in på linjen. Det skiljer så klart från skola till skola, så det är alltid smart att kolla med en studievägledare vad som gäller.

Personligen känner jag många som vill plugga men, inte kan bestämma sig exakt. Därför är systemet i USA så bra på det sätt att det är extremt flexibelt på vad du faktiskt kan göra.

2. Du kan ändra dig när du vill

skolsystemet i usa

Det andra bästa med skolsystemet i USA är att du inte behöver hoppa av för att byta din inriktning. När du är antagen till skolan så är du antagen på skolan, vilket betyder att du har rätt till att byta inriktning eller söka till en. Det skiljer sig ifrån Sverige eftersom i Sverige så blir man oftast bara antagen till ett specifikt program. Det betyder alltså att om du känner efter en termin att du är på fel spår, så finns det inget som stoppar dig från att byta.

Min erfarenhet

Ta mig som exempel. Jag började med att ha Human Rights som min major. Men jag kände då att jag ville byta till Political Science (mer statsvetenskap liknande) efter någon månad, och då var det inga problem. Jag gick bara till någon som kunde hjälpa mig att ta rätt kurser. Efter en termin så kände jag däremot att jag skulle kanske ville plugga Communication också. När jag besökte en studievägledare så berättande hon att om jag vill så kan jag faktiskt göra en dubbel major, alltså ha två huvudämnen. Så istället för att byta från ena till den andra igen, så kunde jag plugga båda samtidigt! Det är det sköna med skolsystemet i USA, att man även kan läsa mer än ett huvudämne. Jag hade faktiskt en kompis på UConn som pluggade 3 majors, så ingenting är omöjligt!

Däremot när jag skriver att ”du kan ändra dig när du vill” så betyder det inte att du kan ändra dig kanske när du är på din sista termin, då kan det bli lite mer kluring om du pluggat ingenjör men nu vill ta examen i Finance istället. Då kan det bli lite mer komplicerat än att bara byta. Men man brukar säga att man kan vara undecided på college i ungefär 2 år, vilket oftast räcker för att veta vad man vill göra.

3. Du bestämmer ditt egna schema

skolsystemet i usa

Det tredje bästa med skolsystemet i USA är att man faktiskt kan bygga upp sitt egna schema. Du kommer att veta vilka kurser du behöver ta under dina 4 år, men det betyder inte att du behöver ta dom i någon speciell ordning. I bland kan det vara så att man behöver ta en kurs för att sedan kunna ta en annan, men oftast kan du bygga upp ditt schema själva när du känner för att ta något. Kanske vill man inte ta 3 svåra kurser samtidigt samma termin, utan man delar upp de på olika terminer så det inte blir lika stressigt.

Sen är en annan bra sak att om man kanske gillar att ha allting gjort på morgonen så kan man försöka att ta så många morgon lektioner som möjligt. Jag hade allt innan min träning, så efter min träning så var jag helt ledig. Oftast så erbjuds en kurs mer än en gång per dag eller mer än en gång per vecka på olika tider. Vilket betyder att du kan välja den tid du känner bästa för. Gillar du att sova länga? Perfekt, försök att lägga upp alla dina lektioner på eftermiddagen!

Skolsystemet i USA

Om du är intresserad av hur en general education plan ser ut på college, så länkar jag till en här. Du kan då få mer översikt om vad man behöver läsa!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte