Gästbloggen

Att gå på college

Att gå på college

Hej på er!!

Nu är preseason officiellt över och vårt fokus har riktats allt mer mot säsongspremiären och våra conference games. I det här inlägget tänkte jag dela med mig lite av hur livet som student athlete kan se ut. Även om fotbollen ofta är i fokus så går vi ju trots allt i skola också!

Att plugga i USA

Att plugga i USA skiljer sig en hel del från att studera vid ett universitet hemma i Sverige. När du ansöker till ett college/university i USA söker du oftast in till skolan i sig medan man i Sverige söker direkt till ett specifikt program eller en kurs. När du väl har kommit in på en skola här i USA finns det allt som oftast en hel del olika inriktningar, majors, att välja och vraka mellan.

Min major är ”Exercise Science” och Lilly läser ”Psychology”. Den amerikanska motsvarigheten till högskolepoäng kallas för credit hours och vanligen behöver man samla ihop 120 stycken för att få en kandidatexamen (en bachelor). Den här terminen läser jag 15 credit hours. När man är in season (dvs höstsäsongen för fotbollen) är det vanligt att man har färre credit hours för att sedan ta fler kurser när man inte har lika mycket matcher.

Våra kurser under terminen

Det här är kurserna som jag och Lilly läser den här terminen (fram till jullovet):

MINA KURSER:
Organismal Biology + Organismal Biology Lab
Intro to Tech in Physical Education
Elementary Spanish
West Civilization (historia)
Golf

LILLYS KURSER:
Introduction to Composition (engelska)
Quantitative Literacy (matte)
Intro to Criminal Justice
General Psychology
History of Theatre
The First Year Experience

En annan grej som skiljer många universitet i USA från de hemma i Sverige är att universitetsutbildningen till viss del är allmänbildande så som vår gymnasieutbildning. Det innebär att man måste ta vissa kurser som egentligen inte är en del av ens major, så kallade General Education kurser. Mina Gen Ed den här terminen är spanska, golf och en kurs historia.

Påväg till våra dorm rooms efter en pluggkväll på biblioteket.

School spirit

Att gå på college är så mycket mer än att bara gå på lektioner och träna sin sport. Man blir en del av en gemenskap. Att vår skola har mycket ”school spirit” är något jag uppskattar. Eftersom en stor del av skolans elever är idrottare så är sportevenemang en stor del av vardagen och de flesta på skolan har koll på när alla lag spelar. Man hejar på varandra även fast man inte kan något om sporten i fråga, det är bara att jubla när alla andra gör det 🙂

Men det är inte bara sportevenemang som ordnas. De senaste veckorna har det ordnats allt från glow in the dark waterslides och Nerf krig till bingo och grillning av s’mores. I veckan delades det också ut guldfiskar till oss elever och självklart skaffade både jag och Lilly varsin kompis!

Sophie, jag och Lilly visar upp våra nya husdjur.

Involverad på campus

De flesta skolorna här i USA erbjuder goda möjligheter att engagera sig i diverse olika klubbar och organisationer. Det är något jag rekommenderar att man testar på eftersom det är ett sätt att få nya kompisar utanför ens sport som man kanske annars aldrig skulle lära känna. Förutom att jag är med i Enactus, ett internationellt entreprenörskapsprojekt som Coker University är en del av, så är jag också en s.k. commissioner och har fungerat som fadder för Lilly och alla andra freshmen.

Jag och alla andra commissioners på skolan.

USC Lancaster

Sen vi senast hördes av här på bloggen har Lilly och jag hunnit spela inte bara en utan två stycken träningsmatcher. Den första matchen var borta mot USC Lancaster och vi vann hela 4-1! Det var superkul att äntligen få mäta krafterna mot ett annat lag och att få inleda med en vinst. Noterbart är även att målmaskinen Lilly stod för en riktigt snyggt nickmål.

De i truppen som inte var ute på planen hejade på från sidlinjen.

Lilly är taggad på match! I bakgrunden syns skolans travel buses.

Color Games

Under veckan ordnade skolan Color Games, en årlig miniolympiad för alla skolans idrottare. Man blev indelad i blandade lag med personer från alla olika sporter och tävlade sedan mot varandra i olika grenar. Jag var i lag Barbie medan Lilly hamnade i lag Lavender. Några av grenarna vi tävlade i var vattenballongkastning, oreostafett och dragkamp. Många vinnarskallar kom fram och en hel del skratt blev det under kvällen.

Dragkamp mellan lag Barbie och lag Orange.

 

Tävlingssugna 🙂

I samband med Color Games bjöd skolan också på glass. Mums!

Methodist University

I lördags var det äntligen dags för hemmamatch! Väderprognosen hade utlovat hela 37°C så matchen var planerad att spelas 3×30 minuter med vattenpaus var 10:e minut. Tur i oturen så började det åska och matchen blev uppskjuten 2h så det hann bli lite svalare temperatur ute till matchstart. Matchen var en mållös kamp ända in i 75:e minuten då Lilly och jag avgör tillsammans i ren Athleticademix-anda. Från högerkanten slår jag en långboll in till Lilly som löpt upp från mittfältet och självsäkert placerar hon in bollen bakom bortalagets målvakt. Matchen slutar 1-0 och det firades hela kvällen.

Firar 1-0 segern mot Methodist University.

Take-over

I mitt nästa inlägg hade jag tänkt berätta lite mer om vad vi gör utanför skolan och fotbollen, varför jag valde att spela fotboll på college och hur det var att börja i januari. Förhoppningsvis har jag också 3 nya poäng att berätta om.

Innan vi säger hejdå här för den här gången så måste jag passa på att uppmana er att gå in och följa Athleticademix konton på Instagram. Nu i helgen kommer nämligen Lilly och jag att ha en liten take-over där vi visar upp mer från vår vardag samt svarar på alla era frågor och funderingar.

Ses där!!

GO COBRAS!!

// Cajsa

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte