Nyhetsbloggen

3 saker att tänka på innan man väljer college

3 saker att tänka på innan man väljer college

När man börjar få tankar på att man vill studera på college i USA, så är det inte enkelt att veta var man faktiskt vill åka. De flesta vill åka till varma platser, som Florida eller Kalifornien, men desto längre jag själv kom i processen av att välja min skola, så började jag tänka i andra banor än bara på klimatet. Därför vill jag själv ge tips på 3 saker att tänka på innan man väljer college. 

3 saker att tänka på innan man väljer sin skola

College campus i USA

När man väljer att ta steget för att flytta utomlands och börja studera och utöva sin sport, så är det väldigt många saker man bör tänka på innan man väljer sin skola, så att man känner sig trygg med sitt val. Här kommer några tips man bör tänka på.

1. Vem är din coach?

Athleticademix jacka

Innan du kommer välja ett college, kommer du ha flertal samtal med coacher. Det viktiga när man pratar med sin coach är att man känner sig trygg med personen ganska så snabbt. Man måste tänka på att när man väl kommer till USA, så kommer inte ens familj vara där. Därför är det en trygghet om man känner att man kan prata med sin coach, och det känns bra. För mig personligen var det en väldigt viktig sak. Däremot är alla annorlunda, och har såklart olika prioiteringar. Men mitt argument bakom det var just att jag inte kommer ha några vänner eller familj när jag väl kommer dit, därför var det viktigt för mig att jag kan prata med min tränare om jag hade något problem.

2. Prioitera inte ”värmen”

college campus i USA

Ett utav sakerna man ska tänka på innan man väljer sin skola är att man inte ska fokusera så mycket på vädret. De flesta jag har kommit i kontakt med, som antingen vill eller ville åka till college, ville bara åka till Florida eller Kalifornien. Det kan man förstå om man bor i Sverige, klart man vill ha lite värme liksom. Men vill du verkligen ha det, hela tiden? Man måste tänka på att man faktiskt ska spela fotboll i det vädret, och om du är van med svenskt klimat kan det bli en chock om du ska börja spela matcher i 35 grader varje dag.

Sen är det inte bara varmt i Florida och Kalifornien. Jag bodde i Connecticut och vi hade ha bra med värme ända fram tills början av oktober. USA är stort och har verkligen mycket olika klimat. Det finns massor av fantastiska platser, som inte ligger i Florida och Kalifornien. Mitt tips är att man gör sin research om landet innan man bestämmer vad man vill. Det är ofta man vet allt om USA från filmer, och den informationen räcker sällan.

3. Åker du dit för sporten eller för det akademiska? Eller både och?

spelare värmer upp inför en college match

Den generella standarden på fotbollen är som högst i NCAA D1. Men inte alltid! I många fall är en D2 skola bättre än lag i D1 som är rankade i botten. När det gäller nivån på D1 skolor så bör man ofta kolla på vilken Conference skolan spelar i. Det är ofta nivån på den som säger mycket om nivån på laget.

När det gäller det akademiska, så är det första man ska tänka på att alla examen man gör i USA kan inte tillgodoräknas hemma i Sverige. Du kan exempelvis inte plugga till advokat i USA, och sedan jobba som advokat i Sverige. Anledningen är enkel, i USA pluggar du amerikansk lag medan du i Sverige pluggar svensk. Därför är det smart att kolla upp om din utbildning kan tillgodoräknas i Sverige, samt om den utbildning som du vill studera finns på skolan. Om du söker på ett universitet, tex ”University of Connecticut Majors” så får du oftast upp en lista på utbildningar som skolan erbjuder. Tänk att sortera utbildningarna på ”undergraduate” och ”bachelors” som är benämningen för examen du kommer att ta. Du kan också kontakta en studievägledare på skolan som kan hjälpa dig.

De flesta vill ju så klart ha bästa nivå på fotbollen samt den bästa akademiska lösningen. Därför är det smart att göra ett val som har en mix av båda. USA är så stort och det finns hundratals bra universitet i det landet! Så du hittar säkerligen något som passar dig!

Tänk inte bara på de ytliga faktorerna

När det gäller val om skola så är det viktigaste att man faktiskt känner sig nöjd och trygg med valet. Det spelar ingen roll om du är i New York City eller LA, om du inte är trygg på den plats du är. Därför är en av de viktigaste sakerna man ska tänka på är hur man uppfattar sin coach, och om man känner sig trygg med den som person. Ytliga faktorer som klimat och storlek på campus är inte jätteviktiga. Det viktiga är att man är trygg, man spelar på den nivå man vill samt att man studerar något man verkligen vill. Tänk därför på att göra research på de skolor du tänker på!

Hoppas dessa tips på 3 saker man ska tänka på innan man väljer college hjälper dig att ta ditt beslut i framtiden. Om du känner att du vill ha mer tips, är det bara att kontakta mig. För mig själv var det viktigaste att laget hade en bra atmosfär plus att jag kom bra överens med min coach.

Intresserad av att läsa mer om college på USA? Kolla in det här inlägget som förklarar lite mer om college i USA: https://athleticademix.se/om-college-i-usa/ !

athleticademix jacka, 3 saker att tänk på innan man väljer college

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte