Gästbloggen

Tankar om collegeupplevelsen

Hej!

Gästbloggen är tillbaka med mitt sista inlägg för den här månaden. Det har varit ett nöje att få hålla i bloggen under den här tiden. Jag har verkligen fått reflektera över tiden på college såhär långt. Nu tänkte jag berätta lite om collegeupplevelsen i stort och varför college har varit och är är perfekt för mig.

Chicago

En stad som är så pass stor som Chicago kommer att ha mycket att ge. Med sina 2.7 miljoner invånare i city, och ungefär 10 miljoner invånare i ”the metropolitan Chicago”, så är Chicago en otrolig stad.

Eftersom jag bara har spenderat en termin på North Park University än så länge så har jag väldigt mycket mer att utforska i staden, men bara på den tiden jag varit här har det hänt Tankar om collegeupplevelsenmycket.

För den som är sportintresserad, vilket jag antar att de flesta som läser den här bloggen är, så är Chicago en perfekt stad. Det finns ett fotbollslag i MLS, Chicago Fire, ett basketlag i NBA, Chicago Bulls, ett amerikanskt fotbollslag i NFL, Chicago Bears, ett hockeylag i NHL, Chicago Blackhawks, och två stora lag i Baseball, Cubs och White Sox. Så det finns alla möjligheter till att följa idrott i Chicago, rena drömmen.

Tyvärr så hann jag bara med att gå på basket under denna termin då vi gick långt i slutspelet vilket tog extremt mycket tid av terminen. Nästa termin så ska jag se fler matcher.

Annars har Chicago mycket annat att bjuda på. Staden är extremt enkel att ta sig igenom. Man kan ta ”the L”, vilket är det tågsystem som används i staden. Det är väldigt enkelt att från skolan, ta sig ner till Downtown, och var som helst egentligen. Vill man inte det, så funkar Uber också, som är sjukt billigt om man jämför med taxi.

Staden ligger precis vid Lake Michigan, och är väldigt vacker när Chicago river rinner igenom staden. Navy Pier, Willis Tower och galet många konstmuseum är några av sevärdheterna i staden. Annars tycker jag personligen om att vistas i stadsdelar utanför Downtown, där staden också verkligen lever.

Plugget

Min major, alltså det jag studerar, är Business Management. Det visste jag tidigt att jag ville studera, eftersom jag alltid varit intresserad av företagande generellt. Utbildningen ger en färdigheter inom företagsledning och kan ta en till i princip de flesta jobben inom företagsvärlden. Man får läsa kurser som marknadsföring, projektledning, redovisning finans, och ekonomi på alla olika nivåer. Superintressant!

När jag sedan läst klart mina tre år på college så har jag en kandidatexamen i business management. För att få sin kandidatexamen, för att klara sin major, måste man ha läst 120 credits. Man ska ha klarat alla kurser som ingår i ens major, vilket är ett x antal kurser. Sedan måste man också läsa kurser som inte alls har med ens major att göra, för att bredda sin bildning, vilket inte är dåligt, men kan tyckas vara lite drygt.

Under varje termin så läser man oftast fyra kurser. För varje kurs brukar man ha lektion 1-3 gånger i veckan. Man får ofta göra läxor, och man har under en termin flera prov eller inlämningar, innan man sista veckan har sina finals, sina slutexamineringar. Finals week brukar innebära ångest, men är oftast inget att oroa sig för om man hängt med under kursens gång. Det är något jag lärt mig nu, att vara på tå under hela kursen, vilket lärarna uppskattar och det visar sig också i betygsskalan.

Att ha en bra relation med sina lärare är sjukt viktigt, och mycket enklare att ha om man går på en mindre skola. Jag är supernöjd med plugget än så länge, det känns intressant och inte alls omöjligt.

Gemenskapen

Tankar om collegeupplevelsenDet absolut bästa med college är alla människorna man träffar, och alla kompisar man knyter starka band med.

När man åker hemifrån för första gången så känner man sig kanske inte störst på jorden. Det bästa då är att alla som börjar på college är i precis samma sits. Alla flyttar hemifrån, förmodligen sin första gång. Man tvingas i början till att lära känna nya människor, vilket är superbra. Sedan när man håller på med lagidrott är det ännu enklare, då tar det en vecka och sen känner man alla.

Att man bor med sina lagkamrater som delar samma intressen är så roligt, man spenderar sina dagar med sina nyfunna kompisar och man kommer väldigt nära varandra. Man går igenom jobbiga tider och förluster med varandra och sedan firar man titlar och andra framgångar med varandra.

Sedan är det inte bara lagkompisarna man kommer nära utan annat folk på skolan också. Gemenskapen på skolan är väldigt häftig och man knyter kontakter som man aldrig trott sig göra. Man börjar prata engelska och lär känna folk från andra länder vilket kan bygga broar för mycket. Skollagen stöttar varandra och läktarna fylls av kompisar från andra lag som helhjärtat hejar på en. Gemenskapen blir enorm.

Varför college?

Att åka på college är ett beslut som jag är enormt nöjd över att jag tog. Det senaste året när jag har varit borta i USA har inneburit såååå mycket roliga saker. I ett land som är otroligt häftigt, och annorlunda. Jag har lärt känna extremt mycket nytt folk, och fått kompisar för livet, men framförallt har jag lärt känna mig själv otroligt mycket bättre.

Fotbollsmässigt har jag tagit kliv och haft extremt roligt. Aldrig har jag känt mer kärlek för fotbollen som när vi, efter straffar, vann mot Gustavus Adolphus i 32-delsfinalen i det nationella slutspelet tidigare i höstas. Det var ren och skär eufori, det var helt galet. Då kände man en otrolig gemenskap till grabbarna i laget och skolan.

Nästa dag så var man tillbaka i plugget. Samtidigt som man spelar fotboll så blir man utbildad, och ändå har man sjukt mycket tid till annat. College är ett perfekt upplägg för mig personligen och bland det bästa jag valt att göra.

Jag är extremt stolt över mig själv som tog tag i collegedrömmen och åkte iväg, samtidigt otroligt tacksam över den hjälp jag återkommande fått av Robin och Athleticademix. För utan dem, hade min resa förmodligen sett annorlunda ut. Athleticademix, och Robin som jag tog kontakt med, och fortfarande har kontakt med, är väldigt omtänksamma, ärliga, och personliga. Man känner sig verkligen viktig och medveten om att man får bästa möjliga hjälp med allt för att leva sin collegedröm. Robin, du ska ha en enorm eloge för utan dig hade detta förmodligen aldrig hänt. Tack!

Slutord

Med detta sagt så vill jag tacka alla som har läst mina inlägg här på gästbloggen och tacka Robin för möjligheten att dela med mig av min collegeupplevelse. Min instagram @williamsandkvist är alltid öppen för frågor om college och jag vet att Athleticademix också gärna svarar på allt. Tack för mig, och god jul, god fortsättning och gott nytt år!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte