Gästbloggen

Om mig och första tiden i USA

Om mig och första tiden i USA

Hej!

Mitt namn är William Sandkvist och det är för mig en ära att få ta över bloggen nu under december månad. Det har varit väldigt intressant att läsa bloggen under hösten och jag hoppas att även jag kan leverera.

Jag tänkte under månaden försöka förmedla så mycket som möjligt om min, så här långt, underbara vistelse på college i USA, hur jag tänkte när jag gjorde en transfer från YHC till NPU, hur tankarna gick innan jag åkte och hur jag ser på framtiden. Innan jag börjar så tänkte jag bara säga att jag är öppen för alla möjliga frågor om college så att det är bara att höra av sig, min Instagram finns länkad i min spelarprofil under ”Våra spelare” här på hemsidan.

Lite mer om mig själv

För 20 år sedan, föddes jag i Göteborg och bodde under den tiden precis intill fotbollsplanerna vid Kviberg som brukar användas under Gothia Cup som de flesta här känner till. Ett par år efter det så flyttade jag, min mamma, pappa och lillebror, upp till Norrland och Umeå.

Det var i Umeå som mitt fotbollsäventyr började. Jag började spela boll i Sävar IK, ett lag där jag spenderade många år i och har en massa goda minnen ifrån, det var trots allt där kärleken för fotbollen tog fart. Sävar IK pojkar 99 genom åren ett bra lag och jag hade även turen att ha min pappa som tränare.

Det var inte förrän jag var 15 som jag först bytte lag till Ersmark IK, där jag spelade ett år och hade en bra säsong med ett bra lag i u17´s Norrlandsserie. Ett år senare så började jag spela med Täfteå IK i division 3. Den säsongen vann vi division 3 och det var nog den roligaste säsongerna så långt.

Jag spelade sedan 2 säsonger till med Täfteå i division 2 innan jag efter min student kände att det var dags för något nytt. Jag började då prata med Robin här på Athleticademix, och det var början på något stort..

Om mig och första tiden i USACollegeprocessen

Jag visste att jag ville göra något nytt, men var inte helt säker på att det var just college. Jag har alltid drömt om att gå på college men aldrig riktigt sett det som en möjlighet, varför vet jag inte.

Efter ett par samtal med Robin här på Athleticademix så var jag helt såld på att college var precis rätt för mig. Så är det något jag skulle rekommendera till alla som har tänkt collegetanken, så är det att snacka med Robin.

Efter att ha satt ihop en highlightsvideo så var processen igång. Det var ett par intensiva veckor som följde då det fanns intresse från olika skolor. Jag fick prata med coacher som fick chansen att försöka imponera på mig och berätta varför just jag skulle välja deras skola.

Efter några samtal på Skype med Coach McKeever på Young Harris College i Georgia så tog jag ett beslut för att det var dit jag skulle. Young Harris College var en skola jag tyckte skulle passa mig. Bra nivå på fotbollen och inte en alltför stor skola.

Efter att ha bestämt mig för YHC så skulle SAT och TOEFL skrivas, och visum fixas. Jag vet att SAT och TOEFL kan verka krångligt men det är ingenting att oroa sig över, så länge man förbereder sig väl.

Athleticademix vet precis hur man ska förbereda sig och det var verkligen till stor hjälp. Visumet var heller inga problem att fixa. Efter att jag fått hem mitt visum kände jag mig då redan amerikansk och då var det nära avresa.

Första terminen på Young Harris CollegeOm mig och första tiden i USA

Jag landade den 13 januari 2019 på Hartsfield-Jackson, en extremt stor flygplats, i staden Atlanta, Georgia. Det var lite nervöst måste jag ändå säga. Efter att ha blivit av med min jetlag så drog fotbollen igång direkt och allt rullade på perfekt.

Jag läste under min första termin 5 olika kurser, plus en first year foundations kurs som i princip alla på college läser som förbereder en för college. De andra 5 kurserna var general elective courses. För att få sin examen, oavsett vilken, måste man läsa ett par general elective courses, som inte alls har med ens inriktning/major att göra. Kan tyckas vara lite onödigt, men egentligen är det ju bra då ens utbildning blir ännu bredare.

Fotbollen på Young Harris var i princip exakt vad jag hade väntat mig. Nivån var bra och kan jämföras med ett bra lag i division 2 i Sverige. Coach McKeever vill vara toppen i divisionen varje säsong. Laget var under hösten rankat 7:a i D2. Så träningarna var bra.

På spring season spelade vi bara 6 matcher, men jag fick spela alla matcher så jag var nöjd.

Spring Break

Terminen gick fort och det kanske inte var så konstigt. Allt var nytt och spännande. Det dröjde inte länge innan det var dags för Spring Break. På Spring Break tog jag med närmaste kompisarna på YHC och åkte ner till Daytona Beach i Florida. Det var helt klart bästa veckan jag hade haft på länge. Det var dessutom väldigt enkelt att ta sig ner dit.

Spring Break är verkligen något man måste uppleva. Alla skolor i hela USA har Spring Break någon vecka under mars månad, så när man har sitt vecka så träffar man extremt mycket nytt folk. Tänker fortfarande på mycket på den veckan och hur roligt det var.

Första terminen på college var helt klart den bästa tiden jag hade haft än så länge. För första gången bodde jag långt ifrån familjen och vännerna hemma, men för första gången så kände jag också att jag aldrig klarat mig så bra på egen hand.

Det är klart att det stundtals var lite jobbigt att inte kunna träffa familj och vänner som man gjort tidigare, men oavsett tidsskillnad går det ju alltid att ringa via Facetime. Samtidigt så kommer man väldigt nära sina nya kompisar och lagkamrater som man spenderar extremt mycket tid med på skolan, vilket också hjälper eventuell hemlängtan.

—————–

För er som har följt Athleticademix och mig. Så vet ni förmodligen också att jag inte längre är kvar på Young Harris College. Jag hade verkligen en superbra termin på YHC.

Men under sommaren tog jag hjälp av Robin. Helt plötsligt så satt jag på ett annat plan när jag åkte tillbaka till USA nu efter sommaren.. Mer om min transfer och mitt nya äventyr i stora Chicago kommer i nästa inlägg här på bloggen. Fortsättning följer, stay tuned..

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte