Gästbloggen

Rolig fakta om college

Rolig fakta om college!

Hej på er!

Hoppas det är bra med er, med mig är det super.

Jag tänkte att det här inlägget skulle få bestå av lite rolig fakta om mitt liv här i Martin, Tennessee. Det är fakta om allt mellan himmel jord och jag hoppas det kan vara roligt och intressant att ta del av om man funderar på att faktiskt komma hit!

DEL 1:

Så min första fakta är:

🔸 Amerikanarna äter aldrig med kniv, bara om de måste och isåfall till kött. Jag har fått tusen kommentarer om att det ser så ordentligt ut att äta med kniv och gaffel. För mig är det en vana.

🔸 Dom säger alltid ”excuse me”, “sorry”, “thank you” eller “sorry” trots att det inte ens är i vägen eller gjort något dumt. De säger det så ofta att man ibland blir trött på att höra det konstant.

🔸 Mina roomies hade ingen aning om vad en disktrasa var förens jag tog med mig en hemifrån som en rolig grej för det var svenska flaggan på den. De tycker dock att det är jätte äckligt haha, så varje gång vi använt den så tvättar dom den i tvättmaskinen.

🔸 Bensinen är jäääätte billig här. För 4 liter får du betala ungefär 25 kronor! Inte konstigt de åker bil överallt…

🔸 Alla amerikanare säger ”How are you?” så fort man går förbi dem. Men de stannar inte för att svara på frågan utan det är något man bara säger för att vara trevlig. Detta förstod inte jag först så varje gång någon sa så till mig så stannade jag upp och svarade att det var bra och frågade hur det var med personen tillbaka, men då hade ju personen i fråga redan gått haha. Att säga ”Hi, how are you?” till en främling här är inte konstigt, det är snarare konstigt att inte prata, om man t.ex. står i en kö eller stöter på någon när du går runt i en butik eller ute på gatan. Det är så naturligt för människorna här att vara trevliga och sociala, och jag älskar det!

DEL 2:

🔸 Dom älskar air conditioning!! Iallafall mina roomies. I början, de första veckorna höll jag bokstavligen talat på att frysa ihjäl inne i lägenheten pga att mina roomies hade ställt in fläkten på jättekallt. Och fläkten reglerar samma temperatur för hela lägenheten. Så i två veckor var jag förkyld haha.

🔸 De tar bilen överallt! Spelar ingen roll om det är 5 min att gå. De (vi) tar bilen till träningarna trots att ligger på andra sidan skolans område.

🔸 Jag tycker faktiskt att proven och testen här är enklare än i Sverige på gymnasiet. Jag har haft två matteprov hittills och båda har haft frågor med 4 alternativ att välja mellan. 13 frågor totalt!

🔸 Alla är så trevliga och snälla här!! Alltid glada med ett leende på läpparna. Otroligt hjälpsamma och vill att du ska få en bra upplevelse av att vara här.

🔸 Jag har fått lära mig en fras som kan användas i alla situationer, och den lyder: ”well hun, bless your heart”. Den går alltså att använda när någon gjort bort sig, när någon har varit med om något jobbigt eller om någon tex fått ett A på ett prov. Det är en ”shoutern thing” så att säga och fungerar i alla lägen, det gäller bara att ändra på tonläget så når man fram på rätt sätt, haha.

DEL 3:

🔸 Majoriteten här på college går runt i myskläder eller träningskläder. Jag vet inte hur många gånger jag fått kommentaren ”why are you so dressed up?”, när jag klär mig i sådant som jag alltid gick i kring i på gymnasiet.

🔸 Dom har inte smör på smörgåsen utan har hellre philadelphiaost i jordgubbssmak.

🔸 De älskar stora slappa tröjor! Vilket jag också älskar nu!

🔸 Mina roomies visste inte att IKEA var svenskt. Men nu vill dem ta mig dit så jag får äta svenska köttbullar!

🔸 När jag träffar nya människor så frågar dom alltid vart jag är ifrån pga dialekten.

🔸 Amerikanarna blandar alltid ihop Sverige med Schweiz så oftast så säger dom att jag är från Switzerland om det är någon som introducerar mig.

🔸 I matsalen finns det alltid: hamburgare, strips, pizza, bakelser, dricka och kakor! Jag försöker fick hålla mig borta ifrån det.. lättare sagt än gjort 😉

🔸 Vi tränar oftast i 2-3 h, vilket är en stor skillnad från Sverige där vi oftast håller på i högst 1,5h.

🔸 En ledig dag i veckan från träning och det är måndagar.

🔸 I laget är vi 4 stycken som är från olika länder i Europa i laget så vi pratar redan om att vi ska försöka besöka varandras nästa sommar! Så förhoppningsvis blir det en tripp till island, Holland och Tyskland för min del.

roliga fakta om college

DEL 4:

🔸 Vi har seriens sista match denna helgen, på söndag! Det som är lite komiskt är att Mallbacken hemma i Sverige också spelar sin sista match denna helgen. Men i Sverige börjar serien i mitten av april och håller på fram till i slutet av oktober, men här i usa så startar serien i slutet av augusti och sista matchen spelas i slutet av oktober. Så man kan säga att en säsong här i usa är en höstsäsong i Sverige. Dock fortsätter man spela matcher om man blir topp 6 i serien. Då börjas det om på nytt och en ny serie av dom 6 lagen startar! Det är i den serien det avgörs om man tar sig till NCAA tournament, där man får spela mot de bästa lagen i USA.

🔸 Innan matcherna, i ringen innan vi springer ut på planen, ber vi. I början tyckte jag att det var jätte konstigt och ingenting jag var van vid sedan innan. Men jag måste säga att jag tycker att det är väldigt fint att göra det ibland faktiskt. Det får en att verkligen tänka till hur bra man har det och att vara tacksam för det man har.

DEL 5:

🔸 Jag trodde inte att det skulle vara så varmt som det har varit här sedan jag kom hit! Jag visste att det skulle vara varmt, men inte 35 grader fram till i början av oktober. Nu har det dock börjat att svalna och det är jätte kallt på morgnarna. Värmen gjorde att det tog lång tid för mig att vänja mig att spela match i sådan värme. Jag kommer ihåg första matchen vi hade i Alabama. Det var 40 grader varmt, vindstilla och på en kokande konstgräsplan. Man kunde inte stå stilla på planen utan man fick hoppa på stället för att det var så varmt!

🔸 Samtidigt är det jätte hög luftfuktighet här, de första veckorna var riktigt kämpiga och det känns bokstavligen som man är i spanien på högsäsongen.

🔸 Ord som ”darling”, ”sweetheart”, ”dear” och framförallt ”honey” eller ”hun” kastas runt till lite vem som helst, personer man känt i 10 år likaväl som en främling du råkar gå in i på stan.

🔸 Den allra största sporten här är amerikansk fotboll, jag önska att det var fotboll dock haha. Det är mycket större än allt annat, och överallt ser man saker som har något med football att göra. När säsongen är igång, kommer hela staden och kollar från läktarna, spelar ingen roll om man har ett barn som spelar i laget eller inte.

roliga fakta om college

DEL 6:

🔸 När det kommer till musik så hör man oftast country i radion eller på affärer här, och det är ju så mysigt! Jag har till och med gjort en Spotify lista med country musik nu för att jag gillar det så mycket. Men i omklädningsrummet dock, där spelas det inte country. Där är det rapp som gäller och ingenting annat!

🔸 Innan varje match spelas USAs nationalsång och då står alla med höger hand på hjärtat och med vänster arm bakom ryggen, med kroppen vänd mot USAs flagga. Det är en väldigt speciell känsla! Man blir alldeles varm i hjärtat varje gång.

🔸 Jag har börjat tänka på engelska. Tro det eller ej. Men så är det och ibland när jag pratar med mamma och pappa i telefonen så tappar jag bort svenska ord.

Jag tror det var allt för tillfället! Kommer inte på så mycket mer just nu men jag hoppas att ni tyckte det var roligt att få en liten inblick på detaljer som jag har märkt av här under mina första månader.

Ha det så bra så länge!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte