Nyhetsbloggen

Tips och råd vid tankar om en transfer

Tips och råd vid tankar om en transfer

Att man under sin collegetid har tankar på ifall man är på bästa möjliga ställe. Är helt normalt! Jag själv hade tankar om att göra en transfer i princip varje termin. När jag ser tillbaka på det idag, så förstår jag inte riktigt varför jag hade de tankarna. Jag hade ju allt jag behövde!

Vi människor är benägna att alltid granska situationen och undra om det är bättre någon annanstans. Jag önskar att jag under min collegetid, hade förstått hur bra jag faktiskt hade det. För när jag ser tillbaka på det idag, så hade jag inte velat byta min skola mot någon annan upplevelse. Tänk om jag hade haft den känslan när jag var där! Då tror jag att jag hade fått ut ännu mer av min collegeupplevelse.

Vi kommer i det här inlägget att reflektera lite kring de olika anledningarna man kan ha när man tänker på en eventuell transfer.

”Mitt lag är för dåligt – jag vill till en bättre rankad skola”

Det här är det absolut vanligaste som vi möter i vårt arbete. Att man som idrottare argumenterar för att man vill ha en större idrottslig utmaning. Det finns i våra gener som idrottare att alltid vilja framåt, vilket är bra!

Värt att tänka på är att varje nytt år på college, så spelar du i ett nytt lag. Förlorade ditt lag majoriteten av matcherna i år? Nästa år kanske ni vinner alla. Anledningen till att det kan svänga så mycket är att varje år så försvinner en drös spelare då de tar examen, och in kommer en ny kull. Är den nya kullen bättre än den som lämnade? Plötsligt är ni ett bättre lag.

Tänk hur mycket du skulle ångra dig ifall du lämnar ditt lag, och går till ett bättre rankat lag som just det här året ersätter sina examinerade med en sämre kull. Då kan du rent krasst ha bytt lag till det sämre.

Tips och råd vid tankar om en transfer

Texas A&M University

”Jag gillar inte sättet vi spelar på”

I en idrottsförening varstans i världen, så har föreningar olika spelstilar och filosofier. Anledningen till att man kan ha det är för att man kan forma sina ungdomslag att spela på ett visst sätt. Det visar sig också sedan i representationslagen i föreningarna.

På college, så har man inte den lyxen. Utan då har du endast 25 stycken spelare till förfogande med helt olika bakgrunder. Du tävlar dessutom om alla inkommande elever med alla andra skolor som rekryterar. Får du inte loss dina förstaval som tränare? Då behöver du ändra på din filosofi.

En tränare har precis som nämnt i stycket ovan, nytt lag varje år. Tränarens uppgift är att laget ska vinna matcher. Vinner ni inte matcherna, så får tränaren sparka och leta efter ett nytt jobb. Även om tränaren gillar att se Pep Guardiolas Manchester City trilla boll, så kanske tränaren inte fick de typen av spelarna i år. De nya som anslöt kanske är fysiskt starkare och inte lika tekniska. Det enda rätta för tränaren då, är att ändra sitt spelsätt för att maximera spelarmaterialet för det året.

Tills nästa år, så kan tränaren få in alla sina förstaval och plötsligt spelar ni som Kalmar FF gör i allsvenskan just nu. Trots att ni året innan såg ut som Kalmar FF gjorde i allsvenskan i förra året.

Att tänka på om du vill byta till en ”bättre skola”

Det är endast det du har gjort i USA som har spelat roll. När du börjar på college i USA så kommer du vid en transfer bara bli bedömd på vad du har uträttat på amerikansk mark. Du ska inte bara ta en plats i ditt nya lag, du ska också bli tilldelad ett stipendium. Vilket innebär att du ska vara en av de bättre spelarna. Stipendium tilldelas endast ut till spelare som man tror sig vara tongivande i laget.

Hur du gör för att få ett stipendium på en bättre skola? Se till att prestera där du är idag. Oftast krävs det individuella utmärkelser såsom ”All-Conference” och liknande för att ha möjligheten att byta till ett bättre lag. Det räcker inte med att bara delta i ditt lag, du måste stå ut och vara om inte den bästa, bland de bästa i ditt lag för att få chansen på en ”högre” nivå.

Tips och råd vid tankar om en transfer

Creighton University

Du kan aldrig utforska marknaden!

För att få göra en transfer, så behöver du sätta upp dig på en ”release-lista” som det kallas i USA. Det innebär att du måste meddela din nuvarande coach om att du säger upp ditt stipendium till kommande termin. Efter att du har gjort det, så får du kontakta skolor och skolor får kontakta dig. Du vet alltså aldrig vad som väntar innan du säger upp ditt stipendium.

Om du inte lyckas hitta det du letar efter innan nästa termin? Då måste du åka hem till Sverige. För du har redan sagt upp din plats i laget. Det är därför otroligt viktigt att du har realistiska förväntningar på vad du kan hitta i en ny skola. För annars kan du ha sumpat hela din chans till att idrotta på college.

Investera tid i ditt program, så som de har investerat i dig!

Nu kommer jag låta som en gammal gubbe, men dagens samhälle är föränderligt. Saker och ting händer väldigt fort och vi bombarderas med nyheter dagligen. Så jag förstår att det blir vanligare och vanligare med att göra en transfer. Det är vanligt idag att hoppa runt bland klubbar och leta efter det bästa möjliga.

Din collegeprocess var lång, och du utforskade flera alternativ. Du kom fram till att den skolan du går på idag, var den bästa för dig. Vad är det som har ändrats sedan den tiden? Är du säker på att det finns bättre alternativ därute för dig? I och med att du inte kan utforska marknaden, så är vårt stora tips. Ge din skola tid! Ge din upplevelse mer tid.

Enligt reglerna får du inte byta skola förrän tidigast ett år efter du har börjat där. Det betyder att du isåfall ber om en transfer någon gång i början av vårterminen ditt första år. Det betyder att du då har varit på skolan i cirka 5 månader. Är det verkligen tillräckligt med tid för att ha gett det en ordentlig utvärdering?

Santa Clara University

Santa Clara University

Efter du har gjort en transfer en gång, så kan du inte byta igen

Inte nog med att det är en stor risk att göra en transfer, då du inte har någon Plan B. Så är det även så att när du väl har bytt skola, så kan du inte byta igen ifall du inte trivs på din andra skola. Det är alltså utav största vikt att din andra skola blir den rätta för dig.

Det är möjligt att byta skola en tredje gång, men du blir då avstängd under ett år. Det finns ingen skola som är villig att ge stipendium till någon som inte kan spela.

Trivs du med vännerna och alla de mjuka värdena på college? Stanna!

Det finns mycket i ett collegeval som man ska ta hänsyn till. Det som är mest svårdefinierat är de mjuka värdena. Kommer du trivas med dina lagkamrater? Hur är människorna på skolan? Tar de hand om dig bra? Om du är på ett ställe där du har goda vänner och trivs med det vardagliga livet, så stanna! Det finns ingen garanti att den skolan du byter till erbjuder samma tillvaro.

Den skolan du trånar till att få komma till. Vet du hur det egentligen är där? Eller är det bara att den skolan är otroligt skicklig på att marknadsföra sig på sociala medier? Det gäller att inte alltid tro att gräset är grönare på andra sidan.

Tips och råd vid tankar om en transfer

Marshall University

Ge allting lite tid, ha inte så bråttom

Ni har alla som gett er in i collegekarusellen, investerat mycket tid, pengar och energi på att få uppleva det här äventyret. Så vårt stora tips är, ge din skola tid. Ge din upplevelse mer tid. Det är helt normalt att ha tankar om en transfer, och ha tankar om att det är bättre på andra ställen. Men glöm inte bort varför du valde just din skola från första början! Det är lätt att bli hemmablind och missa alla saker som din nuvarande skola erbjuder.

I och med att du inte kan fönstershoppa och kolla runt alternativ. Så behöver du vara säker på att:

  1. Du vill absolut lämna din skola.
  2. Det du förväntar dig på din nya skola är en rimlig förväntan.
  3. Du har gett din nuvarande skola både en andra och en tredje chans.
  4. Att du även har gett dig själv bästa förutsättningar för att byta – det vill säga har bra betyg från din nuvarande skola och kommer med goda vitsord från din tränare.

Ett exempel på att tålamod gav resultat

Innan jag tackar för idag, så vill jag lyfta fram Alexandra Blom som ett magiskt exempel. Alexandra anslöt till James Madison University för två år sedan och har sedan dess haft skralt med speltid. Hon har varit långt ifrån nöjd över att hon inte fått spela så mycket, men har trivts med tillvaron med sina lagkamrater och alla mjuka värden.

Alexandra har inte en enda gång beklagat sig över detta, utan bara knutit handen i fickan för att visa att hon ska vara förstamålvakt på JMU. Under hennes tredje säsong, så är hon nu förstamålvakt och en av landets högst rankade målvakter i antalet räddningar. Hon investerade tid i sitt program, hon tog ansvar för sitt eget handlande och vände det till något positivt. Otroligt imponerande!

Vi hoppas att vårt inlägg har väckt en hel del nya insikter för er alla. I slutändan vill vi bara att ni ska vara lyckliga och glada, och det kan ibland åstadkommas genom att ändra mindset. 🙂

TEAM ATHLETICADEMIX

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte