Nyhetsbloggen

Spela fotboll på college & representera din klubb i Sverige

Spela fotboll på college & representera din klubb i Sverige

När man ska bestämma sig för att satsa på college, så är det normalt att väga fördelarna och nackdelarna mot varandra. En invändning som vi ofta springer på är att man vill satsa på fotbollen här hemma och är rädd för att bli bortglömd när man spelar i USA. Dagens inlägg skriver vi för att spräcka hål på den myten! För det är möjligt att spela fotboll på college & representera din klubb i Sverige samtidigt. Häng med så ska vi förklara!

Skolidrott vs klubbidrott

På college så representerar du din skola. Det vill säga, när du åker över till USA för att spela fotboll så gör du ingen övergång. Du är fortsatt skriven i den klubben som du representerar i Sverige när du åker över till USA. På så sätt så har du rätten att spela både för ditt college och ditt klubblag här hemma i Sverige.

Det betyder också att din klubb aldrig kan hindra dig från att åka och spela på college. Då som tidigare nämnt inte behövs godkännas någon övergång. Att spela på college klassas som skolidrott medan ditt fotbollsspelande hemma klassas som klubbidrott.

Louise Hayden

Louise Hayden i Borgeby FK som hon representerar på somrarna.

Säsongerna överlappar inte varandra helt

En collegesäsong brukar börja med några veckors försäsong första veckorna i augusti. Säsongen fortsätter sedan in till mitten/slutet av november. Under den perioden så spelar man normalt sett någonstans mellan 20-25 matcher, beroende på hur långt man går i slutspelet.

Din vårtermin kommer att bestå av ett handfull träningsmatcher och försäsongsträning. Precis under samma period som dina svenska vänner på hemmaplan bedriver sin försäsong! Första veckan i maj, så har majoriteten av alla skolor gjort sina final exams och du är tillåten att åka hem.

Det betyder att du från första dagarna i maj till första dagarna i augusti, alltså hela tre månader, har möjlighet att representera din klubb i Sverige. Någonting som i princip alla gör som går på college!

Så istället för att se det som att du offrar något, så bör du vända tankesättet till att tänka att du maximerar. För spelar du både hemma i Sverige och i USA, så spelar du mer matcher än om du hade stannat kvar i Sverige.

Du är aldrig bunden till något på college

När du signar på ditt stipendie på college, så godkänner du att skolan ger dig stipendie. Du tecknar inte något avtal som säger att du måste fullfölja studierna. För att ge er ett lysande exempel från dagens toppfotboll.

Hjalmar Ekdal var frustrerad över att inte få chansen i IF Brommapojkarnas seniorlag. Efter studenten så valde han därför att åka till UNC Wilmington för att testa på collegespel. Hjalmar fick en otrolig utveckling under sitt första år på UNC Wilmington och kom hem till sommaren fullproppad med självförtroende.

Han valde att provspela med ett gäng klubbar under sommaren och blev då erbjuden ett heltidskontrakt med IK Frej som då spelade i Superettan. Hjalmar meddelade då UNC Wilmington att han inte kommer att ansluta efter sommarlovet utan kommer satsa 100 % på sin fotboll i Sverige. Året efter blev Hjalmar signad av Hammarby IF, och sedermera utlånad till IK Sirius. Efter en säsong där värvades han till Djurgårdens IF där han idag är ordinarie mittback.

Hjalmar Ekdal

Hjalmar Ekdal när han blev korad till Månadens Spelare.

Varva elitfotboll i Sverige med elitfotboll på college

Många av våra väldigt vassa tjejer, spelar i Elitettan under somrarna, landets näst högsta serie. De kommer hem på sommarlovet och gör cirka 10 matcher i serien innan man åker tillbaka till USA och spelar sin collegesäsong.

Skulle någon av spelarna göra en kanonsäsong i Elitettan och bli erbjuden en chans de inte kan tacka nej till. Så kan de gå Hjalmars väg och inte ansluta till försäsongsträningen på college utan att fortsätta sin satsning hemma.

Ett bra exempel på det är vår stjärna Louise Lillbäck. Samma år som hon skulle ansluta till college i januari, så spottade hon in 33 mål på 20 matcher i Division 1. Det ledde till att hon kritade på för Hammarby IF i Elitettan. Kontraktet var skrivet som ett sommarkontrakt vilket betyder att Louise skulle representera Hammarby under sitt sommarlov.

På 9 matcher gjorde Louise 4 mål under sommaren med Hammarby och blev erbjuden en förlängning. Hon valde dock att återvända till college och fortsätta spela för Florida Gulf Coast University. Nästkommande sommar när hon var hemma, så representerade hon Bollstanäs BK, då också i Elitettan.

Louise Lillbäck

Louise Lillbäck i Hammarbytröjan.

Ingenting utesluter det andra

För att summera inlägget. Att åka till college begränsar inte dig till att göra någonting annat! Tvärtom – du breddar dina vyer. För samtidigt som du maximerar dina fotbollsmöjligheter, så studerar du också samtidigt. Så skulle det inte bli någonting av din fotboll, så har du fortsatt en utbildning klar att luta dig tillbaka till. Samtidigt som du har vetskapen om att du gjorde allt du kunde för din fotboll. Det är en svårslagen mix!

För att för sista gången referera till Hjalmar, så fortsatte han sina studier hemma i Sverige och blir närsomhelst examinerad inom ekonomi. Någonting som inte alls många heltidsproffs i Allsvenskan kan skryta med.

Gör dig själv en tjänst – maximera dina fotbollsmöjligheter. Och då är college en väldigt bra väg för många!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte