Kan jag bli värvad till ett annat college?
Ja! Och nej! Förvirrad? Helt klart förståeligt. Det är möjligt att byta skola när du väl är i USA, men det fungerar lite annorlunda än här hemma i Sverige. I dagens inlägg ska vi förklara fördelarna det faktiskt kan ha. Samt riskerna man också tar när man byter till ett annat universitet. Häng med!
Nej, du kommer inte ha skolor som ringer dig proaktivt om du gör bra ifrån dig,
Anledningen är enkel. På college så har man ett regelverk som gör det förbjudet för tränare på andra universitet att kontakta dig om du spelar för ett annat universitet. Oavsett hur bra du presterar! Detta är ett regelverk som man följer väldigt strikt och det är stora straff om man bryter regelverket.
NCAA Transfer Portal,
För att kunna byta skola och ta sig an en större(mindre, eller annan) utmaning, så behöver man säga upp sitt stipendium och då hamna på något som heter The NCAA Transfer Portal. Här är en lista på alla idrottare på college som har sagt upp sitt stipendium och nu är tillåtna att kontakta. När du genomför en transfer, måste du alltså offra det du har innan du kan se vad det är du får.
Vad innebär det att säga upp ett stipendium? Låt säga att du i februari månad känner att du tills nästa termin vill testa på en ny utmaning. Då går du till din coach och säger att du vill hamna på portalen. Du kommer då få behålla ditt stipendium terminen ut – men inte ha något stipendium till höstterminen.
Du blir bedömd på vad du åstadkommit i USA,
När du väljer att hamna på the Transfer Portal så kommer tränarna att kolla på vad du åstadkommit i USA. Spelar du idag i Division 2 och får ingen speltid? Du känner att det är orättvist och du vill också byta till ett bättre lag? I princip omöjligt! För en tränare kollar alltid på vad du har åstadkommit i USA. Detta är en fördel för vissa – medan en nackdel för andra, beroende på hur det har gått i USA.
Jag själv spelade för ett lag jag ansåg var tillräckligt bra för mitt första år – men fick ingen speltid. Jag valde därför att byta skola, och förväntade mig då att spela för ett lag i en högre division. Något som visade sig vara svårt då många frågade sig: ”Varför får du inte spela idag om du tycker att du är bättre än din division?”. Där och då var jag frustrerad till max! Det slutade med att jag bytte till ett lag i samma division, och blev en viktig spelare för laget, spelade mot min gamla skola och vann mot de. Det var en tillräckligt skön vinst i sig!
En sak är säker, har du gjort bra ifrån dig på amerikansk mark, så har du väldigt goda möjligheter till att byta till ett bättre program än det du då representerar. Oavsett bakgrund du har i Sverige, så är coachernas frågan alltid inför ditt första år. Hur bra är hen egentligen hos oss? Om du då har visat att du är bra på amerikansk mark, så kan de inte ens tvivla på det längre. Vilket ger dig ett guldläge!
Dina amerikanska betyg betyder och dina testresultat gör det inte,
När du åkte till USA – så är det mycket prat om betyg, SAT och TOEFL. Allt detta är till för att du ska komma in i det amerikanska collegesystemet. När du väl är inne, så bedöms du på dina amerikanska betyg.
Har du då t.ex inte tillräckligt bra betyg/SAT/TOEFL för att komma in på skolorna du vill? Ta då ett erbjudande på en skola där du vet att du kommer få spela, lita på din förmåga och se till att krossa! För efter ett år på din skola, så går man på dina amerikanska betyg och vad du åstadkommit på planen. Det betyder att en spelare som kanske endast är tillgänglig för NCAA D3. Kan påbörja sina studier på en D3-skola och sedan efter ett år göra en transfer till en skola i alla divisioner.
Vår Gustav Ericsson är ett lysande exempel! Han började satsa mot college i maj under sitt sabbatsår, och hann därmed inte att göra SAT. Vilket är ett krav för att tävla i NCAA D1/NCAA D2. Han valde då att spela för min gamla skola North Park University i NCAA D3 sitt första år. En skola som kostar $20 000 per år. Efter ett första år där Gustav ledde laget till en 2:a plats i hela NCAA D3, så valde han att sondera terrängen. Det slutade med ett 97 % stipendium på NCAA D1 skolan University of San Diego.
En rolig notis är – efter ett år på University of San Diego så insåg Gustav att allt har inte med divisioner och lyx att göra – så han är idag tillbaka på North Park University då det var en plats han trivdes och fick plats att växa.
Det är inte bara fördelar, det finns också risker,
Alla dessa alternativ här ovan, är när det går bra för en idrottare och man har chansen att byta upp sig! Många gånger så tänker man att gräset är grönare på andra sidan. Man har en tendens att alltid längta bort(jag tänkte varje år ifall jag skulle byta eller inte trots att jag trivdes), så vårt tips är att bara byta om man känner att man verkligen måste.
Är du på en bra plats? Embrace it! Omfamna din upplevelse och dina vänner, för det finns ingen garanti att din nya skola har lika bra personer runt dig, har en tränare som tycker om dig lika mycket som nu osv. Viktigast av allt, sondera terrängen med oss på Athleticademix om vad du vill åstadkomma med en transfer innan du hamnar på portalen! Vi kommer alltid ge dig ett ärligt svar om vi tror att ditt önskemål är realistiskt, på så sätt minimerar du risken att ta ett beslut som avslutar din collegekarriär.
Om du byter, så kan du inte byta igen,
Detta är inte helt sant, men i regel så stämmer det. Skulle du vilja byta en andra gång och vilja gå på din tredje skola, så är kotym att du måste sitta över ett helt år som straff för att du har bytt. Detta applicerar inte om du byter mellan divisionerna NAIA & NCAA utan endast om man byter inom samma förbund.
Med det sagt, om du väljer att hamna på portalen. Var noggrann i ditt val av skola så att du inte hamnar i samma situation igen! Känner du att du trots att du är på portalen inte får de skolorna du vill ha? Ta då ett steg tillbaka och fundera – har jag realistiska förväntningar på vad jag kan få? Vi förstår att alla letar efter ett fullt stipendium på högsta nivån, men det gäller också att vara realistisk i sitt äventyr, så som det är livet igenom!
Vad som än händer, så finns vi här,
Vi på Athleticademix är en av få(kanske enda) agenturer som inte tar ett andra arvode om man skulle vilja byta skola väl i USA. Anledningen är att vi anser att vi har gett oss in på den här resan tillsammans, och så ska det förbli. 🙂
En stor anledning till det är att jag själv inte hade råd med ett andra arvode till min agentur när jag ville byta, och fick således göra allt själv. Pengar ska inte få styra över huruvida man ska få hjälp eller inte, vi är i den här sitsen tillsammans!
Med det sagt – så hjälper vi på Athleticademix bara till om idrottaren har realistiska förväntningar på ett eventuellt byte. Har man förväntningar om ett byte som vi anser inte är möjligt, så kommer vi inte ge oss in i en jakt på det omöjliga. På samma sätt arbetar vi innan man åker på college också, för om idrottaren inte är okej med de förväntningar med kostnad och division som vi skickar innan, så sluter vi heller inget avtal med idrottaren.
Det är viktigt att veta att man behöver inte ha någon särskild anledning för att byta för att få vår hjälp. Älskar du ditt äventyr, men vill så gärna testa ett till? Det går superbra! Du behöver inte vara besviken för att få vår hjälp. Det är ditt äventyr, och vi vill hjälpa dig så gott som vi bara kan. Så länge vi känner att vi kan hitta det du nu eftersträvar i ditt nya äventyr.
Slutgiltiga tankar,
De tankar vi vill ge med er med detta blogginlägg är:
- Tycker du inte att skolalternativen du får i ett första skede är ”bra” nog för dig? Åk dit och bevisa det och gör sedan en transfer till en bättre skola! Ibland är det faktiskt ett bättre alternativ i slutändan än många tror!
- Har du haft det tuffare akademiskt men har stora drömmar? Åk till en skola i en division du kvalificerar och krossa det i skolan och idrotten och byt sedan.
- Välj en skola där du får speltid. Väljer du en skola där du inte är tänkt att spela, så är det också sen svårt att byta om vi inte har något att visa upp!
- Är du på en skola du trivs på? Var glad och var nöjd! För det är en lyx att må bra. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan!
—-
TEAM ATHLETICADEMIX