Nyhetsbloggen

En träningsvecka på Kansas University

En träningsvecka på Kansas University

Jag tänkte inleda med att berätta hur hela juli månad ser ut i stora drag. Denna månad är en del av summer training, det vill säga en månad för att göra oss redo för preseason som börjar i augusti. Preseason är vad det låter som, förberedelse inför season. Detta kan alltså klassas som ”pre-preseason”. Nästan hela laget kom hit i början av juni, detta då coacherna här är väldigt seriösa och satsar hårt på det här laget. Men eftersom jag tog studenten 5 juni valde jag att ansluta till juli istället.

En träningsvecka ser ut som följande:

Måndag: Lifting, sprints & soccer practice
Tisdag: Lifting, running & soccer practice
Onsdag: Recovery & soccer practice
Torsdag: Lifting, running & soccer practice
Fredag: Lifting & running

Samtliga träningar börjar 6.30 varje morgon, vi är klara vid ungefär 8.30. Jag vill inte skrämma upp framtida svenskar som vill till college, men detta är definitivt den hårdaste träningen jag någonsin varit med om. Det är nästan en militär känsla över det hela, allting ska ske på ett speciellt sätt och vi ska hela tiden vara synkade. 6.30, inte en sekund senare ska vi befinna oss i gymmet med våra lifting shoes på och även ha running shoes med oss. På minuten drar uppvärmning igång, oftast kör vi en ”inövad” uppvärmning som kaptenerna leder. Det innehåller mycket rörlighet, pulshöjande övningar samt styrka. Detta ska ske korrekt och utan vila, vi kör på helt enkelt.

Vilka övningar gör vi i vårt gym?

Sedan hämtar man sitt papper där alla övningar för dagens pass står. Under passets gång ska man fylla i sina vikter för respektive övning. Detta för att fystränarna ska kunna följa våra individuella framsteg. Jag och en tjej från Slovenien, som också kom i början av juli, har en varsin styrketränare med oss genom hela passen. De visar oss alla övningar samt ser till att vi gör allting tekniskt korrekt. Även fast jag redan är van vid mycket av det vi gör här är det bra att ha någon till hands nu i början. Exempel på övningar vi gör är bänkpress, squats, frivändningar, och chins. Det varierar givetvis från dag till dag. När det kommer till just chins känner jag mig riktigt svag kan jag erkänna. Medan jag är stolt över att jag kan göra någon enstaka utan band gör nästan alla andra i laget dem hängandes med vikter… Men jag försöker tänka positivt, med tanke på all den träning vi får lär jag komma dit någon gång!

Spänstplattor

Vad för konditionsträning gör vi?

Efter gympasset är det bara att snabbt byta skor och jogga ut till inomhushallen (konstgräs). Där väntar (hemska) löpningar och det ska ske nästintill militärt. Vår strength coach ropar alltid först ut att alla ska ställa upp sig på ”the 10 yard line”. Vi går då igenom några vändor av olika löptekniker samt tempoökningar. Sedan är det dags för själva löpningen. Beroende på dag har vi olika typer av löpningar, måndagar är exempelvis fokus på sprinter medan fredagar är tungt fokuserat på kondition. Kaptenen ropar sedan ut right eller left foot, samt vilket håll vi vänder åt. Allt ska ske ordentligt, inte en tå får vara över linjen och det är oacceptabelt att starta löpningarna med fel fot först. Ni kanske förstår stämningen. Det är inte riktigt vad jag är van vid, men jag tycker faktiskt om det. Det bidrar till en extra skärpning under exakt varje pass. Jag har inte heller några större problem med de tidiga morgnarna. Självklart är det tyngre vissa dagar, men jag går upp varje morgon med mitt mål i sikte och jag vet att jag har valt att vara här. Ingen har tvingat mig, det här är vad jag vill.

Hallen där vi springer.

Hur är vår fotbollsträning?

Efter löpningen är det dags för fotbollsträning. NCAA har extremt mycket regler, en av dem är att coacher inte får träna laget innan preseason drar igång. Därför är alla träningar i juli månad ledda av kaptenerna i laget. Vi gör lite allt möjligt, men mest fokus sker på spel. En vanlig träning kan exempelvis bestå av en passningsövning, possessionspel samt ett avslutande 7 mot 7 spel. Hittills har det gått bra, det är hög kvalité på laget och jag tycker om typen av fotboll som spelas. Kansas är ett spel-orienterande lag som vill använda sig mycket av mittfältet, som en central spelare som gillar mycket boll passar detta givetvis mig. Det finns många duktiga mittfältare i laget och det kommer definitivt bli tufft att ta en startplats, till och med att ens få speltid, kommande säsong. Innan jag kom hit var jag redan mentalt förberedd på att kanske inte ta en startplats min första säsong, men givetvis är det målet. Något jag kommer slita hårt för.

Klimatet – det är varmt!

Den största omställning jag ställts inför här är definitivt värmen. Här i Kansas är det speciellt jobbigt på grund av den höga luftfuktigheten. Det är något helt annorlunda att spela och träna i den här värmen. Det tar tid att vänja sig och därför är jag glad att jag kom hit tidigt. Det är även en anledning till att coacherna ville få hit mig redan i juli. Det hade självklart varit kul att få spendera lite mer av sommaren hemma i Sverige, men jag förstår nu hur extremt tufft de hade varit om jag kommit direkt till preseason utan att vant mig vid klimatet här. Jag är lite nervös inför preseason, vädret är jobbigt nog nu, men jag har fått höra att det endast kommer bli värre. Senaste två veckorna har det varit upp mot 40 grader vissa dagar. Men om sagt tränar vi tidigt på morgnarna, vilket underlättar!

Ungefär såhär har mina träningsveckor sett ut under juli månad. I nästa inlägg kommer jag berätta om hur en vanlig dag ser ut för mig. Det kommer bland annat inkludera skola, mat och vad jag gör på fritiden!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte