Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Tim Wahlborg på Limestone University

Thursday Talk med Tim Wahlborg på Limestone University

Näst på tur i vårt nya segment av Thursday Talk är Tim Wahlborg!

Tim är en anfallare som lämnade Östersunds FK hösten 2023 för nya äventyr i South Carolina. Limestone University i NCAA D2 är skolan som Tim accepterade sitt stipendium på där han snart spenderat ett helt år på. Och vilket första år Tim och laget har haft! Limestone stod för sin starkaste säsong på länge där man vann sin konferens (South Atlantic Conference) och tog sig hela vägen till det nationella slutspelet och Elite Eight.

Läs nedan vad Tim har att säga om sin tid på Limestone så här långt!

Tim Wahlborg

Tim Wahlborg med lagkamrat och coach.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för ett äventyr i USA? Vad lockade dig?

Jag kom igång relativt sent med processen. Stod egentligen och velade mellan att fortsätta spela fotboll och jobba hemma, eller att åka till USA och studera samtidigt som att spela fotboll i värmen. Det sistnämnda lät för bra för att inte testa.

Så för mig var det mycket kombinationen mellan studierna och fotbollen som lockade. Sedan var jag lite små trött på kalla vädret hemma, och längtade till värmen!

Vad skulle du säga det absolut bästa har varit under ditt första år?

Alla roliga saker vi hittade på med laget på försäsongen (de tre veckorna vi hade innan skola och matcher började). Sen skulle jag säga SAC-finalvinsten och allt firande kring den är något jag värderar högt.

Att Limestone var värd för de första omgångarna av Nationals var också väldigt kul! Det kom då lag från hela USA och spelade matcher på våran hemmaplan här på campus. Vi såg många duktiga fotbollsspelare och träffade väldigt mycket trevligt folk.

NBA

Tim har bland annat gått på NBA-match under året.

Hur skulle du jämföra nivån på college med fotbollen du lämnade hemma?

Svår fråga att svara på då jag tycker att fotbollen ser lite annorlunda ut från vart jag kom ifrån. I ÖFK var spelidén väldigt tydlig och man hade en klar bild för hur matcherna skulle se ut. Här på college är spelidén inte lika klar, och det är mer fri roll. Det är även mer fysiskt spel här på college jämfört med hemma. Men laget vi hade i höstas tror jag skulle hålla en hög nivå i Sverige.

När jag kom hit i höstas så märkte jag redan på första träningen att det höga tempot var något nytt för mig. Stor skillnad från fotbollen jag kom ifrån hemma (P19). Men det var något man blev van vid och anpassade sig till snabbt.

Som fotbollspelare har jag utvecklat ett antal kvaliteter här på Limestone. Men kanske det jag har utvecklat mest är mina avslut. Detta är då vi här kör mycket positions anpassad träning. Så ofta kör vi anfallare med målvakterna och nöter olika typer av avslut. Detta tycker jag är en stor skillnad från träningarna jag hade hemma där man mestadels tränade hela laget tillsammans.

Limestone University

En bild på Limestone Universitys campus.

Hur ser livet ut utanför skola och fotboll ut? Vad har ni hittat på?

Som jag nämnde i tidigare fråga så gjorde vi mycket kul i augusti månad när jag kom. Väldigt mycket team-bonding aktiviteter. Vi spenderade mycket tid på olika badställen, då vädret här i augusti är väldigt varmt och soligt.

Sedan hade vi Thanksgiving Break senare in på säsongen då jag och några lagkamrater åkte till Charleston för att upptäcka lite av de större städerna.

Under Spring Break hyrde några i laget ett hus och åkte ner till Fort Lauderdale, Florida. Det var kanske den roligaste veckan under mitt första år här! Jag kan verkligen rekommendera att åka någonstans under Spring Break-veckan med kompisarna.

Hur var det att vara inne i ”slutspelsbubblan”? Var det ovant från serielunken i Sverige?

Verkligen ovant! Grejen med slutspelet är att det är så konkurrenskraftigt. Lagen som då kvarstår håller en väldigt väldigt hög nivå, där alla vill ta hem trofén såklart.

Spelschemat är relativt tajt vilket gör att du snabbt måste ställa om både fysiskt och mentalt. Samtidigt som det var krävande så var det också dem absolut roligaste matcherna att spel!

Miami

En bild från Tims mobil när han vara på Spring Break i Miami!

Vad känner du att en mindre skola som Limestone ger dig? Finns det några fördelar?

Det är en väldig familjär känsla där jag har lärt känna de flesta här redan efter ett år. Jag har många kompisar från andra lag/sporter, vilket är väldigt kul och givande.

Den största fördelen skulle jag säga är i klassrummet. Du får en relation med lärarna som du på ett större college aldrig hade fått. Istället för att vara 100-120 i ett klassrum, är du här ungefär 20-30, och läraren ser alla individer.

TUSEN TACK TIM!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte