Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Oscar Olingdahl på Western Illinois University

Thursday Talk med Oscar Olingdahl på Western Illinois University

Den här veckan fick vi en pratstund med mittfältaren Oscar Olingdahl på Western Illinois University. Skolan tävlar i den högsta collegedivisionen, NCAA D1, och ligger i staden Macomb, Illinois.

Han är en Uppsalakille från början och lämnade IK Sirius när han tog klivet över till collegefotbollen. Två fina år på college har Oscar haft så här långt där han varit en nyckelspelare på mittfältet för sitt WIU. Förra hösten fick Oscar dessutom sällskap av en annan svensk från oss i form av av Oskar Grevelius. 🙂

Hör Oscars reflektioner kring sin tid så här långt!

Olingdal

Oscar med kompisarna vid entréskylten till Western Illinois University.

Du halkade in på college i samband med en showcase sommaren 2021. Minns du där och då vad det var som lockade dig? Så här två år in på ditt äventyr, blev det som du hade föreställt dig?

Främst tror jag det var att man hade hört talas om andra som gjorde det/hade gjort och det verkade som en kul grej! Gällande om det är som jag föreställde mig skulle jag säga både ja och nej. Vissa saker var som jag förväntade mig och andra inte. Fotbollen är helt annorlunda med matcher och med spelsätt osv. så det var jag nog inte beredd på till en början. Det gick dock snabbt att komma in i skulle jag säga.

Western Illinois University

Souvenirer från Western Illinois University.

Macomb som ditt universitet ligger i är en ganska liten ort med universitetet som en central figur. Hur upplever du att bo i en så kallad college-town? Vad finns det för fördelar?

Det är kul och bo i en sån typ av stad! Allt blir så mycket mer nära och lokalt. Man springer på samma folk hela tiden och det blir en gemenskap på ett helt annat sätt. Den gemenskapen tror jag är svårare på större universitet i större städer.

Du bytte P19 Allsvenskan med IK Sirius till NCAA D1 och konferensen The Summit League med ett par nationellt starka lag. Hur skulle du beskriva nivån på fotbollen och hur skulle du jämföra det med svensk fotboll?

Det är väldigt stor skillnad från lag till lag helt klart. Tar man University of Denver är det ett otroligt bra lag! Jag skulle gissa att de skulle hålla Division 1 nivå här hemma, Superettan-nivå kanske. Oral Roberts University är ett annat bra lag som vi mött under min tid här. De lirar riktigt fin fotboll också. Sjukt tekniska spelare i deras lag!

Universal Studios

Universal Studios som Oscar har besökt på ett av sina lov.

Ett antal lov har du hunnit med under din tid på college. Vad har du hittat på för skoj utanför skola och fotbollen?

Min bästa polare på college är från Florida så vi har åkt dit flera gånger och hittat på saker där. Sjukt kul har vi haft! Jag har även dragit norrut och kollat NHL-hockey i Minnesota, åkt snowboard där uppe, och hängt en del med Noel Hansson (tidigare lagkamrat i IK Sirius) på Loyola University i Chicago.

Olingdal

Oscar och kompisen Noel Hansson som studerar på Loyola University i Chicago.

Vad är det absolut bästa med college och varför tycker du man borde testa på det?

Det bästa är att resa runt med laget och spela matcher hela tiden under säsongen på det sättet som vi gör. Att få se så många nya ställen under resorna är en fin bonus på allt. Det är verkligen en jätterolig struktur och proffsigt uppbyggt!

Om man gillar att göra saker utanför boxen och hitta på saker som är lite annorlunda samt att kombinera sporten med skolan – då tycker jag definitivt att man borde testa college!

TACK OSCAR!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte