Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Klara Ovefelt på Gardner-Webb University

Thursday Talk med Klara Ovefelt på Gardner-Webb University

Torsdag och fokus på Klara Ovefelt som precis gått klart sitt tredje år på Gardner-Webb University! Gardner-Webb är en mindre NCAA D1-skola som ligger i North Carolina och tävlar i konferensen Big South.

Klara spelar för damlaget i fotboll tillsammans med Alva Jönsson & Lina Ullén som också representeras utav oss. Vi var och hälsade på tjejerna förra hösten, och ett klipp ifrån det kan ni se här!

Hon har på tre år gjort klart sin kandidatexamen, och har därför ett år kvar att spela fotboll om hon vill. Det har lett till att hon byter skola för sitt sista år och ska läsa en master på Embry-Riddle Aeronautical University i Florida där vi sedan innan har Thea Nyberg på plats!

Klara har haft en fantastiskt collegekarriär med mängder av priser, hon är en fantastisk spelare och än finare person. Lär dig mer om henne nedan!

Klara Ovefelt

Klara Ovefelt med lagkamrater.

Du kom igång med din process efter en showcase. Tycker du att showcasen var en bra start för att få upp ditt intresse? Vad var det på showcasen som gjorde att du blev såld på college?

För mig var showcasen helt avgörande i mitt beslut om att åka på college. Jag hade självklart hört om college men eftersom jag trivdes bra i mitt lag i Sverige och var väldigt bekväm här så tog jag inte tag i det själv.

Jag hörde om showcasen och kände att jag inte hade något att förlora att åka ner till Linköping och lära mig mer om processen. Trots att det var corona under tiden och coacherna kollade på länk var det hur kul som helst. Jag minns när Robin hade föreläsningen om college och jag blev helt såld.

Jag bestämde mig snabbt efter showcasen att jag ska göra allt för att kunna åka för att livet på college som han pratade om lät nästan för bra för att vara sant. Men det visade sig att min upplevelse till och med överträffade mina redan höga förväntningar.

Klara Ovefelt

Klara Ovefelt med vänner, vår Lina Ullén är längst ut till vänster!

Du går på en skola i USA som anses vara ”liten”. Vad skulle du säga är de största fördelarna med det? Vad är det som har gjort att du trivts och blivit kvar så länge?

När jag började processon var min dröm att gå på en stor skola med ett amerikanskt fotbollslag som hade många tusen på läktarna och uppleva det största. Men med facit i hand kan jag ärligt säga att jag inte hade bytt ut min upplevelse på Gardner-Webb mot något annat, inte ens mot skolor som UCLA eller University of Florida som är hur coola som helst.

En liten skola har så många fördelar. Man kommer väldigt nära alla studenter, man blir verkligen som en familj.

Något som är speciellt med Gardner Webb och små skolor generellt är att man blir väldigt nära andra sporter. Jag vet att på större skolor umgås man mest med sitt lag, då det är dem man bor med och tränar med. För mig är jag lika nära tennis lagen som fotbollslagen till exempel. Man blir som en familj verkligen och det kan jag säga nu när jag tagit graduation är en nackdel också, när folk lämnar är det väldigt jobbigt att säga hejdå till personer man spenderat varje dag med i flera år. Vad som gjort att jag stannade hela min undergrad på Gardner Webb är 100% människorna.

Fotbollen är absolut stor del då det är vad som tog mig dit men att ha människor omkring sig som man älskar att leva med är något jag inte tagit för givet.

Klara Ovefelt

Klara med den klassiska outfiten på graduation!

Du har precis tagit examen! Vad tog du examen i? Vad har du för planer efter examen? Berätta gärna om Embry Riddle!

Yes, jag tog precis examen eller graduation som de säger. Vilket var något som kändes så långt bort för 3 år sen när jag skulle säga hejdå till Sverige.

Jag tog examen med en bachelor i sport management vilken är en bachelor i business men med inrikting sport management vilket har varit jätte intressant.

Eftersom jag läste min bachelor på 3 år (istället för 4) så har jag en säsong kvar på college att spela och kommer därför stanna i USA men byta skola till Embry Riddle University i Florida där jag kommer läsa min master. Jag känner att jag absolut inte är klar med college livet så det ska bli superkul att testa något nytt och att få bo i Florida ett år ska bli så roligt.

Klara Ovefelt

Med vänner på en weekend i New York!

Tänk tillbaka på Klara som åkte till college för tre år sedan. Hur har du utvecklats? Som person men också som fotbollsspelare.

Jag tänkte faktiskt på det när jag skulle säga hejdå till mina vänner från Gardner Webb, för de alla sa de att jag hade växt så mycket som person.

Jag gick från att vara väldigt blyg och osäker (mest på språket) när jag åkte, men bara efter första terminen släppte alla osäkerheter och språket var det absolut minsta problem. Så för alla som funderar på college men är osäker på engelskan, jag förstår för jag kände samma, men det är verkligen det absolut minsta man nånsin behöver tänka på eller vara nervös över. Tänk bara om en amerikan hade kommit till Sverige och pratat like bra svenska som vi svenskar pratar engelska.

Sen att flytta till andra sidan jorden som 18 åring har gjort mig mycket mer självständig. Jag har ett liv där borta som är mitt eget, och ingen här hemma förstår riktigt hur det fungerar. Det är något man bara delar med personerna på sitt college vilket skapar helt fantastiska band. Och bara av att lära känna folk från hela världen har gjort att jag fått så mycket nya perspektiv på livet.

Som fotbollsspelare var jag orolig att det skulle vara mycket annorlunda och jag var osäker på nivån. När jag åkte spelade jag med Älvsjö AIK i elitettan vilket var ett väldigt bra lag då, med spelare som idag spelar allsvenskan.

Men generellt har jag absolut utvecklats i fotbollen också. Speciellt det fysiska. Det är mycket mer dueller i USA, det smäller på när man spelar och det är mycket kontringar vilket är roligt. För här i Sverige är många spelare väldigt tekniska och det är snabbt passningsspel vilket gör att man inte riktigt hamnar i närkamper på samma sätt för bollen går så snabbt. I USA utmanar man hela tiden vilket gör att man blir bättre på många sätt.

Klara Ovefelt

På fotbollsmatch i Charlotte som ligger en timme ifrån skolan.

Om du fick några minuter på dig att övertyga någon att spela fotboll på college. Vad är dina argument? Varför ska man åka och spela fotboll på college?

Jag kan inte säga annat än att ÅK. Det har varit det absolut bästa beslutet jag tagit. För mig som verkligen ville spela fotboll på hög nivå men också ha möjlighet att plugga och ha ett fantastiskt liv runt omkring var college helt perfekt.

Man träffar människor man aldrig annars hade träffat. Och det är lätt att ”fastna” om man är i Sverige och spelar i samma lag och jobbar på samma jobb tillexempel men på college händer det nya saker hela tiden, nya människor kommer varje termin som man blir väldigt nära med. Jag skulle också säga att om man är på college och har det tufft, ge inte upp om college för det är så himla värt det när man hittar ett ställe man älskar!

STORT TACK FÖR ATT DU TOG DIG TID KLARA!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte