Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Hannes Grönevik på Kentucky Wesleyan College

Thursday Talk med Hannes Grönevik på Kentucky Wesleyan College

Idrottaren i fokus den här veckan är anfallaren Hannes Grönevik som för ett par veckor sedan blev klar med sitt andra år på Kentucky Wesleyan College.

Just den skolan är en skola som vi haft ett gäng andra svenska grabbar på de senaste åren, vilket Hannes reflekterar lite över vad det har betytt. Utöver det pratar han också om vad han har utvecklat som fotbollsspelare och vilka målsättningar som finns framöver.

Innan det blev USA för KWC:s nummer 7 var det GIF Nike nere i Lomma som gällde, där han just nu njuter av sitt sommarlov mellan terminerna. Hör vad Hannes har at dela med sig av nedan 🙂

Du är halvvägs in i ditt äventyr med två år avklarade på Kentucky Wesleyan College. Vad är ditt absolut bästa minne hittills skulle du säga?

Mitt bästa minne hittills är när vi vann sista matchen förra säsongen på bortaplan. Det gjorde att vi  tog oss slutspelet! Våra två sista matcher i conference var två back-to-back matcher mot samma skola. Detta är även den skolan som geografiskt ligger närmst oss i vår conference och det är lite av en rivalitets-match.

Så efter att vi hade vunnit den första matchen kändes det väldigt bra att åka till deras hemmaplan och vinna även där. Framförallt eftersom den vinsten var det som säkrade vår plats i conference-turneringen efter vad som varit en otroligt tajt säsong.

Kikar man på dina stats från första året kontra ditt andra har du ett starkare andra år. Vilka delar känner du att du utvecklat främst som spelare och vad tror du har varit de främsta anledningarna till ditt fina andra år?

Jag skulle säga att det jag utvecklat mest är min fysik. Sedan jag kom till USA har jag blivit starkare, snabbare, och mer uthållig. På grund av att fotbollen i USA har ett högre tempo än hemma i Sverige så har jag upplevt att man behöver vara i bättre fysisk form för att prestera på en bra nivå.

Dessutom skulle jag säga att snittspelaren i USA är mer atletisk än snittspelaren i Sverige. Det innebär att det såklart blir en fördel om man själv förbättrar sin styrka, explosivitet, osv.

För mig tog det även lite tid att komma in i spelet i USA eftersom det skiljer sig från det hemma i Sverige. Efter mitt första år hade jag blivit mer van med den amerikanska fotbollen och även anpassat min egen spelstil. Så det tror jag också bidrog till att jag gjorde en bättre andra säsong.

När det kommer till truppen på KWC så präglas den till stor del av andra nationaliteter så som tyskar, spanjorer, italienare, men även ett gäng svenskar. Hur har du upplevt det? Vilka fördelar ser du med en så pass internationell trupp både på och utanför planen?

Jag ser det som en stor fördel att ha en så pass många nationaliteter i truppen som vi har. Först och främst tycker jag att det är väldigt roligt att se vad personer från olika länder har för normer och kultur både på och utanför planen.

Jag tyckte också det var väldigt skönt med många olika nationaliteter när jag först kom till USA eftersom jag tyckte det gjorde det lättare att komma in i truppen.

Det var såklart skönt att det var ett par andra svenskar i laget. De andra nya internationella studenterna som var i samma situation som en själv gjorde det också väldigt lätt att hitta nya vänner under de första dagarna i USA. På planen är det en fördel eftersom olika länder har olika spelstil och spelfilosofi som pelarna kan då dela med sig av. Det tycker jag bidrar till att laget stärks som helhet.

Vad har du för individuella målsättningar med ditt tredje år? Har ni som lag något uttalet mål med säsongen 2024 också?

Som lag har vi samma målsättning som vi hade förra säsongen. Det är att vinna vår conference och conference-turnering! Detta är något som vi byggt upp som lag under de senaste två åren efter bra resultat. Med en bra recruiting class också tror jag absolut att det är möjligt.

Mitt individuella mål för nästa säsong är att göra mer poäng än vad jag gjorde senaste säsongen. Sen hade det ju inte varit helt fel att komma med i all-conference laget heller.

Om du skulle få skicka en hälsning till de som går i gymnasiet idag om varför man borde ta steget att åka på college i USA. Vad skulle du säga då? Varför bör man testa på det?

Då skulle jag säga att det verkligen är ett livs äventyr att vara student-athlete i USA! Det dagliga livet under säsongen är något som man inte kan uppleva någon annan stans.

Man har alltid något att göra med träningar, matcher, återhämtning, lektioner, och mycket mer. Det känns som att man får prova på att leva proffslivet under hösten när man är i säsong. Det är något som jag personligen tycker är väldigt roligt!

Dessutom är det roligt att få uppleva den amerikanska kulturen. Att se olika delar av landet under bortamatcher som man gör, eller om man reser på loven. Så om man sitter hemma och är sugen på college men inte är helt säker, så skulle jag helt klart rekommendera att man provar på det!

STORT TACK HANNES!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte