Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Elsa Nilson Hurtig på Maryville University

Thursday Talk med Elsa Nilson Hurtig på Maryville University

Elsa Nilson Hurtig anslöt till Maryville University i januari 2022 och har nu genomfört fem terminer på college. Innan hennes collegeäventyr så spelade hon i F19-Allsvenskan med Älvsjö AIK där hon var lagkapten.

Maryville University är en skola som ligger i St. Louis Missouri och man tävlar i NCAA D2. Fotbollslaget är ett av de starkare i divisionen och man är därför ofta med i de nationella slutspelen.

Elsa Nilson Hurtig

Elsa och hennes Maryville University firar en vinst.

När du och jag gick igenom din collegeprocess. Så hade jag känslan av att du först tänkte på college som ett kort äventyr, hade jag rätt känsla? Om så var fallet, hur har det kommit sig att du blivit kvar så pass länge som du varit nu? Vad är det som har varit bättre än du trott?

När möjligheten om att åka på college så var jag lite splittrad. Jag hade alltid varit stensäker på att jag skulle plugga statsvetenskap i Lund, men helt plötsligt så öppnade sig andra dörrar. Så jag bestämde mig att jag var skyldig mig själv att ta den här chansen.

I slutändan av dagen var det ju mitt hårda arbete med fotbollen och i skolan som hade gett mig denna möjlighet. Dock så är det som du säger, jag tänkte bara åka i ett år. Men… jag älskade det och här är jag i mitt tredje år.

Min första termin här på college var något utöver det vanliga. Jag träffade så himla mycket nya människor och fick under bara spannet av några veckor, vänner för livet. Sen så tyckte jag verkligen om konceptet av college. Jag bor på campus med mina bästa vänner, spelar fotboll med mina bästa vänner, går till biblioteket på kvällen och hänger, ja allt möjligt, men allt du gör är med dina bästa vänner.

Maryville University

En bild på campus på Maryville University.

Hemma i Sverige spelade du i F19-allsvenskan med Älvsjö och idag spelar du i NCAA D2. Många svenska spelare har svårt att greppa divisionerna, med all rätt då det är lite krångligt! Men hur är fotbollsnivån i Maryville? Både i ditt lag och dina motståndare?

När jag först kom till college så tyckte jag det var väldigt svårt att anpassa mig till den typ av fotboll de spelade här, men först och främst så är tempot högre. Du har helt enkelt inte tid för att ta mer än två touch. Det är väldigt mycket mer fysisk fotboll här än i Sverige.

När jag åkte hem förra sommaren och spelade i Div 1 så tycker jag fortfarande att tempot på Maryville är bättre. Den absolut största skillnaden är fysiken. Det smäller i alla närkamper och du har inte längre särskilt lång tid med bollen. Vi har haft två riktigt bra säsonger nu där vi vunnit serien och tagit oss till nationella slutspelet och det är extra kul att spela i nationella slutspelet för där är lagen riktigt bra!

Thanksgiving

Pumpa på Thanksgiving!

Har du gjort några roliga resor under tiden du gått på college? Typ över Thanksgiving Break eller Spring Break?

Ja! I år stannade jag över julen, så jag åkte och hälsade på en av mina svenska vänner i Chicago! Älskar Chicago!

Över Spring Break åkte jag och tre av mina svenska vänner som går på andra college här i USA till Florida! Det var väldigt kul och inom de nästa två veckorna ska jag på en kryssning till olika öar såsom Bahamas osv. med min pojkvän och det ser jag supermycket fram emot!

Har ni haft någon längre resa med laget för att spela bortamatcher? I så fall, vart då?

Var fjärde år får varje lag i NCAA tillåtelse att göra en internationell resa så förra sommaren hade vi faktiskt ett träningsläger i Italien. Det var helt otroligt!

Det var också väldigt kul att få se lite förvirrade amerikaner ta sig an europeisk kultur!

Maryville University

Maryville University på resa i Rom!

Hur skulle du övertyga någon som spelar fotboll hemma i Sverige nu och är lite nyfiken på college. Vad skulle du ha för argument till den personen för att den ska våga satsa på college? Varför ska man spela fotboll på college i USA?

ALLTSÅ, gör det! Jag kan tänka tillbaka på dagen jag åkte hit och känna vad i hela friden höll jag på med, men likaså är jag så tacksam att jag vågade göra det. Det här har verkligen varit det bästa beslutet jag har tagit.

Inte bara har jag träffat vänner för livet men jag har också vuxit något enormt som person. Jag har lärt känna sidor av mig själv jag inte visste fanns. Utöver det så ger college dig allt i ett, att kombinera skola med fotboll och bästisar.

Men det ska sägas att det absolut inte är lätt, fotbollen här är väldigt tävlingsinriktad, det är mycket träningar, tidiga morgnar, hårda pass och mycket läxor. Men det är det värt.. jag lovar!

STORT TACK ELSA!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte